Musorujsag
Élő Eredmények

Több mint félmilliárd dollár bevételt hozott a női labdarúgó-vb

Több mint félmilliárd dollár bevételt hozott a női labdarúgó-vb

MTI
A női labdarúgó-világbajnokság több mint 570 millió dollár bevételt hozott Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint.

A sportvezető ennek ellenére arról számolt be, hogy a vb így is csak nullszaldós a FIFA számára, mert a szervezet megtízszerezte a csapatok díjazását a 2015-ös kiíráshoz képest. Infantino harcias beszédében a legjobbnak és legnagyobbnak jellemezte az Ausztráliában és Új-Zélandon zajló vb-t, egyúttal szakmailag és gazdaságilag is igazolva látta a létszámbővítést.

„Egyesek azt hangoztatták, hogy túl sokba kerül így a vb, és nem termelünk elég bevételt. De az 570 millió dolláros bevétellel nem veszítettünk pénzt” – jelentette ki Infantino arra utalva, hogy 24-ről 32 csapatosra bővítették a vb mezőnyét. „Emlékszem, amikor meghoztuk a döntést, a szokásos kritikusok, akik egyre kevesebben vannak, azt mondták, ez nem fog menni, túl nagy a különbség. 15-0-s eredmények lesznek, ami rossz lesz a női futball megítélésének. Sajnálom, a FIFA-nak volt igaza, újra”.

Infantino azt üzente a nőknek, hogy megvan az erejük a változáshoz, csak válasszák ki a megfelelő csatákat és harcokat. Hozzátette, tartsák meg a lendületet, álmodjanak tovább és törekedjenek a teljes egyenlőségre, nem csak díjazásban, ami egy időnként felbukkanó szlogen.

„Egyenlő fizetés a világbajnokságon, ebbe az irányba haladunk. De ez önmagában nem old meg semmit, mert ez egyetlen hónap négyévente, és csak néhány játékosról van szó a sok ezer közül” – fogalmazott Infantino.

A vasárnapi, sydneyi finálé magyar idő szerint délben kezdődik Anglia és Spanyolország között, szombaton 10-től pedig a házigazda ausztrálok a svédekkel játszanak a bronzéremért a női vb-n. (Az M4 sport és az m4sport.hu mindkét találkozót élőben közvetíti.)

Borítókép: Ausztrál szurkolók a lelátón, miután hazájuk válogatottja 1-0-ra győzött a katari labdarúgó-világbajnokság D csoportjának harmadik fordulójában játszott Ausztrália-Dánia mérkőzésen az al-vakrai al-Dzsanúb Stadionban 2022. november 30-án. MTI/EPA/Rolex Dela Pena

További tartalmak