Musorujsag
Élő Eredmények

Ancelotti legnagyobb sztárjai csapdájába esett – Real-kulcsemberek lejtmenete hozta el a City elleni BL-elődöntős kiütést

Ancelotti legnagyobb sztárjai csapdájába esett – Real-kulcsemberek lejtmenete hozta el a City elleni BL-elődöntős kiütést

Hercze Kristóf
Az odavágón elért 1–1 után a második mérkőzésen a Manchester City valósággal lemosta a pályáról a Real Madridot, s 4–0-val búcsúztatta a címvédőt a Bajnokok Ligájából. Mind Pep Guardiola, mind Carlo Ancelotti remek taktikus hírében áll. Meglepő módon azonban ezúttal nem attól az oldaltól kaptuk meg a túlgondolást, ahonnan vártuk volna: míg a katalán szakember hibátlanul sakkozott, addig az olasz elképzelhető, hogy a „Guardiola-csapdába” esett bele, s elszámolta magát a mérkőzést illetően. Ám volt, amit még az olasz szakember sem láthatott jönni: sztárjai milyen gyenge estét fognak ki.

A Manchester City–Real Madrid összefoglalója

Ancelotti Guardiolázott egyet

Már a találkozóra nevezett kezdőcsapatoknál felkapták sokan a fejüket, hiszen Pep Guardiola annak ellenére sem változtatott a tizenegyén, hogy az a párharc első összecsapásán igencsak hullámzó volt, Ancelotti ezzel szemben egy helyen belenyúlt együttesébe: nem volt ott a kezdőben Antonio Rüdiger.

Eme döntésére a múlt statisztikája adhatta meg a választ: a Real Madrid ebben a szezonban meccseinek 95 százalékán (19 győzelem/1 vereség) nyerni tudott, amiken Rüdiger nem volt kezdő, s mindössze 53 százalékát (19 győzelem/8 döntetlen/9 vereség) húzta be azoknak, amiken a német bástya az első perctől a pályán volt.

Ennek ellenére mégis meglepő döntés volt ez, hisz Rüdiger meggyőzően teljesített az első felvonásban, s nem kis érdemei voltak abban, hogy a spanyolok leradírozták Erfling Haalandot.

Rio Ferdinand, a Manchester United védőlegendája is hasonló véleményen volt.

„Meglepett, hogy csak kispadon van. Amint megláttam ezt, egyből arra gondoltam, »volt ebben a szezonban játékos, aki jobban játszott volna Haaland ellen, mint ő? Valószínűleg nem. Ez egy igen bevállalós döntés” – mondta el az exjátékos a kezdő sípszó előtt.

Ferdinandnak valahol igaza is volt, Carlo Ancelotti meglepő döntése pedig nagyon rosszul sült el. Persze nem tudjuk, pontosan miért határozott a szakvezető a labdarúgó padoztatásáról, esetleg Rüdiger sérüléssel bajlódott-e az elmúlt napokban, mindenesetre ha ez pusztán taktikai húzás volt Ancelottitól, akkor kijelenthetjük: az olasz stratéga ezúttal elszámolta magát.

Kapcsolódó tartalom

A német középhátvéd helyén Éder Militao szerepelt, ám elég gyorsan kiderült, a Real védelme fizikai oldalról egyáltalán nem tudja felvenni a versenyt Haalanddal – erre tökéletes példa a 13. perc, amikor is a csatár Grealish beadása után három méterről, senkitől sem zavartatva bólinthatott kapura, s csak Thibaut Courtois bravúrján múlt, hogy a Manchester City nem szerezte meg gyorsan a vezetést.

A szóban forgó lehetőségnél nem Militao, hanem David Alaba rontott, az osztrák sztár tőle szokatlan módon meglepően rosszul helyezkedett, nem igazán figyelte a mögötte álló Haalandot, aki kiváló ütemben mozdult be Grealish labdájára. Mivel Alaba mindezek mellett a labda alá futott, esélye sem volt a tisztázásra.

A következő védelmi hiba a 21. percben jött: egy szöglet után Kevin De Bruyne tekert be jobbról, a hosszún teljesen üresen álló Manuel Akanji visszafejelte a labdát középre, ahol ismét Haaland veszélyezetett. Tegyük hozzá, jelen esetben már Toni Kroos mozgására is rá lehet mutatni, aki egészen az ötösig visszamozgott besegíteni, ugyanakkor egyáltalán nem figyelt maga mögé.

