Musorujsag
Élő Eredmények

Az esélyesség terhe az ötödik ellenfél: bemutatjuk a magyar válogatott Eb-selejtezős csoportját

Az esélyesség terhe az ötödik ellenfél: bemutatjuk a magyar válogatott Eb-selejtezős csoportját

m4sport.hu
Az erőviszonyok alapján a szerbekkel lehetünk harcban a csoport élén, de a másik kettő-három válogatott is okozhat – számunkra kellemetlen – meglepetést az Európa-bajnokság selejtezőjében.

A négy keretújoncot is a soraiban tudó magyar labdarúgó-válogatott március 27-én, hétfőn Bulgária ellen megkezdi a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőit – a Puskás Arénában sorra kerülő mérkőzést 20.45-ös kezdettel az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

A 2024-es torna selejtezőjének G csoportjában Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia lesz az ellenfél a márciustól novemberig tartó sorozatban.

Az első két helyezett egyenes ágon kijut a tornára, mind a 10 csoportból, a németek a rendező jogán vannak ott a tornán, a fennmaradó három helyről pedig pótselejtező dönt, itt a Nemzetek Ligája felső három divíziójának (A, B, C) négy-négy legerősebb olyan válogatottja indulhat, mely egyenes ágon nem jutott ki.

Az októberi sorsoláson a magyar válogatottat az első kalapból húzták, köszönhetően remek 2022-es teljesítményének a Nemzetek Ligájában, így kerülhetett a megszokottnál kevésbé nehéz csoportba, ami igazából annyit tesz, hogy kimondott top válogatott nem került ebbe az ötösbe.

Az előttünk álló nyolc hónap egyik legnagyobb kérdése pedig az lesz, hogyan és milyen sikerrel küzd meg a magyar válogatott az esélyesség terhével, mert az erőviszonyokat tekintve ebből a csoportból illene egyenes ágon kvalifikálni az Eb-re, könnyen elképzelhető, hogy a pótselejtezőben papíron már nehezebb feladat jönne szembe.

A csoport küzdelmei egyébként már pénteken megkezdődtek, méghozzá: Szerbia 2–0-ra győzte le Litvániát, Montenegró idegenben nyert Bulgária ellen, a szünnapos magyar válogatott csütörtökön egy Észtország elleni sikerrel főpróbázott. A hétfői második fordulóban Magyarország–Bulgária és Montenegró–Szerbia meccseket rendeznek.

Most nézzük meg közelebbről a magyar válogatott csoportellenfeleit, kik ellen kellene kiharcolni a részvételt a 2024-es németországi tornára!

SZERBIA

A szerb válogatott a csoport favoritja és egyetlen résztvevője a 2022-es világbajnokságnak, melyen Brazília, Svájc és Kamerun mögött egy ponttal az utolsó helyen végzett. Eb-n legutóbb a 2000-es holland-belga rendezésű tornán voltak, még mint Jugoszlávia.

Amíg az Eb-selejtezőkön többnyire a 3.-4. helyen végeznek, a vb-selejtezős csoportjukat 2006 óta – egy kivétellel (2014) – mindig megnyerték, pedig elviekben utóbbiban nehezebb sikeresnek lenni.

A FIFA világranglistán 29. helyen álló csapat összértéke a Transfermarkt adatai szerint 353 millió euró, legértékesebb játékosa a Juventust erősítő Dusan Vlahovics, mellette olyan sztárok futballoznak, mint Szergej Milinkovics-Szavics (Lazio, 60 millió), Alekszandr Mitrovics (Fulham 28 millió) vagy Filip Kosztics (Juventus, 24 millió).

A szerb válogatott kezdőcsapata a Kamerun-Szerbia mérkőzésen a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának második fordulójában (fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A magyar válogatott az elmúlt években háromszor játszott a szerbekkel és mindhárom eredményből jutott. A Nemzetek Ligája B divíziójában 2020. októberében idegenben 1-0-ra nyert Marco Rossi együttese, míg novemberben hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott az akkor még Ljubisa Tumbakovics által irányított csapattal.

