Musorujsag
Élő Eredmények

A játékvezetők csak a csapatkapitányokkal fognak egyeztetni az Európa-bajnokságon

A játékvezetők csak a csapatkapitányokkal fognak egyeztetni az Európa-bajnokságon

MTI
Csak a csapatkapitányokkal fognak egyeztetni a játékvezetők mérkőzés közben a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon, nekik viszont elmagyarázzák majd a döntéseiket, ha arra igény merül fel.

 

A kontinensviadal bírói – köztük a jövő szerdai Európa-liga-finálét vezető, romániai magyar Kovács István – a héten Frankfurtban készülnek a június 14. és július 14. közötti tornára.

Az iránymutatást kiegészítve Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetésért felelős vezetője kijelentette, ha a csapatkapitányon kívül bármely más játékos a bíróhoz közeledik, és a tiszteletlenség vagy ellenszegülés bármilyen jelét mutatja, sárga lapot kap.

„Készek vagyunk beszélni és több részletet megosztani a játékosokkal és edzőkkel, hogy segítsük nekik az ítéletek megértését” – közölte Rosetti, hozzátéve, hogy a játékvezetők nagy nyomás alatt tevékenykednek, mérkőzésenként 200-250 döntést hoznak, sok esetben ellentmondásos helyzetekben. Szerinte a döntéseket nem lehet úgy elmagyarázni, hogy a játékosok körbeveszik a bírókat. Ezért szeretnék azt, hogy csak a kapitány kérdezzen rá a vitatott esetekre.

Amennyiben kapus a kapitány, a mezőnyjátékosok közül kell „kapcsolattartót” kijelölni.

„A válogatottakból kizárólag a csapatkapitányok jelezhetnék igényüket az egyeztetésre. A kapitányok felelőssége, hogy biztosítsák: csapattársaik tanúsítsanak tiszteletet a játékvezető irányába, a többiek pedig tartsanak távolságot és ne vegyék körbe a bírót” – hangsúlyozta.

Rosetti szerint az UEFA célja az 51 mérkőzéses tornán, hogy a bírók és a csapatkapitányok közötti beszélgetések elősegítsék az „egészséges légkört a felek között”. A svájciakkal, a házigazda németekkel és a skótokkal azonos csoportban szereplő magyar válogatott csapatkapitánya Szoboszlai Dominik.

 

Borítókép: Budapest, 2024. március 22. Nagy Zsolt (j) és a lengyel Bartosz Frankowski játékvezető a Magyarország - Törökország barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Puskás Arénában 2024. március 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak