Musorujsag
Élő Eredmények

Aleksander Ceferin az M4 Sportnak: Már volt egyeztetés egy Közép-európai Liga ügyében

Aleksander Ceferin az M4 Sportnak: Már volt egyeztetés egy Közép-európai Liga ügyében

m4sport.hu
Exkluzív interjút adott az M4 Sportnak Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke. A sportvezető beszélt egy esetleges, a Puskás Arénában megrendezésre kerülő Bajnokok Ligája-döntőről, de kitért a Szuperligára, az Eb- és vb-lebonyolításra, valamint reagált egy Közép-európai Ligával kapcsolatos felvetésre is.

Sevilla FC–AS Roma Európa-liga-döntő május 31-én 21 órától élőben az M4 Sporton, a Kossuth Rádióban és az m4sport.hu-n, a finálé felvezető-műsora már 19.30-tól kezdetét veszi.

A Puskás Arénában megrendezésre kerülő El-finálé kapcsán Budapestre érkező Aleksander Ceferin kiemelte a rendre kiemelkedő magyar szervezést.

„Igen, mindig szívesen jövök Budapestre. Egy nagyszerű és barátságos város, itt mindig minden nagyon jól szervezett, ami azért nem jellemző minden európai országra. Egyszer még régen jártam itt turistaként, és Csányi Sándor is régóta hív, hogy egyszer jöjjek el a családommal, de mostanában elég őrült időket élünk, szóval még meglátjuk, mikor lesz erre időm.”

S hogy miért számít ilyen jó rendezőnek a magyar főváros?

„Elsősorban azért, mert remek város, amely könnyen elérhető Európa közepén, a Puskás Aréna pedig csodálatos és lenyűgöző, ennyi elég hozzá.”

Kapcsolódó tartalom

Az európai szövetség első embere kitért egy lehetséges budapesti Bajnokok Ligája-döntő felvetésére is.

„Minden lehetséges, de semmit nem szeretnék addig mondani, amíg nem döntöttünk a Végrehajtó Bizottsággal. Egyelőre Magyarország nem is pályázott, hiszen még nem is lehetett pályázni a következő időszakra. Meglátjuk, kik pályáznak, és hogyan zajlik majd a szavazás, de addig nehéz lenne bármiről is beszélni. Budapest csodálatos hely, a Puskás Aréna gyönyörű, de vannak még ilyen városok, szóval egyelőre nehezen tudok ehhez a témához hozzászólni.” 

Ceferin a „csírájában elfojtott” Szuperliga kapcsán úgy vélekedett: a projekt logikátlan és ésszerűtlen volt, s így nem is lehetett sikeres.

„Ez a projekt teljesen logikátlan és ésszerűtlen, emiatt nem is lehetett sikeres. Nem is szeretnék sokat beszélni róla. Ez csak a média számára érdekes időről időre, de azért még ezen a téren is gyengül az érdeklődés, hiába próbálják az érdekeltek néha előtérbe helyezni. Már a média képviselőit sem foglalkoztatja igazán. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a versenyegyensúlyt. És a legkülönlegesebb, hogy mindenki számára nyitottak a nemzetközi sorozataink, mindenkinek megvan az esélye, hogy bármelyik kupasorozatban részt vegyen, és ez így is marad örökre. A versenyegyensúly nem egyszerű kérdés a ligák és a klubok mérete és ezáltal kialakult különbségek miatt. A költségvetések egyre nagyobbak és nagyobbak, de dolgozunk rajta. Megváltoztattuk az pénzügyi fair play szabályzatát, és szeretnénk még további változtatásokat, de beszélnünk kell minden partnerrel. Bármit teszünk, azt közösen kell tennünk az európai országok ligáival, mert mi együtt alkotunk egy gazdasági rendszert.” 

A sportvezető már nagyon várja a 2024–2025-ös szezontól induló, új lebonyolítási rendszerben zajló Bajnokok Ligáját.

„Szerintem is nagyon izgalmas lesz! A jelenlegi négycsapatos csoportokban általában már novemberben tudni lehet, mely klubok jutnak be az egyenes kieséses szakaszba, és melyek folytathatják az Európa-ligában. Ezzel az új rendszerrel ez teljesen megjósolhatatlan lesz egészen a végéig. Több meccset játszanak egymás ellen a legjobb csapatok, de a közepes- és a kiscsapatok is többet játszanak a nagyokkal, egymással. Itt már nem hibázhatsz, itt nem lesz könnyű meccs. Nagyon jó lesz, már izgatottan várom és sajnálom, hogy nem a következő szezonban kezdjük.”

Kapcsolódó tartalom

Az elnök kitért a játékosokra, s az egyre inkább telített naptárra is.