Tavaly márciusban felkészülési meccsen a Puskás Arénában a vendégek nyertek 1-0-ra. Ezen a találkozón már a korábbi klasszis középpályás, Dragan Sztojkovics volt a szerb szövetségi kapitány, akivel óriásit lépett előre szerb válogatott játékban és eredményességben egyaránt.

Dragan Sztojkovics (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Erre jó példa, hogy Szerbia egyenes ágon jutott ki a katari világbajnokságra, ráadásul úgy, hogy utolsó csoportmeccsén Portugáliát idegenben győzte le 2-1-re, pótselejtezőre kényszerítve ezzel a 2016-os Európa-bajnokot. A katari világbajnokságon viszont nem jött ki nekik a lépés, három meccsen nyolc kapott góllal, egyetlen – Kamerun ellen – szerzett ponttal búcsúztak a tornától.

Ezt megelőzően a Nemzetek Ligájában remekeltek, Norvégiát, Szlovéniát és Svédországot megelőzve nyerték meg B divíziós csoportjukat, így a következő kiírásban a magyarokhoz hasonlóan a legmagasabb szinten szerepelhetnek.

A szerb keret erősségéről sokat elmond, hogy a játékosok összértéke magasabb, mint a másik négy csoportellenfélé összesen, míg Vlahovics 75 millióra tartott értéke több, mint a montenegrói, a bolgár vagy a litván keret.

Támadójátékuk főként kiemelkedő fizikai adottságokkal rendelkező középcsatáraikra, Vlahovicsra és Mitrovicsra épül. Ezért is próbálkoznak kiemelkedő számú beadással. Az sem ritka, hogy mindkét középcsatár egyszerre a pályán van.

Domináns csatárjátékuk a lövéstérképükről is leolvasható, góljaik (sárgával) többségét az ötösön belülről vagy közeléből szerezték. Eközben az ellenfeleknek nem sok lehetőséget engedtek a kapu közelében – az adatokhoz a tavalyi NL-meccsek mérkőzéseit vettük alapul.

 

A csatárok eredményességének alapja a hatékony kiszolgálás, ebben játszik főszerepet a szerbek csapatkapitánya, Dusan Tadics, az Ajax kiválósága.

Eddigi 95 válogatott mérkőzésén 21 gólja mellett már 37 gólpasszt is kiosztott – legutóbbi 11 meccsén 8-at. Ahogyan akciótérképén is látszik, a pálya szinte bármely pontján feltűnik és próbál zseniális passzokkal rést találni az ellenfél védelmén. Kikapcsolása kulcsfontosságú az ellenfelek számára.

 

Szerbia a magyar válogatottal először szeptember 7-én, hazai pályán találkozik, majd október 14-én a Puskás Arénában.

MONTENEGRÓ

Még Jugoszlávia részeként aktív résztvevője volt a világversenyeknek, legutóbb Szerbiával közösen a 2006-os vb-n szerepelt, azóta önálló államként eddig nem sikerült kiharcolnia a részvételt egyetlen nagy tornára sem. Ehhez legközelebb a 2012-es Eb előtt állt, akkor a pótselejtezőig jutott, de ott a csehek kettős győzelemmel léptek túl rajtuk.

A harmadik kalapból sorsolt válogatott a jelenlegi FIFA-rangsorban a 69., 33 hellyel Magyarország mögött. A 2020-as Eb-selejtezőkön az ötödik, a 2022-es vb-selejtezőkön a negyedik helyen zártak.

Az együttes összértéke 49 millió euró, a legértékesebb játékosuk az Atlético Madrid védelmét erősítő Stefan Savic (7,5 millió), aki viszont már 32 éves. A márciusi montenegrói keret tagja a Kisvárda légiósa, Driton Camaj és a debreceni Stefan Loncar is, a pénteki, bulgáriai győzelem alkalmával csak utóbbi lépett pályára, csereként.

