Musorujsag
Élő Eredmények

Történelmi triplázás vagy trónfosztás – kezdődik az eddigi legnagyobb női foci-vb

Történelmi triplázás vagy trónfosztás – kezdődik az eddigi legnagyobb női foci-vb

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid
Idén sem maradunk nagy labdarúgótorna nélkül, ugyanis július 20. és augusztus 20. között rendezik meg a 9. női labdarúgó-világbajnokságot, amelyet az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetít. Beharangozónkban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és megnéztük, melyik válogatottak a legnagyobb esélyesei a tornának.
Július 20. és augusztus 20. között rendezik meg a 9. női labdarúgó-világbajnokságot (Fotó: EPA/HOW HWEE YOUNG)

 

ELŐSZÖR RENDEZNEK 32 CSAPATOS NŐI LABDARÚGÓ-VB-T

A női világbajnokságok történetében először lesz egynél több házigazdája a tornának: 2023-ban Ausztrália és Új-Zéland látja vendégül a válogatottakat és szurkolókat.

Ráadásul eddig soha nem látott mennyiségű csapattal kezdődik a torna: ez lesz az első női világbajnokság, amelyet 32 válogatott részvételével rendeznek meg.

Az első két tornán (1991, 1995) 12, a következő ötön 16, a legutóbbi kettőn (2015, 2019) 24 indulhatott el, ezúttal pedig további nyolc válogatott küzd meg a trófeáért.

Ahogy az az alábbi térképen is látszik, Ausztráliában öt város (Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth, Adelaide) hat stadionja, míg Új-Zélandon négy város (Auckland, Wellington, Dunedin, Hamilton) négy stadionja lesz házigazda.

A torna iránt nagy az érdeklődés, így nem meglepetés, hogy már június elején, több mint egy hónappal a rajt előtt arról számolt be Gianni Infantino, a FIFA elnöke, hogy az elővételben eladott jegyek száma meghaladta az egymilliót, ezzel máris túlszárnyalták az előző, franciaországi világbajnokság összesített jegyeladását, és jó úton járnak afelé, hogy a 2023-as torna legyen minden idők leglátogatottabb női sporteseménye.

Az érdeklődés mértékét jól jelzi, hogy a nyitónapon várhatóan mindkét házigazda telt ház előtt lép majd pályára: Új-Zéland Aucklandben Norvégiát, majd Ausztrália Sydneyben Írországot fogadja, a két meccs össznézőszáma pedig elképzelhető, hogy meghaladja majd a 100 ezer főt.

Gianni Infantino és a vb-trófea (Fotó: EPA/HOW HWEE YOUNG)

A lebonyolítás egyébként a legutóbbi férfi labdarúgó-világbajnokságokéval megegyezik, a négycsapatos csoportokból a legjobb két-két válogatott jut tovább, majd egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna. A csoportkört július 20. és augusztus 3., a nyolcaddöntőket augusztus 5. és 8. között rendezik meg. A negyeddöntők 11-én és 12-én, az elődöntők 15-én és 16-án lesznek, míg a bronzmeccset (Brisbane-ben) augusztus 19-én, a döntőt (Sydneyben) pedig 20-án rendezik meg.

Mivel a tornát a déli féltekén rendezik meg (ilyenre a női vb-k történetében eddig nem volt példa), a magyar tévénézőknek az időeltolódással is számolniuk kell: a mérkőzések az itthon használt időzóna szerint hajnalban és a délelőtti órákban lesznek.

A tornának egy magyar résztvevője is lesz: Vad Anita a 18 európai asszisztens között kapott helyet.

Alex Morgan és Megan Rapinoe egyaránt a harmadik világbajnoki címére hajt (Fotó: EPA/TOLGA BOZOGLU)

AZ AMERIKAIAK TÖRTÉNELMET ÍRNÁNAK, DE „FÉL EURÓPA” TRÓNFOSZTÁSRA HAJT

Az Egyesült Államok válogatottja megkerülhetetlen tényező, ha a női labdarúgásról beszélünk. Az aktuális világranglistát vezető amerikai csapat eddig mind a nyolc világbajnokságot a dobogón zárta, ráadásul négyszer a trófeát is megszerezte. Alex Morganék ráadásul történelmi tettre készülnek:

az amerikaiak sorozatban harmadszor szereznék meg a világbajnoki címet – erre korábban egyetlen női és férfi labdarúgó-válogatott sem volt még képes.

