Musorujsag
Élő Eredmények

Végy egy jó kapust! Aki úgy kormányozta döntőbe az Inter hajóját, hogy nem védéseivel fogta ki a szelet a Milan vitorlájából

Végy egy jó kapust! Aki úgy kormányozta döntőbe az Inter hajóját, hogy nem védéseivel fogta ki a szelet a Milan vitorlájából

m4sport.hu | Szerző: Petykó Adrián
A pályaválasztóként is nyerő Inter oly hamarjában terelte uralma alá a városi derbit a Bajnokok Ligája elődöntőjében, hogy – noha André Onanának alig kellett védenie – kapusa hathatós közreműködésével a Milan puszta féken tartása is sima továbbjutást ért.

Kapcsolódó tartalom

Szó se róla, megpróbáltak kihajózni, végtére a San Siro látogatóként is ismerős kikötő, ráadásul a torpedó, Rafael Leão is fedélzeten volt, hogy mielőtt révbe érne, meglékelje a helyi riválist. Mindettől függetlenül a Milan nem zavart sok vizet, hullámokat sem keltett, max fodrokat vert az Inter felségvizein megfeneklése közben.

(kép: M4 Sport)

A portugál cselgép oldalát Theo Hernández és a támadósorig grasszáló Sandro Tonali töltötte túl, hogy Denzel Dumfries és Matteo Darmian ne foghassa présbe Leãot, és hogy pozíciócseréikkel zavart okozzanak az Inter védekezésében.

(kép: M4 Sport)

Ez természetesen átellenben is kifejtette hatását: a szélességet tartó Júnior Messias lekötötte Federico Dimarcót, így a jobbra húzódó Brahim Díaz tisztán várhatta a forgatást, hisz az Inter belső hármasa szükségszerűen a labda felé orientálódott.

Mivel a párharc jóformán 2-0-ról indult, a Milan szorítását árnyalja, hogy Simone Inzaghi együttese a visszavágón sem tett mást, mint amit az első meccsen is fokozatosan: őrizte az állás(ai)t. Amíg csatárai a belső passzsávokat zárták, a középpályás trió brutál melót tolódott, Nicolò Barella mesterrel, aki ragyogóan egyensúlyozott Theo vegzálása és a mögötte nyíló térbe visszasomfordáló Tonali között.

Jobb híján a(z alkalmi) vendégek aszimmetrikus építkezését háromfőssé duzzasztó, és a megtámadása esetén Díaznak is közvetlen opciót nyújtó Davide Calabria zárt a Milan legfoglalkoztatottabb tagjaként, hatvanszor vették be, a sorban következő Fikayo Tomorit 38-szor.

Calabria központi szerepét a Milan passztérképe is hűen tükrözi (felül, forrás: Opta), azokkal a fő statisztikákkal egyetemben, amelyek mindegyikéből visszaköszön, hogy rajta folyt keresztül a játék (Twitter/DB)

De kinek ugrik görcsbe a gyomra, ha Davide Calabria vezényli a csapatát? Azért na, nem egy Onana!

Eleve, az emberezős letámadás ellen, mint a Milané meg pláne, a labdabirtoklásnál a kapus mindig plusz ember. A gyors lefordulással kihasznált átmenetek mellett, amivel a Tonalit lerázó Henrih Mhitarján tíz perc elteltével sima utat rajzolt a döntőbe, az egy az egy elleni párokra kihegyezett presszió megtörésének legfőbb fegyvere, ha a kapus lábbal is kellően magabiztos ahhoz, hogy a pillangóhatás első szárnycsapásaként osztogasson.

(kép: M4 Sport)

Alig vette kezdetét az első meccs, amikor a Milan emberfogásos letámadásában Olivier Giroud passzsávot fedezve nyomást helyezett az Inter kapusára, ám Onana a sorok között könnyedén, laposan passzolt a jó ütemben visszalépő Edin Džekóhoz.

Onana posztja modern prototípusa. Mi más is lehetne, ugyanis a kapusok mezőnyjátékát pártoló Johan Cruijff szamárlétráján kapaszkodott fel: a Barcelona hozta el Kamerunból, az Ajaxnál érett be. Persze nem mindenki igényli a progresszivitását, a vébéről momentán hazazavarták, mert nem kértek az irányításából, amitől viszont nem tágított.

A szezonját látva feltehetően az Inter és Onana nem lepte meg a Milan szakmai stábját.

Onana labdaérintései az elődöntőt megelőzően a BL jelenlegi szezonjában:

André Onana labdaérintései a BL 2022/23-as kiírásában még a Milan elleni elődöntő előtt – nem az a kiköpött vonalkapus (forrás: Twitter/Squawka)

Az első meccsen 29-szer passzoltak neki haza a társai, átlagosan 25,5 méterről, 13-szor ennél is távolabbról, többször a felező környékéről, azaz nem kétségbeesetten tuszkolták hátra a labdákat, hanem azért, mert Onanánál jó helyre kerül.

Hazaadások Onanához a Milan–Inter BL-elődöntő első meccsén:

Az első meccsen az Inter játékosai összesen 29-szer adták hátra a labdát Onanának – mindössze Džeko volt gyakoribb célpont –, és jól kivehető, hogy nemcsak a tizenhatos közvetlen környékéről vonták be (forrás: Opta)

Kedd este számszakilag – 19-re – visszaesett a megjátszása, de még így is fontos láncszem volt, ugyanis Calabria nem hagyta egy-egyezni a középső védőit az Inter csatáraival, ezáltal a saját térfelén Dimarco levegőhöz jutott. Már csak a hozzávezető egérutat kellett megtalálni a Milan presszingerdőjében, amelyre Onana összesen ötször lelt rá. Ezt csupán Alessandro Bastoni, tehát a bal oldali szárnyvédőjéhez legközelebb helyezkedő bekk szárnyalta túl.

(kép: M4 Sport)

Onana jobbal-ballal, laposan és magasan egyaránt képes volt direkten is kihasználni, hogy Dimarcón át kimozogható a Milan presszingje.

Dimarco fogadott passzai az Inter–Milan BL-elődöntő visszavágón:

A visszavágón az Inter-játékosok közül senki sem fogadott több átadást Dimarcónál, holott a 69. percben lecserélték: piros karikával jelölve a csomópont, ahol a labdakihozatalokban céljátékosként funkcionált (forrás: Opta)

Nyilvánvaló, nem árt, ha védeni is tud egy kapus, de Onanának ezzel sem gyűlik meg a baja. Ebben a sorozatban immár nyolcadszor őrizte meg érintetlenül az Inter kapuját, a nevéhez kötődik a legtöbb hárítás is, és még a gólt is védi a befejezések minőségét mérő (megkérőjelezhető) mutatóban is utolérhetetlen: hattal kevesebb gólt kapott az indokoltnál. Bravúrja nélkül a Milan visszajött volna, de pompásan olvasta Díaz szándékát.

(kép: M4 Sport)

Végül a gólt előkészítő Romelu Lukaku beküldése tett be végérvényesen a Milannak, bár az Inter addigra már kivette a meccs élét. A szünetet követően némileg feljebb tolt védekezéssel és a ritmustalanságot fokozó taktikai faltok sokaságával is, amelyeknek nem csak elkövetői, elszenvedői is voltak, épp abból kifolyólag is, hogy rendre az ellenfél hátába kerültek. Azonban ez a derbi hiába tartott 180+ percen át, valójában a sokkoló nyitány után Onana – fél kézzel, de két lábbal – játszva kormányozta döntőbe a kék-fekete hajót.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek