Musorujsag
Élő Eredmények

Visszavonták Vinícius piros lapját, megbüntették a Valenciát a rasszista megnyilvánulások miatt

Visszavonták Vinícius piros lapját, megbüntették a Valenciát a rasszista megnyilvánulások miatt

MTI
A Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) visszavonta Vinícius Júnior hétvégi, Valencia elleni mérkőzésen kapott piros lapját, a hazai együttest pedig ötmeccses, részleges szektorbezárással büntette a Real Madrid támadóját ért rasszista megnyilvánulások miatt.

A RFEF szerdai indoklása szerint a mérkőzés játékvezetője nem értékelt megfelelően minden körülményt, ezért nem hozott jó döntést, amikor kiállította a brazil játékost.

A szövetség a piros lap visszavonása mellett azt is bejelentette, hogy a Valencia soron következő öt hazai bajnoki mérkőzésén bizonyos szektorok le lesznek zárva, a klubnak pedig 45 ezer eurót is be kell fizetnie.

A Valencia vezetése „aránytalannak” és „méltánytalannak” nevezte a büntetést, mondván, a RFEF ezzel árt azoknak a szurkolóknak, akik nem vettek részt a „szégyenteljes incidensben”, épp ezért fellebbez a részleges stadionbezárás ellen.

Kapcsolódó tartalom

A brazil válogatott támadót az ellenfél Valencia szurkolói a múlt szombati bajnoki találkozó során szinte végig becsmérelték. Vinícius a 70. percben szólt először a játékvezetőnek – ezután közel tíz percig állt a játék -, majd állítása szerint ennek hatására különbözött össze az egyik valenciai játékossal, aki nyakon ragadta, ő pedig eltalálta az arcát.

Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője a találkozó után arról beszélt, hogy Ricardo de Burgos Bengoetxeának meg kellett volna állítania a mérkőzést, míg Vinícius a La Ligát és Spanyolországot is rasszistának nevezte. A La Liga eljárást indított az ügyben és jelezte, megvizsgálja a meccsről készült felvételeket, hogy pontosan mi történt a stadionban. Ugyanakkor a bajnokság igazgatója arra hívta fel a brazil csatár figyelmét, ne engedje provokálni magát, és egyben közölte, Vinícius nem jelent meg azon a két találkozón, amelyet a korábbi, általa rasszistának nevezett esetek miatt kérvényezett, ezért feleslegesen kritizálja a vezetőséget.

Januárban a Király Kupában a későbbi győztes Real Madrid és az Atlético Madrid negyeddöntője előtt a spanyol fővárosban a brazil támadó 20-as mezébe öltöztetett próbababát lógattak le a nyakára kötött kötéllel, fölé pedig egy piros molinót akasztottak, amelyen fehér betűkkel a „Madrid gyűlöli a Realt” felirat állt. Az eset kapcsán kedden négy személyt őrizetbe vettek.

Borítókép: Ricardo de Burgos Bengoetxea játékvezető és Vinicius Junior a Valencia–Real meccsen (Fotó: EPA/Biel Alino)

További tartalmak