Musorujsag
Élő Eredmények

Szalai Attila: Fantasztikus két és fél évet töltöttem a Fenernél, de mindig is célom volt európai elitbajnokságban futballozni

Szalai Attila: Fantasztikus két és fél évet töltöttem a Fenernél, de mindig is célom volt európai elitbajnokságban futballozni

m4sport.hu
Szalai Attila, a Hoffenheim magyar válogatott labdarúgója az M1-nek adott exkluzív interjújában beszélt többek között a júliusi klubváltásáról és annak hátteréről, de elárulta például, hogy a végső döntés előtt felhívta Marco Rossi szövetségi kapitányt is, s kikérte a véleményét.

 

Szalai Attila nem kertelt a váltással kapcsolatban: nagyon nehéz volt elhagynia a Fenerbahcét, de követte az álmait.

„Nem titok, hogy mindig is álmom volt topligában szerepelni, örülök, hogy sikerült. Gyerekként természetesen erről álmodozik, ezért dolgozik az ember, nézi a nagy játékosokat, a nagy meccseket és beleképzeli magát annak a játékosnak a bőrébe. Fantasztikus két és fél évet töltöttem a Fenernél, tényleg a család része lettem, rengeteg tapasztalatot szereztem, de mindig is célom volt európai elitbajnokságban futballozni. Boldog vagyok, hogy itt lehetek és minden erőmmel azért dolgozom, hogy tovább fejlődjek és sikeresek legyünk a Hoffenheimmel.”

Kapcsolódó tartalom

A 25 esztendős védő elárulta, tudatosan lett felépítve a karrierje, s örül neki, hogy sikerült lépcsőről lépcsőre haladnia.

„Tudatosan építettük a karrieremet, én úgy gondolom, jól is sikerült lépcsőről lépcsőre építkezni és fejlődni, és amikor jött a lehetőség, akkor élni vele. Úgyhogy abszolút tudatos tervezési és fejlődési folyamat része volt. Még egyszer, nagyon örülök, hogy itt lehetek a Bundesligában. Mindig jól tudtam kezelni az átigazolási pletykákat és bízom benne, hogy ez a jövőben is így lesz. Ez számomra mindig egy pozitív visszajelzés, hogy egy játékost ilyen-olyan csapatokkal hoznak szóba. Ilyenkor az illető tudja, figyelik, és érdeklődés, esetleg konkrét ajánlat van. De én ezt mindig is igyekeztem kizárni, illetve pozitív motivációként felhasználni.”

S hogy mi állt a hoffenheimi klubváltás hátterében?

„Érdeklődés szintjén már a levegőben is ott volt a Hoffenheim, de ez most nyáron jutott el konkrét tárgyalásokig, most realizálódott az egész. Örülök, hogy a két klub elég gyorsan megállapodott, illetve velem sem volt nehéz beszélni, szóval gördülékenyen haladt az egész tárgyalási folyamat. Ezt meg kell köszönnöm a Fenernek, mert rengeteget kaptam a csapattól, ott lettem igazán érett játékos. Nem volt egyszerű a búcsú, érzelmes heteket, napokat éltem át. Nagyon örülök, hogy a Hoffenheim végül engem választott, szerintem összességében minden oldalról pozitív ez a váltás.”

Szalai úgy érzi, azonnal befogadták őt Németországban.

„Megmondom őszintén, nagyon gördülékenyen halad a beilleszkedésem, de a játékosok és a klub is sokat segít ebben. Előny, hogy beszélem már a nyelvet, ilyen problémáim nincsenek. Az együttes az első perctől kezdve mindenben segített, legyen az lakáskeresés vagy bármilyen utazás. Nagyon magas szinten figyelnek a játékosokra és igyekeznek mindent megtenni azért, hogy minél könnyebben és gördülékenyebben menjenek ezek a dolgok. Úgy érzem, az első naptól kezdve befogadtak és támogatnak mindenben.”

