search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Európai selejtezők: a Fradi és a Paks sorsát is befolyásolja, ki nyeri a BL-döntőt

m4sport.hu
Úgy tűnik, a hazai bajnoki és a kupaküzdelmek után a BL-döntőben is rivalizálni fog a két zöld-fehér együttes.

Az elmúlt hétvégén véget értek a labdarúgó OTP Bank Liga küzdelmei és eldőlt, hogy a 2024/25-ös szezonban a bajnok Ferencváros a Bajnokok Ligája, a második helyen végzett és kupagyőztes Paks az Európa-liga, míg a bronzérmes Puskás Akadémia és a negyedik Fehérvár a Konferencia-liga selejtezőjében indulhat a nemzetközi porondon.

Utóbbi kettőnél biztos, hogy a Kl-selejtező második körében kezdenek, a két zöld-fehér csapat pedig elvileg az első selejtezőkörben, de esetükben még lehet változás: a Ferencváros és a Paks selejtezős kezdőpozíciója (ezzel együtt a felkészülési szezon hossza) nagyban függ a jövő szombati Borussia Dortmund – Real Madrid Bajnokok Ligája-döntőtől, melyet az M4 Sport és az m4sport.hu közvetít élőben.

Röviden: a Dortmund sikere a Paksnak kedvezne, egy Real-győzelem pedig a Ferencvárosnak. Mindkét esetben valamelyik csapat egy körrel később kezdhetné meg európai selejtezőjét.

A Paks esetleges előrelépéséhez, tehát hogy ne az első, hanem a második körben (két héttel később) kezdje az Európa-liga selejtezőjét, az is kell, hogy az El-döntőt szerdán megnyerő Atalanta ne végezzen az ötödik helynél hátrébb a Serie A-ban – ehhez hátralévő két bajnokiján elég egy pontot szereznie.

Amennyiben a BL-döntőben a papírforma érvényesül és madridi siker születik, akkor a Sahtar Donyeck automatikusan BL-főtáblás lesz, a Dinamo Zagreb a playoff-körbe lép fel, a Ferencváros pedig – mint a BL-selejtező első körének legtöbb koefficiens-ponttal rendelkező bajnokcsapata – szintén előrébb lépne egyet, a második körben kezdhetné a BL-selejtezőt.

Ez azért sem mindegy, mert a jelenleg új edzőt kereső Ferencvárosnál sokat számíthat, hogy az új szakember mennyit dolgozhat együtt a csapattal, mielőtt a teljes szezont meghatározó nemzetközi mérkőzéseken lépnek pályára.

Az FTC-nek, ha a második körben kezdi a BL-selejtezőt, három párharcot kell nyernie a főtábláért, ha eggyel előbb, akkor értelemszerűen négyet. Amennyiben az első körben vereséget szenvedne, a harmadik számú nemzetközi sorozat, a Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójában folytathatná, ha esetleg a BL-selejtező második körében (vagy azután) maradna alul, az  Európa-ligába kerülne át.

A Paksnak szintén négy párharcot kell mennie a főtábláért, amennyiben az első körben rajtol. Bognár György együttese vesztes párharc esetén a Konferencia-liga-selejtező következő körébe kerülne át. 

A BL-selejtező első fordulóját július 9-10-én és 16-17-én, a második kört pedig július 23-24-én és 30-31-én rendezik. Az El-selejtező első fordulóját július 11-én és 18-án, a második kört pedig július 25-én és augusztus 1-én rendezik.

forrás: Bert Kassies

További tartalmak