Musorujsag
Élő Eredmények

Óriási balhé az olaszoknál – számos futballsztár vett részt illegális fogadásokban, a rendőrség is vizsgálódik az ügyben

Óriási balhé az olaszoknál – számos futballsztár vett részt illegális fogadásokban, a rendőrség is vizsgálódik az ügyben

m4sport.hu
Hatalmas botrány van kialakulóban az olasz labdarúgó-válogatott háza táján: az együttes számos sztárja, így például Sandro Tonali és Nicoló Zaniolo is illegális fogadásokban vett részt, ennek következtében az itáliai rendőrség is megjelent az együttes edzőtáborában, ahol kihallgatták a játékosokat, akik elismerték a vádakat.

 

A balhét Fabrizio Corona olasz paparazzo robbantotta ki néhány napja, s a válogatottnál olyannyira komolyan veszik a vádakat, hogy a szövetség egész egyszerűen hazaküldte Sandro Tonalit és Nicoló Zaniolót a válogatott edzőtáborából.

Corona állítólása szerint a szóban forgó labdarúgók rendszeresen részt vettek különféle platformokon zajló illegális fogadásokban – hogy mennyire jelentős az ügy, azt jól jelzi, hogy a covercianói rendőrség megjelent a nemzeti együttes felkészülésén, hogy kihallgassa a játékosokat, a nyomozás keretében ráadásul lefoglalta az említett futballisták telefonjait és táblagépeit is.

Amennyiben hinni lehet az olaszországi jelentéseknek, a kihallgatás során Tonali és Zaniolo is elismerte a vádakat, bevallva, hogy szerencsejáték-függőségben szenvednek, igaz, állításuk szerint saját csapatuk meccseire nem fogadtak, s szenvedélyük kimerül a különféle platformokon való pókerezésben, valamint blackjackezésben.

A Newcastle sztárját illetően azóta a Il Corriere della Sera azt állítja, Tonali  közben visszatért milánói otthonába, majd sírva kért segítséget egy terapeutától a függősége miatt – ezt minden bizonnyal a 23 éves középpályás ügynöke javasolta a játékosnak, aki elfogadta a felvetést, s kezeltetné magát.

Nicoló Zaniolo is megütheti a bokáját (Fotó: EPA/MATTEO BAZZI)

Fabrizio Corona egyébként úgy tudja, a szóban forgó lista sokkal hosszabb a jelenleginél, és számos játékos érintett az ügyben, nevüket pedig a válogatott szünet után el is fogja árulna. Tonalin és Zaniolón kívül a Juventust erősítő Nicoló Fagioli nevét emlegetik, aki a La Repubblica értesülései alapján egyébként már hónapokkal ezelőtt, még a balhé kirobbanása előtt értesítette a torinói gárdát a játékszenvedélyéről – a hatóságok az egyszeres olasz válogatott középpályás telefonját is elkobozták, s így derült fény arra, hogy például a Juvét a nyáron elhagyó Leonardo Bonucci tudott arról, hogy egykori játékostársa is ebben a betegségben szenved.

Noha az ügy még koránt sincs felgöngyölítve, az biztos, hogy ha bűnösnek találják a labdarúgókat, akár hosszas eltiltással is sújthatják őket.

Sandro Tonali néhány hónapja hagyta el a Milant, a Newcastle 75 milliót fizetett a piros-feketéknek érte, míg Zaniolo jelenleg kölcsönben az Aston Villát erősíti. Tonali kapcsán egyébként érdekesség, hogy az őt eladó Milant is előszedhetik a történtek miatt, amennyiben bebizonyosodik, hogy a klub tudott egyik legnagyobb sztárja problémáiról, s mégis elhallgatta mindezt – emiatt akár még a Newcastle is beperelheti az olasz együttest.

Pierfilippo Capello sportjogász a témát érintően interjút is adott a Sky Italiának.

„Amit eddig tudunk, hogy az Olasz Labdarúgó Szövetség egyelőre nem indított vizsgálatot a játékosok ellen. Ha lesznek vádak, a torinói ügyészség továbbítja őket. A sport igazságszolgáltatási rendszere a természeténél fogva sokkal gyorsabb, mint a polgári. Több lehetőség van vádalkut kötni, így nem valószínű, hogy bármelyik játékos hároméves eltiltást kapna illegális fogadások miatt. Ha az illető elismeri a bűnösségét, azzal felezheti ezt a hároméves intervallumot, ha pedig együttműködik a hatóságokkal, a büntetés tovább csökkenthető” – idézi a portál Capellót.

Nicoló Fagioli (jobbra) a harmadik vádlott (Fotó: MTI/EPA-EFE/José Manuel Vidal)

„Azért jelent meg a rendőrség az olasz válogatott edzőtáborában, mert ezzel is tudatta a játékosokkal, hogy vizsgálat alatt állnak – mindegy, hogy futballistákról vagy például banki alkalmazottakról van-e szó, ez nem számít. A sportfogadás az, amikor egy konkrét eredményre tippelsz, a szövetség márpedig korábban bevezetett egy szabályt, melynek az a lényege, hogy a labdarúgás világa nem túl nagy, mindenki ismer mindenkit, ezért született meg a döntés, hogy a bármilyen kísértés vagy gyanú elkerülése végett behozza a szabályozást. Hiába szereted a pókerrel vagy blackjackkel járó izgalmakat, ha profi futballista vagy, nem teheted meg.”

A sportjogász szerint akár a Milan is megütheti a bokáját, hiába adta el Tonalit Angliába.

„A Newcastle azonnal felfüggesztheti a játékost, ha az eltiltkolt előle egy ilyen törvénytelen dolgot. Jelenleg szankcionálva van, ez káros lesz a Newcastle-re nézve is, amelynek így lehetősége nyílik akár egy szerződésbontásra, vagy egy kártérítési perre is. Ami a Milant illeti, az angoloknak bizonyítania kell, hogy Tonali fogadott, amikor a milánóiak alkalmazásában állt, a klub pedig minderről tudott is, mégsem árulta el. De ismerve az olasz csapatokat és azok működését, ezt rendkívül valószínűtlennek tartom.”

 

Borítókép: epa10910112 Italy's Sandro Tonali participates in a training session of the Italian national soccer team near Florence, Italy, 09 October 2023. Italy face Malta and England in UEFA EURO 2024 qualification matches. EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

További tartalmak