Musorujsag
Élő Eredmények

Szoboszlai Dominik: Ha most léphetek egyet Európa top öt-hat klubja felé, akkor mondjak nemet a kihívásra?

Szoboszlai Dominik: Ha most léphetek egyet Európa top öt-hat klubja felé, akkor mondjak nemet a kihívásra?

m4sport.hu
Szoboszlai Dominik, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya az Indexnek adott interjújában szót ejtett egy közelgő, lehetséges klubváltásról, s elárulta, különleges élmény lenne például Jürgen Klopp, Pep Guardiola vagy José Mourinho keze alatt dolgozni.

 

Az RB Leipzig 22 esztendős játékosa nagyszerű szezont zár klubjával: Szoboszlai Dominik ebben az idényben eddig összesen 45 tétmérkőzésen lépett pályára, ezeken szerzett 9 gólt, emellett kiosztott 13 gólpasszt is – a lipcsei együttes a Bayern München és a Borussia Dortmund mögött a harmadik helyen végzett a Bundesligában, ezzel már biztosan Bajnokok Ligája-csoportkörös, a csapatra emellett még vár egy Német Kupa-döntő is, melyen a Frankfurttal csap össze.

Remek formája után nem is csoda, ha az elmúlt hónapokban Szoboszlai volt az egyik „legközkedveltebb” átigazolási célpont a nemzetközi sportsajtóban – lehetett olvasni a Chelsea és a Newcastle United érdeklődéséről is, de a brit média említést tett például arról is, hogy Mikel Arteta, az Arsenal trénere, illetve a Jürgen Klopp irányította Liverpool is figyeli a magyar játékost.

Szoboszlai Dominik most az Indexnek terjedelmes interjút adott, melyben kitért egy esetleges nyári klubváltásra is – tehetségünk úgy vélekedett, azért is áll nehéz döntés előtt, mert kérdés, hosszú távon mit hozhat még belőle a Leipziget jelenleg dirigáló Marco Rose.

„Nehéz kérdés, mi következzen most. Az egész eddigi karrieremet tudatosan építettük fel, mindig időben meglépve az újabb szintet, de sosem akkorát, amit túl rizikós lenne megugorni. Magasról nagyobbat lehet zuhanni, és az is ritka, hogy valakinek egy lehetősége adódjon a futball legmagasabb szintjén, nemhogy kettő. Meg kell fontolni minden lehetőséget. Ötévesen álmodtam magamnak egy klubot, tinédzserként egy másikat, látva, hogy nem feltétlenül lehetetlen elérni ezeket az álmokat. Ha van érdeklődés, megfontolom, nem azért, mert ne lenne jó sorsom Lipcsében, hanem azért, mert mindig is érdekeltek a kihívások. A mérleg egyik serpenyőjében egy jó Leipzig van, egy olyan edzővel, aki bízik bennem, és olyan társakkal, akik befogadtak és szintén hisznek bennem. Ennél egyetlen futballista sem vágyhat többre. Ez egy egészen extra helyzet.

Ugyanakkor a másik oldalon ott van az a kérdés, ha most léphetek egyet Európa top öt-hat klubja felé, akkor mondjak nemet a kihívásra?

Sosem voltam ilyen típus! Nagyon jó helyzetben vagyok, hiszen fantasztikus klubban játszhatok. Azt viszont nem akarom, hogy tizenöt év múlva úgy kelljen visszatekintenem a karrieremre, nem hoztam ki belőle a legtöbbet.”

A magyar válogatott csapatkapitánya néhány napja a Liverpoolt irányító Jürgen Kloppot méltatta, kiemelve, számára a német szakember a legjobb a világon. Ezen állításán Szoboszlai Dominik most némileg pontosított.

„Ha azt mondtam, ő a legjobb, az egy hiba a részemről, mert ilyet nem lehet kijelenteni. Ember legyen a talpán, aki képes objektíven megítélni, hogy ki a világtörténelem legjobb futballedzője. Klopp, Pep Guardiola, Carlo Ancelotti, esetleg Rose lesz az? Felsorolhatnánk megannyi edzőt, aki az elmúlt időszakban sikeres volt a Premier League-ben, vagy bármelyik topligában. Nem hiszem, hogy van a világnak egyetlen legjobb futballedzője. Zseniális, inspiratív edzője viszont akad több is. Nem vállalkoznék arra, hogy megnevezzem, ki közülük a legnagyobb.”

Kapcsolódó tartalom

A támadó egy erre vonatkozó felvetés kapcsán elmondta, nem tud róla, hogy a Liverpool megfigyelői kint lettek volna valamelyik Leipzig-mérkőzésen, vagy ha kint is voltak, akkor kit nézhettek meg.

„Biztos különleges élmény lenne Klopp kezei alatt dolgozni, ahogyan az lenne Guardioláé, vagy José Mourinhóé alatt is. Nem tudom, mit lennének képesek kihozni belőlem. Arányaiban viszonylag kevés futballistának adatik azonban meg mindez, csakis a legjobbaknak. Hiszek abban, hogy elérhetem ezt a szintet, és jó lenne egyszer bármelyikükkel együtt dolgozni. Azzal a kitétellel, hogy itt megint sok-sok nevet felsorolhatnék még” – vélekedett a fiatal csillag, hozzátéve, attól sem tartana, hogy a portugál szakvezető nem épp a támadó felfogásáról híres.

„Tudok védekezni, ha kell! Azt hiszem, ez az utóbbi időben látványos is volt. Azt pedig nem kell megmagyarázni, micsoda sikereket ért el Mourinho az elmúlt húsz évben. Nem véletlenül ő a „Special One”. Izgalmas lenne, noha meglehet, csak elméleti kérdés, mit hozna ki belőlem.”

Szoboszlai Dominiknak 2026 nyaráig van érvényes szerződése a RB Leipziggel, információk szerint a megállapodásában 70 millió eurós kivásárlási ár szerepel, így aki szeretné megszerezni, annak minden bizonnyal ki kell fizetnie ezt az összeget, klubja ugyanis aligha engedi el kevesebbért egyik legnagyobb csillagát.

 

Borítókép: epa10641678 Leipzig's Dominik Szoboszlai celebrates after scoring the 3-1 during the German Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich vs RB Leipzig in Munich, Germany, 20 May 2023. EPA/Leonhard Simon (ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video.)

További tartalmak