Vlatko Andonovski és szakmai stábja azonban nincs könnyű helyzetben, hiszen a nyomás nagy, a csapatból viszont sokan hiányoznak. A vb-re utazó 23 fős keretből csak kilencen voltak ott a 2019-es franciaországi világbajnokságon. Sztárokból azért így sincs hiány, a már említett Alex Morgan mellett meghívót kapott a szintén jelentős tapasztalattal rendelkező Megan Rapinoe, vagy éppen a még csak 22 éves Sophia Smith, akire főszerep várhat a tornán.

Akad azért jó néhány válogatott, amely tehet róla, hogy ne jöjjön össze az amerikaiaknak a történelmi triplázás, vagy legalábbis minden eddiginél nehezebb feladatuk legyen az aranyérem felé vezető úton.

A statisztikusok és a szakírók szerint az amerikaiak legnagyobb kihívója a világranglista második helyét elfoglaló, legutóbbi Eb-n ezüstérmet szerző Németország lehet. A német válogatott keretében található játékosok klubszinten gyakorlatilag kivétel nélkül a legmagasabb szinten játszó csapatokban szerepelnek, így Dél-Korea, Kolumbia és Marokkó mellől a csoportból való továbbjutás egyáltalán nem jelenthet gondot. Az mindenesetre intő jel lehet, hogy a vb-mezőnyből legalacsonyabban rangsorolt Zambia két héttel a rajt előtt felkészülési meccsen 3–2-re legyőzte a németeket – ennek ellenére nehéz elképzelni, hogy Alexandra Popp és társai ne legyenek ott a végelszámolásnál.

A kihívóknál mindenképp számításba kell venni Svédországot, amely a 2019-es vb-n és a 2022-es Eb-n is ott volt a legjobb négy között, miközben 2021-ben, a tokiói olimpián ezüstérmet szerzett. A világranglistán a harmadik helyet elfoglaló északi csapat kiváló védelemmel rendelkezik, de nagy kérdés, hogy milyen állapotban lesznek az alapemberek, akik közül tavasszal többen is kisebb-nagyobb sérüléssel küzdöttek.

A nagy esélyesek között kell említeni Angliát, amely tavaly hazai pályán Európa-bajnoki címet nyert. A világranglista-4. angolok kőkemény ágra kerültek, a csoportból való továbbjutás esetén minden bizonnyal az ausztrál, kanadai kettős közül, majd a nyolc között könnyen lehet, hogy a német, francia duó közül kaphatnak ellenfelet. Ráadásul ami igazán nagy problémát jelent, hogy a sérülések sem kerülték el a csapatot, Sarina Wiegman például nem számíthat csapatkapitányára, a védelem egyik alappillérére, Leah Williamsonra vagy éppen az az Eb-n – Popp-pal holtversenyben – gólkirályi címet szerző Beth Meadre sem.

Alexia Putellasra kulcsszerep vár a spanyol válogatottban (Fotó: EPA/Eloy Alonso)

Spanyolország az utóbbi években nagyot lépett előre, de az igazi áttörés még nem jött el, dobogós helyezést még sem világbajnokságon, sem Európa-bajnokságon nem sikerült szereznie. A sorsolásuk most sem tűnik egyszerűnek (könnyen egy ágra kerülhetnek az amerikaiakkal), de az jelentős pluszt jelenthet, hogy a keret közel fele részét alkotó Barcelona-játékosok friss BL-győztesként, önbizalommal telve csatlakozhattak a kerethez. Továbbá az sem mellékes, hogy az egy évvel ezelőtti Eb-vel ellentétben ezúttal a csapat két talán legnagyobb sztárja, Jennifer Hermoso és a kétszeres aranylabdás Alexia Putellas is egészséges, és készen áll a bevetésre.

Franciaország a legutóbbi három világbajnokságon egyaránt ott volt a legjobb nyolc válogatott között (2011-ben a negyedik helyet szerezte meg, majd két negyeddöntős búcsú következett), a minimális célkitűzés pedig most is a negyeddöntő elérése. Sőt, a meglehetősen ellentmondásos szövetségi kapitány, Corinne Diacre márciusi, nem túl szép távozása és a helyére kinevezett Hervé Renard érkezése után úgy tűnik, összekovácsolódott a francia válogatott, így akár ennél merészebb álmaik is lehetnek a Wendie Renard vezette társaságnak.

