Musorujsag
Élő Eredmények

Magyarország a 2. kalapból várhatja az Eb-sorsolást, akár három korábbi győztes is ellenfele lehet

Magyarország a 2. kalapból várhatja az Eb-sorsolást, akár három korábbi győztes is ellenfele lehet

m4sport.hu
Kedd este lezárult a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezője, a házigazda németek mellett 20 nemzet biztosította be részvételét, köztük a veretlenül és csoportgyőztesként kijutó magyar válogatott. Nézzük, ki honnan várhatja a december 2-i sorsolást!

 

Az Eb-selejtező márciusban kezdődött, Németország, mint rendező nem indult el a sorozatban. A tíz selejtezőcsoport első két helyezettje jutott ki egyenes ágon az Eb-re.

A részvételben még további 12 válogatott reménykedhet, melyek a Nemzetek Ligája előző kiírásában elért eredményeik alapján juthatnak egy második esélyhez – így volt ez a magyar válogatottal 2015-ben, illetve 2020-ban is. A 2024 március 21. és 26. között sorra kerülő pótselejtezők végén további három válogatott teszi majd teljessé a 24 fős mezőnyt.

A sorsolás

Az Eb-csoportkör sorolását december 2-án, 18 órától tartják Hamburgban, az M4 Sport természetesen élőben közvetíti az eseményt. A 24 válogatottat 6 db négyfős csoportba osztják majd.

Hogyan sorsolnak?

A sorsolás előtt a 24 Eb-résztvevőt 4 kalapba osztják szét, ezek megállapítása az Eb-selejtezőben nyújtott teljesítmény alapján történt.

Az első kalapba a házigazda németek és a selejtezők öt legjobb csoportgyőztese kerülhetett – erre a litvániai 2–2-ig a magyar válogatottnak is volt esélye.

A második kalapba a másik öt csoportgyőztes kapott helyet, köztük Magyarország, illetve a legjobb csoportmásodik (Ausztria).

A harmadik és negyedik kalapba a csoportmásodikak és a pótselejtezőn keresztül kvalifikálók kerülnek, és bizony van köztük egy-két igen komoly játékerőt lépviselő válogatott, mint például a holland, a horvát és az Eb-címvédő olaszok, így garantáltan alakulnak majd ki érdekes és izgalmas csoportok.

A magyar együttes akár három korábbi győztessel (Németország, Hollandia, Olaszország) is összekerülhet.

Az Eb-sorolás kalapbeosztása:
1. kalap: Németország, Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
2. kalap: MAGYARORSZÁG, Törökország, Dánia, Albánia, Románia, Ausztria
3. kalap: Hollandia, Skócia, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Horvátország
4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc + a három pótselejtezőn kijutó válogatott

A pótselejtező lebonyolítása

A pótselejtező három ágon zajlik, mindegyik ágon két-két elődöntő és egy döntő végén kapunk egy kijutó nemzetet, összesen hármat. Egyelőre három párosítás biztos, a fennmaradó három helyről a csütörtöki sorsoláson döntenek. A Finnország, Ukrajna, Izland hármasból egy kerül az A ágra, míg két együttes a B ágon harcolhatja ki a továbbjutást. Mindhárom együttes a Nemzetek Ligájából kvalifikálta magát a pótselejtezőre. Az NL-ben a B-ligában mindhárman a második helyen végeztek.

A ág
Lengyelország–Észtország
Wales– Finnország / Ukrajna / Izland

B ág
Izrael– Finnország / Ukrajna / Izland
Bosznia és Hercegovina – Finnország / Ukrajna / Izland

C ág
Georgia–Luxemburg
Görögország–Kazahsztán

Borítókép: A magyar válogatott ünnepel az Eb-kijutást érő szófiai döntetlen után (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak