Musorujsag
Élő Eredmények

Lőw Zsolt: Tisztában voltunk vele, hogy kritikus periódusban érkezünk a Bayern Münchenhez

Lőw Zsolt: Tisztában voltunk vele, hogy kritikus periódusban érkezünk a Bayern Münchenhez

m4sport.hu
Szinte napra pontosan egy hónapja hívják Thomas Tuchelnek a Bayern München vezetőedzőjét, akinek a PSG és a Chelsea után ezúttal is Lőw Zsolt az egyik segítője. A magyar szakember az M4 Sportnak adott exkluzív interjúban beszélt a londoni időszak lezárása óta eltelt hónapokról, a Bayern ajánlatának elfogadásáról és a két legnehezebb kihívásról, ami meghatározza az elképesztő mennyiségű munkával teli mindennapjait.

Dedecsik Ferenc interjúját a vasárnaponként jelentkező Sport7 című műsorunkban láthatták, vágatlanul a lejátszóra kattintva tekintheti meg.

Alig több mint egy évvel a Bajnokok Ligája megnyerése után, 2022 őszén menesztették Thomas Tuchelt és stábját (így Lőw Zsoltot is) a Chelsea-től. Tíz év mókuskerék után édes volt a pihenés, ám nem tartott sokáig.

„Edzőként egy mókuskerékben élek, jönnek egymás után a mérkőzések, szinte semmi idő nincs értékelni a döntéseket, az ember mindig csak megy tovább, mint egy robot. Ezért is esik nagyon jól, amikor kívülről kapok visszajelzéseket, hogyan látják mások az én szituációmat.

Amikor ősszel távoztunk a Chelsea-től, abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy tíz év után adódott egy kis szünet az edzői pályafutásomban és tudtam pár hetet a családdal tölteni, pihenni, ami arra is jó volt, hogy az ember feldolgozza és értékelje, ami vele történt az elmúlt években.

Nem mondom, hogy sikerült magam teljes mértékben kipihenni, de jött egy szenzációs kihívás, amibe szerettünk volna belevágni, és bele is ugrottunk.”

Tisztában voltak vele, hogy kritikus periódusban érkeznek, de a világ egyik legnagyobb klubjának ajánlatára ilyen körülmények között sem mondtak nemet.

„Egy jó döntéshez muszáj mérlegelni, az edzői stábbal mindig alaposan megvizsgáljuk egy klub megkeresését, mennyire illik a profilunkhoz, milyen nehézségekkel találkozhatunk és milyen lehetőségek rejlenek a csapatban.

Most kevesebb idő volt döntést hozni, az emóciók ilyenkor a racionalitás fölé kerekedhetnek, de a világ egyik legnagyobb klubjáról van szó, és ha a Bayern München hív…”

Mi is tisztában voltunk vele, hogy kritikus periódusban érkezünk, a szezon vége előtt két hónappal és azonnal sorsdöntő mérkőzéseket kell játszani. Az elmúlt három és fél hétben egyetlen szabadnapunk volt, ennyire feszített a tempó elképesztő mennyiségű a munka.”

„Ez a legnehezebb része szerintem” – mondta arról, hogy jelenleg távol él a családjától. Ő Münchenbe, felesége és gyermekei pedig Londonban.

„Senki nem szakad el szívesen a szeretteitől. Mindenki azért alapít családot és vállal gyerekeket, hogy a lehető legtöbb időt velük töltse. Normális esetben a hétvége a családé, nos, nekünk nincs hétvégénk, nem nagyon adatott meg az elmúlt 20-30 évben. Viszont most már hétköznapjaink sincsenek, hiszen a család még mindig Angliában él, szerettük volna, hogy a gyerekenek legyen egy lezárt iskolai évük, amit aztán jövőre itt tudnak elkezdeni.

Ennek érdekében kellett azt az áldozatot meghoznunk, hogy a család Angliában él, én pedig itt vagyok Münchenben.”

Julian Nagelsmann menesztése és Thomas Tuchel kinevezése óta a Bayern München búcsúzott a Német Kupától és a Bajnokok Ligájától is, a hétvégén pedig a második helyre szorultak a bajnokságban, miután 3-1-re kikaptak Mainzban. Ráadásul az öltözőben is volt mit rendbe tenni, a Manchesterben 3–0-ra elveszített BL-negyeddöntő hevében Sadio Mané és Leroy Sané között csattant el egy pofon, aminek híre bejárta a nemzetközi sportsajtót.

„Ez előfordul a labdarúgásban, nyilvánvalóan ez nem jó, hogy megtörtént, De a játékosok és a csapat is nagyon-nagyon profi módon kezelték ezt, És azt gondolom nekünk is sikerült a lehető legrövidebb úton megtalálni a legmegfelelő megoldásokat, hogy minél hamarabb tiszta lappal tudjunk indulni és a lehető legkevésbé zavarja ez a történés a csapatnak a felkészülését.”

A rövid idő és a feszített tempó ellenére már látják a kézjegyüket a csapaton, de még hullámzó a teljesítmény és ez nem is fog változni a szezon végéig.

„Az edzői szakmában nem tudok ennél nehezebbet elképzelni annál, hogy szezon közben kell beugrani. Ez a két hónap nagyon rövid idő ahhoz, hogy megismerjük a játékosokat, a klubot, a kultúrát, megértsd a problémákat. Ez elképesztően sok energiát kíván.