Marta eddig 17 gólt szerzett a világbajnokságokon, ezzel ő áll az örökgóllövőlista élén (Fotó: EPA/Andre Borges)

Jó eséllyel pályázik a nyolcaddöntőbe jutásra – vagy akár a legjobb nyolc közé jutásra is – a 2021-es olimpiai bajnok Kanada, a hatszor is a világ legjobbjának megválasztott Martát a keretében tudó Brazília, az előző vb-n ezüstérmes (és a csoportkörben az amerikaiakkal ismét összefutó) Hollandia, az aranylabdás Ada Hegerberg vezette Norvégia, vagy éppen a társházigazdaként nagy dobásra készülő, Premier League-játékosokkal teletűzdelt Ausztrália is.

A megemelt létszám miatt talán kevésbé meglepő, de azért így is ki kell emelni, hogy nyolc újonc is lesz a tornán: Portugália, Írország, Vietnám, Fülöp-szigetek, Panama, Haiti, Marokkó és Zambia is az első világbajnoki szereplésére készül.

Felvetődik a kérdés, hogy a bővítésre megérett-e a mezőny, hiszen például a 2019-es, még 24 csapatos tornán is előfordult, hogy az amerikaiak – a vb történetében rekordot jelentő – 13 gólig jutottak a Thaiföld elleni csoportmeccsen. Az mindenesetre biztató lehet, hogy ahogy azt fentebb is írtuk, Zambia legyőzte a németeket, vagy például Haiti Nigériától és Dél-Koreától is csak egygólos vereséget szenvedett a felkészülési időszakban.

Összejön az újabb címvédés az amerikaiaknak? (Fotó: EPA/SRDJAN SUKI)

A SZIMULÁCIÓK SZERINT A CÍMVÉDÉSRE VAN A LEGNAGYOBB ESÉLY

Ahogy a rövid csapatbemutatókból is látszott, a mezőny kiegyenlített, a világbajnokság egyáltalán nem lefutott, így rendkívül nehéz feladat megtippelni a végső győztes. Persze ennek ellenére szokáshoz híven erre vállalkozott a statisztikákkal foglalkozó Gracenote, amely egymillió szimulációt futtatott le, ez alapján pedig arra jutott, hogy a legnagyobb esélye (18%) az amerikaiaknak van a tornagyőzelemre.

A Gracenote szerint Alex Morganék mögött a legjobb európai csapatoknak van esélyük az aranyérem megszerzésére (sorrendben Svédország, Németország, Franciaország, Anglia és Spanyolország), rajtuk kívül pedig csak a társházigazda ausztráloknak, a braziloknak és a kanadaiaknak adnak öt százaléknál több esélyt a végső győzelemre.

A szimulációik szerint a legnagyobb esély az amerikai–német döntőre van. Hogy ez így lesz-e, az az előttünk álló egy hónapban kiderül.

Mindenesetre akárcsak a 2022-es Európa-bajnokságot beharangozó cikkünket, ezt is azzal zárjuk, hogy bármelyik válogatott is nyerjen, szép gólokból, telt házas, jó hangulatú meccsekből és óriási izgalmakból biztosan nem lesz hiány, így érdemes lesz az M4 Sporttal és az m4sport.hu-val tartani július 20. és augusztus 20. között.

A 2023-AS NŐI LABDARÚGÓ-VB CSOPORTBEOSZTÁSA
A CSOPORT: Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Fülöp-szigetek
B CSOPORT: Ausztrália, Kanada, Írország, Nigéria
C CSOPORT: Spanyolország, Japán, Costa Rica, Zambia
D CSOPORT: Anglia, Kína, Dánia, Haiti
E CSOPORT: Egyesült Államok, Hollandia, Vietnám, Portugália
F CSOPORT: Franciaország, Brazília, Jamaica, Panama
G CSOPORT: Svédország, Olaszország, Argentína, Dél-Afrika
H CSOPORT: Németország, Dél-Korea, Kolumbia, Marokkó

A cikkhez a The Guardian csapatbemutatói és a The Athletic csoportbemutatói jelentették az alapforrást.

Borítókép: EPA

További tartalmak

Kapcsolódó hírek