Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: három kontinensen, összesen hat országban rendezik a 2030-as labdarúgó-vb-t

Hivatalos: három kontinensen, összesen hat országban rendezik a 2030-as labdarúgó-vb-t

m4sport.hu
A FIFA bejelentése szerint Marokkó, Spanyolország és Portugália lesz a 2030-as vb házigazdája, de a világbajnokság 100 éves történelmére gondolva Uruguay, Argentína és Paraguay hazai pályán játszhatja nyitómeccsét.

A spanyol Marca értesülései szerint a döntésbe mind a két – a dél-amerikai és az európai – pályázat is beleegyezett, így 2030-ban történelmi világbajnokságot láthatunk – derül ki már a FIFA beszámolójából.

1930-ban az első futball-vb-t Dél-Amerikában játszották, így ennek tiszteletére három dél-amerikai csapat, Argentína, Uruguay és Paraguay is hazai pályán játszhatja nyitómeccsét, a találkozókat követően pedig Európa és Afrika felé veszik az irányt a válogatottak, hiszen a verseny további részében Spanyolországban, Portugáliában és Marokkóban folynak a küzdelmek.

Az egyezségben az is szerepel, hogy 2034-ben Óceánia vagy Ázsia rendezheti a vb-t, erre a legnagyobb esélyes az idén nyáron a futballéletet alaposan megkavaró Szaúd-Arábia lehet, akik már 2030-ra is pályáztak, azonban pár hete kiszálltak a versenyből.

A tanács döntését a FIFA jövő évi kongresszusának kell jóváhagynia.

Gianni Infantino FIFA-elnök a határozathozatal után úgy fogalmazott, hogy „egy megosztott világban a FIFA és a labdarúgás összehoz”. Hozzátette, a három dél-amerikai mérkőzés közül az elsőre a montevideói Centenáriumi Stadionban kerül majd sor, itt rendezték az 1930-as döntőt is.

Eredetileg Spanyolország és Portugália tervezett közös pályázatot, majd ebbe tavaly októberben Ukrajnát is bevonta. Marokkó idén márciusban jelezte, hogy szívesen lenne beugró az ibériai pályázatban abban az esetben, ha Ukrajna a háború miatt nem tudná vállalni a társrendezést.

A 2026-os – már nem 32, hanem 48 csapatos világbajnokságnak – Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó lesz a házigazdája.

Borítókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

További tartalmak