„A naptár most már tényleg teljesen tele van, úgyhogy ez az utolsó változtatás, amit én indítványoztam. De tudni kell, hogy a klubok szeretnének még több európai kupameccset, de mi, valamint a szurkolók, a jogtulajdonosok is ezt szeretnék.”

Aleksander Ceferin reagált a Közép-európai Liga ötletére, melyben az egyes országok alapszakaszainak első néhány helyezettje szerepelne, és a ligarendszerben zajló, országokon átívelő rájátszás döntene az európai kupaindulásról.

„Hallottunk már erről az ötletről, egyeztettünk többször is erről, de nem sérülhetnek a nemzeti bajnokságok érdekei. Először is: a naptár szempontjából hogy lehet észszerűen betervezni ezeket a meccseket? Másodszor: azt gondolja, mindenki beleegyezne, hogy az európai kupaindulásról ez a liga döntsön? Mert nekünk mindenki azt mondja, a saját hazája bajnokságán keresztül szeretné kivívni a nemzetközi kupaindulást. Ha így van, mi tenné érdekeltté a csapatokat, hogy ebben a ligában szerepeljenek? Nagyon sok a kérdés… De értem a felvetést, mert néhány helyen a piac korlátozott, és nem tudsz többet tenni. Már tárgyaltunk erről. Nem az előző két évben, de korábban beszéltünk. A kis és közepes szövetségek szeretnének többet tenni, ami jelzi, hogy szeretik az európai kupákat, és szeretnének akár a határaikon túl is részt venni többször ilyesmiben. Efelé tettünk egy lépést a Konferencia-liga létrehozásával. Ennek köszönhetően ha egy kis ország bajnoka vagy, akkor nagy esélyed van, hogy legalább a Konferencia-liga főtáblán szerepelj.”

Kapcsolódó tartalom

Ahogy a BL kapcsán, úgy a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot érintő változtatásokról is beszélt.

„Az egyik nézőpont szerint az, hogy a vb 48 csapatos lesz, egyben gyengíti is a világbajnokságot, mert több 5–0-s eredmény lesz. A másik nézőpontból, viszont megértjük a FIFA-t, hogy kiegyensúlyozza ezt a helyzetet. Ez egyben a labdarúgáspolitikai kérdés. Ha csak a minőséget nézzük, akkor 24 csapatos mezőnynek kellene lennie, de nem lehet csak ez alapján gondolkodni. Fejlesztened kell a labdarúgást több kontinensen. Ami engem érint, az az Európa-bajnokság, és szerintem az Eb sokkal erősebb, mint a világbajnokság. 24 európai válogatott közül kell megnyerned ezt a tornát, úgyhogy Magyarországnak arra kellene várnia, vágynia, hogy megnyerje az Eb-t” – mondta el Ceferin, hozzátéve, hogy a Eb 24 csapatos rendszere meglátása szerint működik, így egyelőre maradni fog.

„Jelenleg marad 24 csapatos. A múltban voltak egyeztetések azzal kapcsolatban, legyen-e még több. Csökkenteni biztosan nem fogjuk a létszámot, inkább arról beszéltünk, hogy növeljük, de ez a döntés a minőség rovására menne, és a selejtező is veszítene a jelentőségéből, súlyából. Ha a csoportokból 3 automikusan kijut, akkor a nagycsapatoknak elég lenne 1-2 meccset komolyan venniük, és már tovább is mentek. A 24 csapatos EB viszont működik.” 

Az elnök kiemelte: a Nemzetek Ligája nagyobb sikert hozott, mint amire számítottak.

„A Nemzetek Ligája nagyobb sikert hozott, mint amit vártunk. Tudtuk, hogy érdekes lebonyolítási módja van, de nem sejtettük, hogy ilyen népszerű lesz. 

Kapcsolódó tartalom

Az UEFA első embere végezetül szót ejtett a szerda esti Sevilla–Roma Európa-liga-döntőről is.

„Amikor még nem elnökként néztem mérkőzéseket, sokkal jobban élveztem a labdarúgás szépségeit. Most, UEFA-elnökként viszont az első, ami érdekel egy meccsen, hogy rendben legyen biztonság, a szervezés és a játékvezetés. De nagyszerű estére számítok. A tegnapi vacsoránál azt mondták nekem, csodálatos összecsapásra számíthatunk, de ezzel nem értek egyet. Szerintem inkább kemény meccs lesz, hiszen ez mégiscsak egy döntő. Ismerjük a Romát és a Sevillát is, és mindenféle udvariaskodás nélkül állítom, mindkét csapat a legjobbak közé tartozik, amelyek bármelyik kupasorozatban döntőt játszhatnának. Én pedig nagyon várom.”

 

Borítókép: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes

További tartalmak