Mivel mindeközben a jobbhátvéd Dani Carvajal a másik szélen volt, a kisszöglet miatt pedig leragadt a bal oldalon, Kroosnak kellett besegítenie a helyén a védelemben. Mivel ez ugyebár nem sikerült jól, kisebb káosz alakult ki a hátsó szekcióban.

Akanji visszafejelt labdájánál kitűnik, hogy Militao a sarokrúgásoknál folyton felmozduló Díast fogta, a középen ismét üresen álló Haaland pedig Alaba embere lett volna, csak ő ezúttal is szarvashibát vétett: Akanji fejesénél a védő rosszul döntött, elmozdult befelé, ezzel üresen hagyva norvég ellenfelét. Noha Eduardo Camavinga is ott állt mellette, a madridiak védője ekkor már sakk-matt-helyzetben volt, mivel Alaba sorozatos bakijai miatt két embere maradt, s a támadó mellett John Stones mozgására is figyelnie kellett.

A végeredményt természetesen tudjuk. A védő ugyan felugrott, de mindez már a visszalépés közben történt meg, így esélye sem lehetett lendületből bólintó ellenfelével szemben. Szerencséjére ismét Courtois villant, és mentette meg csapatát egy találattól.

Társa hibája miatt Camavinga kellemetlen helyzetbe került

Alaba mozgásához visszatérve: már csak azért is meglepő egy hozzá hasonló tapasztalt futballista ilyen szintű hibája, mert az nyilvánvaló volt, hogy a labdát visszafejelő Akanji abból a kiszorított helyzetből nem próbálja meg kapura tenni, hanem a passz lehetőségét keresi majd.

Nyerőemberből gyenge láncszem

Érdekesség, hogy míg az odavágó egyik legjobbja Eduardo Camavinga volt, addig a szerda esti visszavágón – Alabával karöltve – toronymagasan ő kapta a legrosszabb osztályzatot. S ez nem is véletlen: Bernardo Silva fantasztikus volt, az első félidőben kis túlzással macska-egér játékot játszott a hátvéddel, aki egyáltalán nem tudta, mihez kezdjen a portugállal.

Nem sokkal később aztán már nem is volt menekvés, az angolok Silvával, Rodrival, Kyle Walkerrel és Kevin De Bruynével úgy passzolták ki a védelmet, hogy nézni is fájt.

Persze azért a teljesség kedvéért emeljük ki, az első gól előtt Camavinga nem hibázott kifejezetten – a City háromszögezésénél Kroost becsalogatta Rodri a balhátvéd helyére, a 20 esztendős francia ezt jól reagálta le, s előrébb lépett Walkerre. Az igazán nagy problémát itt Kroos jelentette, aki első ízben még jól elment Rodrival, a második hullámnál azonban túlságosan is lassan kapcsolt, későn mozdult el vissza, ezáltal maradt egy üres passzsáv annak a De Bruynének, aki nem véletlenül a világ egyik legjobb játékmestere. Egyből észrevette és ki is használta a spanyol kihagyást.

Ennél a jelenetsornál azért a szerencse sem volt a „királyi gárdával” – Modric nem mozdulhatott ki agresszíven De Bruynére, ám így is érezte, hogy a manchesteriek irányítója hova fogja továbbítani a labdát. Noha a horvát klasszis elmozdult a passzra, s majdnem el is csípte a labdát, 37 évesen nyilván nem lesz már robbanékonyabb, és mivel Kroos is pont egyetlen ütemmel maradt le, tulajdonképpen nagyon kevésen múlt, hogy a Real meg tudja akadályozni a kulcspasszt, ezáltal meg tudja előzni a találatot.

Kroos felelősségét viszont ki kell emelni, az ő játékintelligenciájával ugyanis tudnia kellett volna, hogy hamarabb rá kell mozdulnia Silvára, mert 33 évesen nem engedheti meg azt a luxust, hogy lépéselőnyt adjon jóval gyorsabb riválisának.

Camavinga gyenge estéje a gól után tovább folytatódott. Az alábbi hőtérkép egyébként jól mutatja, hogy a City tudatosan, szinte a teljes összecsapáson a szélekre helyezte a hangsúlyt.

Ami a bal oldalt illeti, a hátvéd nem csak Bernardo Silva ellen szenvedett, másokra sem találta az ellenszert – amellett sokszor passzolták ki és kerültek mögé az angolok, az egy az egy elleni párharcokban sem tudott igazán jeleskedni.