Kapcsolódó tartalom

A hátvéd azt is elárulta, hogy a transzfer előtt felhívta Marco Rossi szövetségi kapitányt.

„Beszéltünk a kapitány úrral. De egyébként már akkor is, amikor Ciprusról a Fenerbahcéhoz igazoltam, illetve most, ennél a váltásnál is. Felhívtam és kikértem a véleményét, ő pedig abszolút támogatott. Egyetért azzal, hogy ez a következő lépés, hiszen topligáról van szó, ráadásul egy stabil klubról, jó körülményekkel és szakmai munkával.”

A 35-szörös válogatott játékos sokat kommunikált a szintén klubváltáson áteső Szoboszlai Dominikkal (Liverpool) és Kerkez Milossal (Bournemouth).

„Sok játékosmozgás volt ezen a nyáron, rengetegen előre tudtunk lépni a karrierünkben. Fantasztikus pillanatok ezek, szerintem az egész magyar futballnak és a válogatottnak is. A szövetségi kapitány úr is pont hasonlóan nyilatkozott néhány napja: olyan, hogy ennyi magyar játékos is bizonyíthat ennyire magas szinteken, topligákban, nem nagyon fordult még elő. Beszéltünk természetesen a srácokkal, gratuláltunk egymásnak, kérdezősködtünk, kinek milyen a beilleszkedés, hogy telik a felkészülés – csak pozitív dolgokat hallottam vissza. Ez egy hatalmas dolog, bízzunk benne, tényleg a válogatott előnyére válik majd, hogy ennyi játékos lehet ott élbajnokságokban. Érdekes, hogy most sok váltás egyszerre történt, ennek az okát nem tudom, nyilván mindenkinél ez egy fejlődési folyamat volt, örülök, hogy beérett ez többünknél is.”

Szalai nagyon magas elvárásokat támaszt önmagával szemben.

„Belső védőként számítanak rám legfőképpen, az első bajnokim sajnos nem úgy sikerült, ahogy terveztünk, de bízünk benne, hogy a következő körben a miénk lesz a három pont. Ami pedig a csapatban betöltött szerepemet illeti, a felkészülésen és az eddigi összecsapásokon a belső védelem bal oldalán, illetve középen kaptam lehetőséget. Szeretnék, ha vezéregyéniséggé válnék és irányítanám a többieket, segíteni, hozzátenni a tudást, tapasztalatot és mentalitást, amit én képviselek. Tudják, mit várhatnak tőlem, természetesen magasak az elvárások, ahogy én is sokat várok el magammal szemben.”

Kapcsolódó tartalom

A játékos kitért arra is, hogy ő lett a nemzeti együttesben a csapatkapitány-helyettes.

„A válogatottban is észrevehető nálam a személyiség-fejlődés, illetve a szerepkörbeli fejlődés. Örülök én is a csapat és Marco Rossi bizalmának, igyekszem a legjobb tudásom szerint segíteni a társaimat a pályán és a pályán kívül is. Mindenki tudja, hogy bármivel fordulhat hozzám. Szerepváltáson mentem keresztül, ez köszönhető annak is, hogy a klubjaimban lépcsőről lépcsőre tudtam feljebb lépni a ranglétrán, játéktudásban is tudtam fejlődni, rengeteg tapasztalatot szereztem, ennek megfelelően igyekszem a válogatottat is a legjobb tudásom szerint segíteni.”

Szalai Attila végezetül szót ejtett a jövőbeli céljairól is.

„Rengeteg célom van – mind klub, mind válogatott szinten. Ha két-három évre le kellene bontani, a válogatottban két világversenyre is szeretnék kijutni, klubszinten pedig szeretnék stabil játékosává válni a Hoffenheimnek, a Bundesligában jó helyezéseket elérni. Szerintem a Hoffenheim is szeretne majd visszatérni az európai porondra, ahol voltak pár éve. Ezen dolgozunk, igyekszünk fejlődni és bízom benne, hogy sikerülni fog.”

 

További tartalmak