Musorujsag
Élő Eredmények

„Sérül az esélyegyenlőség” – az angolok kapitánya nem lelkesedik a három kontinenses vb lebonyolításért

„Sérül az esélyegyenlőség” – az angolok kapitánya nem lelkesedik a három kontinenses vb lebonyolításért

MTI
Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint kérdéseket vet fel az esélyegyenlőséget illetően az, hogy a 2030-as világbajnokságot hat országban, három kontinensen bonyolítják le.

A nemzetközti szövetség (FIFA) tanácsa szerdán közölte, hogy Spanyolország, Portugália és Marokkó láthatja vendégül a 2030-as vb-t, de az első három mérkőzésnek – centenáriumi ünnepséggel egybekötve – Uruguay, Argentína és Paraguay ad otthont, mivel az első világbajnokságot 1930-ban Uruguayban rendezték.

„Az a nagy gondom ezzel, hogy sérül az esélyegyenlőség” – nyilatkozott az angol szakvezető, aki arra utalt, hogy bár a részleteket egyelőre még nem ismeri, de lesznek csapatok, melyeknek nagy távolságra kell utazniuk és közben jelentős időzónaváltáson is átesnek – akár kétszer is, az oda- és a visszaút alkalmával -, ráadásul amint megérkeznek Spanyolországba, Portugáliába vagy Marokkóba, olyan ellenfelekkel mérkőznek meg pár napon belül, melyek végig helyben maradtak.

Utalt arra, hogy a 2021-ben lebonyolított Európa-bajnokság is számos országban zajlott, de a 2030-as világbajnokság széttagoltabbnak tűnik a számára, a távolságokat és az időzónákat tekintve.

„Az alapján, amit látok, nem vagyok ennek az elképzelésnek a rajongója” – jelentette ki.

Példaként említette: előfordulhat, hogy az argentinokkal Buenos Airesben kell majd játszani, márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy egy ilyen meccsre az argentin fővárosban, vagy Casablancában kerül sor.

A 2026-os – már nem 32, hanem 48 csapatos világbajnokságnak – Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó a házigazdája. Az azt követő világbajnokságon ugyancsak 48 válogatott vesz majd részt.

Borítókép: EPA/Maciej Kulczynski POLAND OUT

További tartalmak