Camavinga rossz estéjét jól mutatja, hogy a mérkőzésen összesen tíz párharca volt, ebből csupán hármat tudott megnyerni (ráadásul azok közül is akadt, amit már szűrő szerepkörben, nem védőként), fejpárbajt egyáltalán nem vívott meg sikerrel, emellett 4(!) alkalommal is kicselezték.

Láthatatlan középpálya

A védelem gyengélkedésében a középpálya is nagy szerepet játszott. Ahogy már rámutattunk, Kroos többször is hibázott helyezkedésben, az egyik rontásából gól is lett. Mindemellett az sem elhanyagolható, hogy a madridiak sztárja a szervezésben sem tudott maradandót alkotni.

A középpályás a teljes mérkőzésen mindössze 49 alkalommal találkozott a labdával, ami irányító létére roppant alacsony szám, de ami méginkább sokatmondó, hogy Kroosnak ebből csak 8(!) érintése jött a támadóharmadban, ebből a nyolcból ráadásul kétszer szögletnél ért labdához.

Toni Kroos labdérintései

Ezúttal Modric esetében is „antihősről” beszélhetünk, neki összesen 39 passza volt, ami Krooséhoz hasonlóan szintén elég alacsony szám – ebből ráadásul csak 30 átadása volt sikeres, vagyis 77 százalékos passzpontossággal játszott.

A szekció harmadik tagja, Federico Valverde sem tudott kitűnni társai közül. Noha az ő 88 százalékos passzpontossága egyáltalán nem számít rossznak, védekezésben felemásan teljesített, hiszen hét párharcából hatot elveszített, illetve egyszer ki is cselezték.

Későn jött a felismerés

Ancelotti a második félidőben észrevette a nyilvánvaló problémát, mégpedig, hogy hatalmas bakot lőtt azzal, amikor Rüdigert nem jelölte kezdőbe. Az olasz taktikus a 63. percben meg is húzta a nyilvánvalót, lehozta a rossz napot kifogó Modricot, a helyére feljött a német a védelembe – ez a módosítás szervezeti változással járt: Rüdiger elfoglalta a helyét a hátsó tengelyben, míg Alaba kihúzódott a bal szélre, Camavinga pedig ment a középpályára szűrni.

Ekkor azonban már késő volt. A 63 esztendős mester ezt a igazából fél óra után meghúzhatta volna, olyan gyorsan kicsúcsosodott a spanyol problémák forrása.

A Manchester City a hatvanadik percre mezőnyben és mentálisan is olyan előnyt serénykedett össze magának, amit madridi oldalról nem lehetett leküzdeni. Alaba a változtatás után balhátvédként kvázi már a középpályára feltoltan játszott az eredménykényszer miatt, a helyére szinte egyáltalán nem mozgott be társa, így a szélen megmaradt üres terület rendre támadható pont volt.

A blancók szerencséje itt tulajdonképpen az volt, hogy az angol gigász a második félidőben nem igazán erőltette a támadásokat, visszább húzódott, s kontrajátékra állt be.

Guardiola együttese a második játékrészben átengedte a területet a Realnak, amelyből viszont hiányzott az elképzelés és a kreativitás – noha Ancelotti a hetvenedik percre majdnem a teljes középpályáját lecserélte, a felfrissített egység sem tudta felépíteni a támadásait, teljesen veszélytelennek bizonyult.

A City első félidei labdabirtoklása


És hogy mennyire szétesett a Bajnokok Ligája címvédője, arra a meccs utolsó harmada további válaszokat adott.

A 73. percben például Haaland megszerezhette volna első gólját a párharcban, pechére azonban Courtois sokadszor is bravúrral védett. A helyzet előtti pillanatokból jól látszik, hogy három City-játékos (Akanji, Haaland és Gündogan) valósággal bohócot csinál négy ellenfeléből – Gündoganra a kulcspassza előtt hárman is rámozdulnak, mindeközben az égvilágon senki sem figyel a világ jelenlegi leggólveszélyesebb játékosára, aki úgy fut el mindegyikük mellett (és mögött), hogy észre sem veszik.

Ennél a jelenetnél egyébként Rüdiger az első passznál szépen felvette Haalandot, de a feladatát „félbehagyta”, s ahelyett, hogy a folytatásban is szorosan lekövette volna ellenfelét, a labdát megkapó Gündoganra váltott inkább rá – mivel mindeközben Camavinga egyáltalán nem figyelt maga mögé, Haaland senkitől sem zavartatva rohanhatott el három ember mögött, ziccerbe kerülve ezzel.

