Musorujsag
Élő Eredmények

A FIFA felfüggesztheti a Brazil Labdarúgó Szövetséget

A FIFA felfüggesztheti a Brazil Labdarúgó Szövetséget

MTI
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) felfüggesztheti a brazil szövetséget (CBF), amennyiben utóbbinál januárban új elnököt választanak.

A FIFA vasárnap levélben figyelmeztette a CBF-et, hogy felfüggeszti tagságát, amennyiben Ednaldo Rodrigues helyett januárban új elnököt választ. A felfüggesztett szövetségek válogatottjai és klubcsapatai nem szerepelhetnek a nemzetközi versenysorozatokban.

Egy Rio de Janeiró-i bíróság december 7-én eltávolította hivatalából Rodriguest – akinek a megbízatása 2026-ig tartott – a tavalyi megválasztásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt, és felhatalmazta José Perdizt, a brazil sportbíróság vezetőjét, hogy harminc munkanapon belül szervezze meg az új elnök megválasztását. Két brazil legfelsőbb bíróság a múlt héten megerősítette az ítéletet.

A FIFA alapszabálya tiltja bármely harmadik fél beavatkozását tagszövetségeinek ügyeibe, és a CBF-nek küldött korábbi leveleiben is azt közölte, hogy indokolatlannak tartja a beavatkozást.

A FIFA és a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) január 8-án bizottságot alakít az ügy megvitatására, és ameddig a vizsgálatok le nem zárulnak, nem engedélyezi új választás kiírását. Ha ezt Brazíliában nem tartják tiszteletben, a FIFA megbünteti a CBF-et.

Perdiz úgy reagált: a megadott határidőn belül, a megkövetelt átláthatósággal és feddhetetlenséggel fogja kiírni a választásokat.

A Rodrigues-ügy negatívan befolyásolhatja a brazilok szándékát a 2027-es női világbajnokság megrendezésére, valamint azt a törekvését, hogy a Real Madrid vezetőedzőjét, Carlo Ancelottit szerződtessék a férfi válogatott szövetségi kapitányi posztjára.

Borítókép: Doha, 2022. november 28. A brazil Vinicius Junior a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának második fordulójában játszott Brazília-Svájc mérkőzésen a dohai 974 Stadionban 2022. november 28-án. MTI/AP/Haszan Ammar

További tartalmak