Musorujsag
Élő Eredmények

A tizenegyest és a kezezést is jelezheti a 2024-es Eb labdája

A tizenegyest és a kezezést is jelezheti a 2024-es Eb labdája

m4sport.hu
Az Európa-bajnokságok történetében a jövő nyári kontinenstornán fognak először olyan labdával játszani, amely valós időben küld pontos adatokat a videobírónak.

Az Adidas Fussballliebe (Futballszerelem) névre keresztelt labdáját november 15-én mutatták be Berlinben, a szervezők szerint díszítése a fekete-fehér és színes szárnyformákkal, ívekkel, valamint pontokkal az Eb energiáját tükrözi. A tornának otthont adó városok neve és a stadionok illusztrációja is megjelenik rajta, emellett a legújabb technológia révén hatékonyan segíti a videobírók munkáját.

Kapcsolódó tartalom

Utóbbi a Connected Ball Technology nevű megoldásnak köszönhető, amely a német szövetség honlapján található leírás szerint valós időben küld pontos labdaadatokat a videobírónak. A fejlesztés a játékosok helyzetére vonatkozó adatok és a mesterséges intelligencia kombinálásával hozzájárul az UEFA félautomata lestechnológiájához, ez pedig gyorsabb játékvezetői döntéseket tesz lehetővé.

A müncheni székhelyű Kinexon szoftvervállalat segítségével kifejlesztett technológia emellett abban is segít a videobíróknak, hogy minden egyes labdaérintést rögzít és azonosít, ezzel pedig jelentősen felgyorsulhat a kezezések és a tizenegyesgyanús szituációk megítélése. A DFB ismertetője szerint a technológia lelke egy, a labda belsejében rögzített akkumulátoros eszköz, amely érzékeli és elküldi a játékszer mozgásának minden egyes részletét. A The Times ehhez hozzáteszi, hogy a technológia tartalmaz egy úgynevezett végtagkövető technológiát, amely képes pontos, háromdimenziós képet alkotni a játékosokról, így a VAR-szobában ülők egyértelműen láthatják, hogy a játékosok melyik testrészükkel értek a labdához.

A 2024-es Eb hivatalos meccslabdája (Fotó: EPA/Filip Singer)

A Fussballiebe kiváló aerodinamikájáról speciális burkolat és dombornyomott barázdák gondoskodnak, gyártásához pedig természetesen a lehető legnagyobb arányban fenntartható anyagokat használtak fel.

A magyar labdarúgó-válogatott az A csoportban szerepel a jövő évi Európa-bajnokságon. Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai június 15-én Kölnben a svájciak ellen kezdenek, majd június 19-én Stuttgartban a házigazda németekkel játszanak, június 23-án pedig ugyanott a skótokkal találkoznak a kontinenstornán. A csoportokból az első kettő biztosan továbbjut, a hat csoportharmadikból pedig a legjobb négy folytathatja az Eb nyolcaddöntőjében.

Borítókép: A 2024-es Eb hivatalos meccslabdája (Fotó: EPA/Filip Singer)

További tartalmak