Musorujsag
Élő Eredmények

Argentína, Uruguay és Paraguay is biztos résztvevő a 2030-as világbajnokságon

Argentína, Uruguay és Paraguay is biztos résztvevő a 2030-as világbajnokságon

MTI
Marokkó, Portugália és Spanyolország mellett Argentína, Uruguay és Paraguay is automatikus résztvevője lesz a 2030-as labdarúgó-világbajnokságnak.

A nemzetközti szövetség (FIFA) tanácsa szerdán közölte, hogy Spanyolország, Portugália és Marokkó láthatja vendégül a 2030-as vb-t, de az első három mérkőzésnek – centenáriumi ünnepséggel egybekötve – Uruguay, Argentína és Paraguay ad otthont, mivel az első vb-t 1930-ban Uruguayban rendezték. Szerdán még csak azt jelentette be a FIFA, hogy Marokkó, Portugália és Spanyolország automatikusan tagja lesz a 48 csapatos mezőnynek az érvényben lévő kvótaelosztásból foglalva le helyeket. A francia hírügynökségnek azonban csütörtökön azzal egészítette ezt ki, hogy a másik három rendező válogatottja is direkt helyet kap.

Argentína és Uruguay „rendszeres” résztvevője a vb-knek, Paraguay ugyanakkor az előző három tornán nem volt ott.

Kapcsolódó tartalom

A három dél-amerikai ország Chilével kiegészülve tervezte megrendezni a 2030-as vb-t, végül lemondtak erről annak fejében, hogy rendezhetnek meccseket, illetve Montevideóban lesz a centenáriumi ünnepség.

A 2026-os – már nem 32, hanem 48 csapatos világbajnokságnak – Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó a házigazdája. Az azt követő világbajnokságon ugyancsak 48 válogatott vesz majd részt. Ebben a rendszerben Európának 16, Afrikának kilenc, Dél-Amerikának pedig hat biztos helye van, utóbbi két kontinensről pótselejtezőn még egy-egy csapat kiharcolhatja a részvételt.

Borítókép: epa07065227 River Plate's fans cheer their team during the Copa Libertadores quarter-final second leg match between River Plate and Independiente de Avellaneda, at the Monumental stadium, in Buenos Aires, Argentina, 02 October 2018. EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI

További tartalmak