Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Lőw Zsolt is Tuchellel tart a Bayern Münchenhez

Hivatalos: Lőw Zsolt is Tuchellel tart a Bayern Münchenhez

m4sport.hu
Lőw Zsolt is tagja lesz Thomas Tuchel stábjának a Bayern Münchennél – jelentette be a bajor klub új vezetőedzője.

A Bayern München pénteken jelentette be, hogy meneszti Julian Nagelsmann vezetőedzőt, helyére pedig Thomas Tuchelt nevezi ki. A 49 éves új tréner szombati sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy – a korábbi sajtóhíreknek megfelelően – másodedzőként Lőw Zsolt is tagja lesz a szakmai stábnak, akárcsak Arno Michels. Hozzátette, szeretné Anthony Barryt is a csapatában tudni, neki azonban jelenleg még élő szerződése van a Chelsea-nél.

Lőw Zsolt 2018 óta Thomas Tuchel segítője, előbb a Paris Saint-Germainnél, majd 2021 januárja óta a Chelsea-nél dolgoztak együtt, a londoni csapattal meg is nyerték a Bajnokok Ligáját.

A német tréner köszönetet mondott a stábtagoknak és a családjaiknak a rugalmasságért, hiszen nagyon gyorsan történt minden, kevés idő volt dönteni.

Bemutatkozó sajtótájékoztatóján Tuchel megköszönte a bizalmat, hiszen nagy megtiszteltetés és kitüntetés, ha a Bayern Münchentől érkezik felkérés. Ugyanakkor nagy felelősség is „a világ egyik legnagyobb klubjánál” szerepet vállalni, hiszen a Bayernnél minden fronton a végső győzelem a cél. A felkérés elmondása szerint nagyon meglepte, főleg az időzítés, hiszen most van a szezon legfontosabb szakasza.

Az új szakmai stábra azonnal nagyon komoly erőpróbák várnak, Tuchel április elsején éppen korábbi együttese, a Dortmund elleni rangadón mutatkozik be, a BL-ben a Manchester City vár a bajorokra a negyeddöntőben, míg a Német Kupában a Freiburg lesz az ellenfele a nyolc között.

Oliver Kahn, Thomas Tuchel és Hasan Salihamidzic (Fotó: EPA/Szilágyi Anna)

Lőw Zsolt szerepvállalása egyben azt is jelenti, hogy 40 év után ülhet újra magyar edző a Bayern München kispadjára. Lóránt Gyula, az Aranycsapat egykori középhátvédje 1977-től 1979-ig volt vezetőedző a bajoroknál, 1978-ban ő csábította el másodedzőnek Csernai Pált. Lóránt menesztése után Csernai vezetőedzővé lépett elő, egészen 1983 májusáig volt hivatalban. Két bajnoki címet nyert a Bayernnel, elhódította a Német Kupát is, 1982-ben pedig BEK-döntőbe vezette a csapatot.

A klub szombati sajtótájékoztatóján Oliver Kahn vezérigazgató és Hasan Salihamidzic sportigazgató még egyszer megindokolta Nagelsmann távozását. „Kötelező feladatunk, hogy biztosítsuk a szakmai sikereket” – mondta Kahn, hozzátéve, hogy a lépés a részükről jól átgondolt és nem pánikszerű volt.

„Tudom, hogy nem volt népszerű a döntésünk” – fogalmazott Salihamidzic, aki szerint a vezetőség állandó teljesítmény-ingadozást látott a csapatnál, és a „teljesítménygörbe folyamatosan lefelé ment” , ezért cselekedtek.

A két vezető szerint az edző és a csapat között már nem volt a megfelelő harmónia. Tuchellel kedden vették fel a kapcsolatot, a szakember két évre, 2025. június 30-ig kötelezte el magát.

Borítókép: Lőw Zsolt és Thomas Tuchel (Fotó: Getty Images)

További tartalmak