Ezzel birkózunk jelen pillanatban is, hiszen hullámzó a csapat teljesítménye. Bizonyos mérkőzéseken már látjuk azért a kézjegyünket és látjuk azt, hogy merre szeretnénk indulni és haladni ezzel a csapattal, de még hullámzó, úgyhogy azt gondolom, ez nem nagyon fog változni a bajnokság végéig. Megpróbálunk minél több tapasztalatot szerezni, minél jobban megismerni mind a klubot, mind a játékosokat. Ezeket a tapasztalatokat majd a nyáron tudjuk használni ahhoz, amikor előkészítjük és felépítjük az új szezont.”

A BL-negyeddöntő müncheni visszavágója 1-1-es döntetlennel ért véget, ami az angolok továbbjutását jelentette. A meccsen Thomas Tuchel piros lapot kapott, s bár egyes felvételeken tűnhetett úgy, Lőw Zsolt is a kiállítás sorsára jutott, megerősítette, nem történt ilyen.

„Nem kaptam sárga és piros lapot se, bár mindkettőről beszámolt a sajtó, de most tiszta vizet tudunk önteni a pohárba: egyiket sem kaptam.

A sárga lapot az egyik kapusunk és a kapusedzőnk kapta, a pirosat pedig Thomas. Talán azért keverhettek össze vele, mert megpróbáltam úgy kihozni őt a szituációból, hogy ne kapjunk még magasabb fokú bíró büntetést.”

„Borzasztóan sajnáljuk, hogy a két mérkőzésen nyújtott jó teljesítmény ellenére nem sikerült továbbjutnunk a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Pep Guardiola és stábja azt mondta nekünk, elképesztően megnehezítettük a dolgukat, ami azért egy jó visszacsatolás nekünk edzőknek.

Meg kell próbálnunk stabilizálni a teljesítményünket, hogy a Bundesligában is meg tudjuk valósítani, ahogyan 60 percig játszottunk a Manchester City ellen.”

A német bajnokság következő fordulójában a Herthát fogadja a Bayern München, így Lőw Zsolt szembekerül a berliniek kispadjára a héten kinevezett Dárdai Pállal.

„Baráti a kapcsolatunk, 2002-ben, a válogatottban találkoztunk először és azóta egy nagyon szoros barátság alakult ki közöttünk és a családjaink is jó kapcsolatot ápolnak.

Az élet mindig csavar egyet, az ember nem szívesen játszik a barátja ellen, de profik vagyunk és meg kell tudni oldani, 90 percre félre kell tenni a barátságot.

Kívánom Pálnak, hogy legyen sikeres a Herthával, kiváló edzőnek tartom, de semmi esetre sem szeretnénk megajándékozni őket még egyetlen ponttal sem.”

Az elmúlt öt évben kilenc trófeát nyertek közösen Thomas Tuchellel, a PSG és a Chelsea után Münchenben is folytatják a közös munkát. Annyi időt töltenek együtt, hogy barátság nélkül ez harmonikus és eredményes kapcsolat elképzelhetetlen lenne.

„Ez sokkal több, mint egy szakmai kapcsolat, több időt töltök vele, mint a barátaimmal vagy a családommal, az évnek legalább 300 napján együtt vagyunk, rengeteget ülünk buszokon, repülőn szállodai szobákban, elképesztő mennyiségű időt töltünk együtt, ez barátság nélkül nem működhetne.

fotó: EPA/RONALD WITTEK

Nyilvánvalóan nem mindig egyértelmű, hogy az időzítés, a klub, a kihívás mindkettőnknek egyformán felel meg, így a mostani lehetőség előtt volt közöttünk egy komoly párbeszéd, mindketten elmondtuk az érveinket és közösen hoztunk egy döntést.

Eredményesek vagyunk, jól tudunk együtt dolgozni, de mindegyikünk szabadon dönt arról, hogy milyen utat választ.”

Borítókép: Lőw Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Dárdai vereséggel tért vissza a Hertha kispadjára, a Mainz hátrányból fordítva nyert a Bayern München ellen
A Hertha BSC hazai pályán 4-2-re kikapott a Werder Bremen ellen a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 29. fordulójában. A berlini együttest immáron harmadik alkalommal irányító Dárdai Pál így csúfos vereséggel mutatkozott be régi-új csapata élén és továbbra is a Bundesliga utolsó helyén áll. A Bayern München számára sem alakult jól a szombati játéknap, a BL-búcsú után a Mainz ellen sem sikerült nyerni a bajor gárdának, amely 3-1-es vereséget szenvedett a Mainz ellen.
Külföldi futball
Videó: Lőw Zsoltnak villant a piros lap a City elleni BL-negyeddöntőben? Egy felvételből egyértelműen kiderül
Kérdés volt, az UEFA-jegyzőkönyvben is feltüntetett, valóban kiállított Thomas Tuchelnek mutatta-e fel a pirosat a szerdai Bayern München – Manchester City Bajnokok Ligája-negyeddöntőn Clément Turpin játékvezető, vagy Lőw Zsoltot is kiállította, egyes hírügynökségi beszámolók szerint ugyanis a bajorok magyar másodedzője egyből pirosat kapott akkor, amikor a csapat vezetőedzőjét felzavarták a lelátóra.
Bajnokok Ligája
Videó: sikeres volt a Bayern-játékosok zavarása – Haaland fölé bombázta a büntetőt Münchenben
Münchenben is előnybe kerülhetett volna a Manchester City a Bayern München elleni BL-nyolcaddöntős párharcban, ám Erling Haaland jócskán kapu fölé lőtte a tizenegyest, melyet Upamecano kezezése miatt ítélt meg a játékvezető a visszavágó 37. percében. A norvégnak a hibája révén – melyben a Bayern néhány játékosának keze is benne volt – így még várnia kell 35. BL-góljára, a németeknek pedig még mindig lehet halvány reménye a továbbjutást illetően.
Bajnokok Ligája