Musorujsag
Élő Eredmények

Kulcsfontosságú góllal érkezett meg az Ajaxba a magyar csatár

Kulcsfontosságú góllal érkezett meg az Ajaxba a magyar csatár

m4sport.hu
„Csereként beálló csatár, aki gólokat lő” – írta le szerepkörét Kovács Bendegúz, az Ajax U17-es labdarúgócsapatának magyar támadója, aki arra számít, hogy hamarosan kezdőként is szerephez jut.

Kovács Bendegúz édesapja nyíregyházi focisulijában, a Fiatal Gyémántokban ismerkedett meg labdarúgás alapjaival, majd a DVSC akadémiáján eltöltött három év után 2021-ben szerződött a hollandiai ARC-hoz. „Négy évvel ezelőtt voltam egy Ajax-táborban, akkor megtetszett az egész, kitűztük célul, hogy itt szeretnék játszani. 2021 nyarán költöztünk ki, először egy amatőr csapatban kezdtem, megjártam a hatod-, az ötöd- és a negyedosztályt, ott figyelt fel rám az Ajax” – mondta az M1-nek a 193 centis futballista, aki a mostani szezon előtt csatlakozott a holland gárda legendás akadémiájának U17-es csapatához.

Kapcsolódó tartalom

Első gólját már a 3. fordulóban megszerezte, nem is akármilyen körülmények között: a Feyenoord ellen ő egyenlített a 90. percben, ha úgy vesszük, az Ajax tulajdonképpen ezzel a góllal vezeti a tabellát, hiszen az amszterdami csapatnak egy pont az előnye a rotterdamiakkal szemben az élen.

„A Feyenoord elleni volt az első gólom, ott szakadt ki a gólzsák, rögtön egy ilyen nagyon fontos meccsen, ahol mi vezettünk, aztán fordított a Feyenoord, végül a 90. percben az én gólommal sikerült egyenlíteni. Sok érzelmet felszabadított bennem, hogy most akkor megérkeztem és mostantól jönni fognak a gólok, ami az elmúlt hetekben így is történt” – mondta a 16 éves támadó, aki öt találatnál tart a bajnokságban, fontos gólt lőtt a szintén az élmezőnyhöz tartozó AZ Alkmaarnak, az FC Eindhoven ellen pedig duplázott.

A mérkőzéseken nagyrészt csereként számít edzője Kovács Bendegúzra, aki ezt igyekszik nem negatívan kezelni. „Ezt nem úgy fogom fel, hogy nem vagyok elég jó, inkább próbálom azt az időt, amit a pályán töltök, minél hasznosabban eltölteni, dupla annyira hajtani, mint aki 60-70 percet játszik. A szerepköröm leginkább úgy írható le, hogy egy csereként beálló csatár, aki gólokat lő, de számítok arra, hogy hamarosan akár a kezdőben is helyet kapok” – fogalmazott.

Az akadémiai létben szerinte az a legelőnyösebb, hogy a napirendben összehangolják a tanulást és a sportot, míg korábban nehézséget okozott neki összeegyeztetni az iskolát és a focit. A beilleszkedéssel nem volt problémája, ebben a góljai is nagy segítségére voltak, valamint úgy érzi, a legtöbbet mentálisan fejlődött.

Az Ajax felnőtt csapata gyengén kezdte a szezont, jelenleg mindössze a tabella 12. helyén áll, Kovács Bendegúz szerint az utánpótlásjátékosokat kifejezetten motiválta mindez. „Mindenki meg akarta magát mutatni, mindenkiben megfordult a gondolat, hogy ha jól teljesít, akár a második vagy az első csapatnál is kap lehetőséget. Ez bennem is felmerült, szerintem számítani fognak a fiatalokra” – fogalmazott a fiatal labdarúgó, aki a következő szezon végén már a második csapatban szeretne játszani, és akár az első csapattal is edzeni.

Borítókép: Facebook/Kovács Ottó

További tartalmak