Ez volt az a pont, ahol úgy érezhettük, a Manchester City valósággal bolondot csinál a Real Madridból.

Ami a spanyol belső védelem vs. Haaland „matchupot” illeti, az előző heti állandó, szoros emberfogás helyett szerdán Ancelotti más tervet eszelt ki. Most nem kifejezetten egy ember feladata lett volna a megfogása, csak épp Alaba és Militao (és a meccs utolsó harmadában Rüdiger is) nagy területet hagyott a 22 éves zseninek, ez pedig döntőnek bizonyult ezen a visszavágón.

David Alaba statisztikái a mérkőzésen
Passzpontosság: 86%
Párharc/megnyert: 6/0
Fejpárbaj/megnyert: 1/0
Kicselezve: 4

Éder Militao statisztikái a mérkőzésen
Passzpontosság: 78%
Párharc/megnyert: 9/5
Fejpárbaj/megnyert: 2/2
Kicselezve: 1

A korábban már említett Haaland-helyzeteken kívül meg lehet mutatni egy 27. perces jelenetet is, aminek során a norvég úgy kaphatott labdát a madridi tizenhatoson belül, hogy a rá ügyelő Militao legalább egy méteres helyet hagy neki.

A támadó megkapta a labdát, gyorsan kapura is fordult, majd bombázott – elég, ha annyit mondunk, hogy nagyon nem a védőn múlott, hogy nem zárult góllal a kísérlet. Ha Haaland picit pontosabb, itt még Courtois sem segíthetett volna.

A harmadik gólnál aztán már nem is létezett az a fogalom, hogy védelem. De Bruyne szabadrúgásánál Dani Carvajal hibázott hatalmasat, s amíg összes társa kiugrott, hogy lesre állítsa ellenfelét, addig a jobbhátvéd mindenki mögött mintegy egy méterrel helyezkedve várta a beadást. Az egy dolog, hogy a 31 éves játékos nem figyelt a többiekre, megint egy másik, hogy Carvajal mindezt úgy tette, hogy egyébként még a riválisokat sem kísérte fél szemmel, egyáltalán nem fogott senkit sem.

Noha Carlo Ancelotti a világ egyik legjobb edzője, mesteri stratéga, de egy biztos: szerda este beleesett egy olyan csapdába, amit leginkább saját kulcsemberei állítottak fel neki – azok a tapasztalt, sokat megért játékosok, akiktől egyáltalán nem azt a visszafogott teljesítményt szokhattuk meg, mint amit láthattunk tőlük.

Ez a blama egyrészt a Real Madrid bajnokok Ligája-szezonjába került, ám az sem elképzelhetetlen, hogy a szakember állása is bánni fogja.

Florentino Pérez klubelnök ugyanis nem arról híres, hogy könnyen tűri a hibákat, Ancelotti (és csapata) botlása pedig a lehető legrosszabbkor jött. A nagy rivális Barcelona most lett bajnok, ezzel a madridiaknak erre az idényre „be kell érniük” a Király-kupa-győzelemmel, illetve a tavaly augusztusi Szuperkupa-, valamint 2023 februári Klubvilágbajnoki-sikerrel – ez viszont nem biztos, hogy elegendő lesz Pérez számára a közös folytatáshoz.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó
Manchester City (angol)-Real Madrid (spanyol) 4-0 (2-0)
Manchester, 52 313 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
gólszerző: Bernardo Silva (23., 37.), Militao (76. – öngól), Álvarez (91.)
sárga lap: Rúben Dias (50.), Gündogan (62.), Grealish (91.), illetve Carvajal (55.), Camavinga (75.)

Továbbjutott: a Manchester City, 5-1-es összesítéssel.

Manchester City:
Ederson – Walker, Rúben Dias, Akanji – Stones, Rodri – Bernardo Silva, De Bruyne (Foden, 84.), Gündogan (Mahrez, 79.), Grealish – Haaland (Álvarez, 89.)
Real Madrid:
Courtois – Carvajal (L. Vázquez, 80.), Militao, Alaba, Camavinga (Tchouaméni, 80.) – Valverde, Kroos (Asensio, 70.), Modric (Rüdiger, 63.) – Rodrygo (D. Ceballos, 81.), Benzema, Vinícius Júnior

További tartalmak