Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: már nem Nagelsmann a Bayern München vezetőedzője, Tuchel kerül a bajorok kispadjára

Hivatalos: már nem Nagelsmann a Bayern München vezetőedzője, Tuchel kerül a bajorok kispadjára

m4sport.hu
A Bayern München labdarúgócsapata a hivatalos Twitter-oldalán jelentette be, miszerint már nem Julian Nagelsmann irányítja az együttest. A bajorok egyúttal az utódot is bemutatták: a legutóbb Chelsea-nél tevékenykedő Thomas Tuchel folytatja az együttes kispadján.

Péntek délután találkozott a Bayern igazgatótanácsa és Julian Nagelsmann, ekkor közölték a 35 esztendős szakemberrel, hogy elválnak útjaik. A döntést Oliver Kahn vezérigazgató és Hasan Salihamidzic igazgatósági tag hozta meg, Herbert Hainer klubelnökkel egyeztetve.

A müncheniek azt követően döntöttek az edzőváltás mellett, hogy a Bayern a 2023-as naptári évben már tíz pontot is elhullajtott a Bundesligában, s a csapat a legutóbbi, Leverkusen elleni zakó után még a német élvonal első helyéről is lecsúszott, s már csak a második a Borussia Dortmund mögött.

A teljesítmény nagyon hullámzó volt, ami veszélyeztette az idei célkitűzéseink elérését, de a jövőre vonatkozó céljainkat is, ezért kellett most cselekednünk” – indokolta a döntést Oliver Kahn, a bajor együttes első számú vezetője.

Így hiába a gárda tökéletes BL-mérlege (8 meccs, 8 győzelem), a klub vezetőségénél betelt a pohár: a Bayern München a hivatalos Twitter-oldalán jelentette be, hogy az alakulat irányítását az a Thomas Tuchel veszi át, aki legutóbb a Chelsea-nél tevékenykedett, s Bajnokok Ligája-címig vezette a londoniakat.

Julian Nagelsmann elküldése egyébként a hírek szerint összesen 65 millió eurójába kerül majd a német csapatnak: mint ismert, a Bayern München 2021-ben 25 millió euróért kivásárolta a lipcsei szerződéséből a szakembert, akivel ezt követően ötéves megállapodást kötött, az erre szóló fizetését pedig teljes egészében ki kell majd fizetni a távozó trénernek. Eredeti szerződése 2026 júniusában járt volna le.

A 35 esztendős Nagelsmann összesen 84 tétmeccsen vezette a Bayernt, találkozónként átlagosan 2.31 pontot szerzett az együttessel, mellyel a 2021–2022-es szezonban Bundesligát nyert, valamint az elmúlt két idényben kétszer is bezsebelte a Német Szuperkupát. Ebben a szezonban 37 tétmérkőzéséből mindössze hármat veszített el, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében pedig a Paris Saint-Germaint kettős győzelemmel búcsúztatta. Mellette három segédedzőjét, Dino Toppmöllert, Benjamin Glücket és Xaver Zembrodot is felmentették.

A Thomas Tuchel 2025 június 30-ig szóló szerződést kap, melynek aláírására várhatóan szombaton kerül sor, hétfőn pedig már ő vezeti a csapat edzését. Amennyiben érkezik, minden bizonnyal vele tart Löw Zsolt is, aki a Chelsea-nél is a másodedzője volt.

;

Tuchel április elsején éppen korábbi együttese, a Dortmund elleni rangadón mutatkozik be, a BL-ben a Manchester City vár a bajorokra a negyeddöntőben, míg a Német Kupában a Freiburg lesz az ellenfele a nyolc között

A döntés után Hansi Flick úgy fogalmazott, a döntés ellenére Nagelsmann kiemelkedő edző marad, kár, hogy megfosztják attól a lehetőségtől, hogy három címet nyerjen. „Nagyon köszönjük az együttműködést. Egy olyan együttműködést, amelyet mindig a bizalom, a szórakozás és a kölcsönös tisztelet jellemzett. Ön egy nagyszerű ember és edző, akinek mindannyian a legjobbakat kívánjuk” – írta Leon Goretzka, a Bayern válogatott középpályása Instagram-oldalán.

Borítókép: EPA/Ian Walton / POOL

További tartalmak

Kapcsolódó hírek