Csapatuk elsősorban légiósokra épül, Miodrag Radulovic szövetségi kapitány mindössze két hazai klubban játszó játékost hívott meg a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének első két meccsére.

Dritron Camaj, a Kisvárda játékosa (fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Nemzetek Ligája legutóbbi kiírásában a B divízióban a harmadik helyen végeztek Bosznia-Hercegovina és Finnország mögött, Romániát megelőzve.


Bármilyen meglepő, a magyar válogatott még nyeretlen Montenegró ellen.

Eddig három felkészülési találkozón szerepeltünk ellenük, első hivatalos mérkőzésüket épp a magyar együttes ellen vívták 2007 márciusában, ezen 2-1-re nyertek. Egy évvel később Budapesten 3-3-ra végeztek a felek, majd 2019-ben ismét Montenegróban, ismét 2-1-es hazai siker született, egyébként ez a Rossi-éra egyetlen olyan meccse, melyen úgy kapott ki a magyar válogatott, hogy vezetést szerzett.

A Bulgáriában pénteken elért 1–0-s győzelmüket követően hétfőn Szerbiát fogadják. A magyar együttessel először június 17-én játszanak otthon, míg november 19-én Budapesten épp ellenük zárjuk a selejtezősorozatot, könnyen lehet, hogy ez a mérkőzés az egyenes ági kijutásról dönt majd.

Az előző Európa-bajnokság előtt a szerbek és a litvánok, illetve a bolgárok és a montenegróiak egy csoportban szerepeltek. Az Eb-re egyik válogatott sem jutott ki, most viszont az egyikük biztosan ott lesz a németországi tornán.

BULGÁRIA

Hétfői ellenfelünk, a bolgár válogatott a 60-70-es években állandó szereplője volt a világbajnokságoknak, majd kisebb kihagyás után az 1994-es vb-n érték el a legjobb eredményüket, negyedikek lettek az Egyesült Államokban rendezett tornán. Azóta mindössze egy vb-n voltak ott, míg Európa-bajnokságon kétszer szerepeltek – legutóbb 2004-ben -, jelentősebb eredmény nélkül.

A FIFA rangsorában két hellyel a montenegróiak mögött, a 71. helyen állnak, az elmúlt időben a vb-, és Eb-selejtezőkön többnyire a negyedik kalapból várták a sorsolást és ennek megfelelően a legtöbbször a csoport negyedik helyén végeztek.

A bolgároknak 2022 nyara óta az a szerb Mladen Krstajics a szövetségi kapitányuk, aki hazáját kivezette a 2018-as világbajnokságra, de ott nem sikerült a csoportból továbbjutniuk. A Montenegró elleni 0–1 volt az első veresége a kispadon, az ötödik meccsén.

A bolgárok ma csak álmodoznak olyan támadóról, mint Dimitar Berbatov volt (fotó: MTI/EPA/ROBIN PARKER)

Érkezése óta kezdeményezőbb futballt játszanak, mint korábban, de nem túl hatékonyan. Montenegró ellen hazai pályán 61%-ban birtokolták a labdát, de csupán 0,58-as xG-t (várható gólok) hoztak össze és végül kikaptak. Érdekes kérdés lesz, hogy Budapesten is felvállalják-e a bátrabb futballt vagy  reaktívabb módba kapcsolnak. Rossi csapatának előbbi feküdne jobban.

Bár hazai pályán 48 éve nem nyertünk ellenük, legutóbbi emlékünk pozitív, a 2020-as Eb pótselejtezőjének első fordulójában 3–1-re nyertünk Szófiában, megágyazva az Izland elleni, kijutást eredményező hazai sikernek. A Nemzetek Ligája legutóbbi kiírásában a C divízióban csoportjuk második helyén végeztek.

Jelenlegi keretük összértéke nem éri el a 27 millió eurót, legértékesebb játékosuk Kiril Deszpotov (Ludogorec) és Filip Krasztev (Levszki Szófia), becsült értékük 4-4 millió euró.

A magyar csapatnak főként Deszpotovot lesz érdemes hatástalanítani: legutóbbi 10 válogatott mérkőzésén 6 gólt szerzett.

A montenegróiakhoz hasonlóan a bolgárokat is erősíti egy kisvárdai légiós, Janisz Karabeljov személyében.

Miután Montenegrótól pénteken vereséget szenvedtek, komoly nyomással lépnek pályára hétfőn a Puskás Arénában, hiszen egy újabb vereséggel gyorsan jelentős hátrányba kerülnének a csoportban.

A magyar válogatott majd az utolsó előtti fordulóban, novemberben játssza második mérkőzését Bulgária ellen.

LITVÁNIA

A papíron leggyengébb tagja a litván válogatott, mely még soha nem jutott ki a két legjelentősebb világverseny egyikére sem. A 2020-as Eb-selejtezőket nulla, a 2022-es vb-kvalifikációt egy győzelemmel zárta.

Eddig ötször találkoztunk velük, négy meccs magyar győzelmet hozott egy döntetlen mellett, a tizennégy rúgott gólra csak kettővel tudtak felelni.

A FIFA rangsorban jelenleg 144. helyen álló litván csapat összértéke 7,2 millió euró, legértékesebb játékosai 500 ezer eurót érnek. Szövetségi kapitányuk Edgaras Jankauskas, aki szerepelt azon a vb- selejtezőn, amely a legnagyobb különbségű, 6-1-es magyar sikert hozta.

A Nemzetek Ligája legutóbbi kiírásában a C divízióban csoportjuk utolsó helyén végeztek, mindössze egy pontot szereztek a törökök, Feröer és Luxemburg ellen, így leestek a legalsó, D divízióba.

Hat csoportmérkőzésükön mindössze két gólt szereztek és tizennégyet kaptak, valami hasonló teljesítmény várható tőlük az Eb-selejtezős csoportunkban is.

 

 

A litvánok az Eb-selejtezőket egy Szerbia elleni 2–0-s papírforma vereséggel kezdték. Június 20-án Budapesten, október 17-én Litvániában csapnak össze velük Szoboszlaiék.

A magyar válogatott Eb-selejtezős programja:
Március 27.:
Magyarország-Bulgária 20.45
Június 17.:
Montenegró-Magyarország 18.00
Június 20.:
Magyarország-Litvánia 20.45
Szeptember 7.:
Szerbia-Magyarország 20.45
Október 14.:
Magyarország-Szerbia 20.45
Október 17.:
Litvánia-Magyarország 20.45
November 16.:
Bulgária-Magyarország 20.45
November 19.:
Magyarország-Montenegró 15.00

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Négy fontos kérdés a magyar válogatott márciusi mérkőzései előtt
A remekül sikerült Nemzetek Ligája-szereplés után a magyar labdarúgó-válogatottra 2023-ban újabb fontos feladat vár: Marco Rossi csapata kiharcolhatja az egyenes ági kijutást a 2024-es Európa-bajnokságra. A válogatott idei első két mérkőzése előtt megnéztük, milyen kérdésekre kell választ találnia a szakmai stábnak elsősorban az Észtország elleni felkészülési találkozón, hogy a Bulgária elleni Eb-selejtező nyitányon már minden a várakozásoknak megfelelően alakuljon a Puskás Arénában.
Labdarúgás
Cristiano Ronaldo duplázva írt történelmet: már ő a valaha volt legtöbbszörös válogatott labdarúgó
Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo kezdőként két gólt szerzett a csütörtök esti Portugália–Liechtenstein Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésen, melyet a hazaiak 4–0-ra nyertek meg. Ronaldónak már a pályára lépés is elég volt ahhoz, hogy átírja a futball történetét: 197 mérkőzéssel már ő minden idők legtöbbszörös válogatott labdarúgója. Az estét egy büntetőből és egy szabadrúgásból szerzett találattal, valamint győzelemmel tette emlékezetessé.
Külföldi futball