Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Görög öröm Athénban: az Olimpiakosz a Kl győztese, ezt is a Fiorentina bánta

Görög öröm Athénban: az Olimpiakosz a Kl győztese, ezt is a Fiorentina bánta

M4 Sport/MTI
Az Olimpiakosz nyerte a Konferencia-ligát, miután az athéni döntőben hosszabbítást követően 1-0-ra legyőzte a tavalyi fináléban is alulmaradó Fiorentinát.

Konferencia-liga, döntő:
Olimpiakosz (görög) – Fiorentina (olasz) 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) – hosszabbítás után
Athén, OPAP Aréna, 26 842 néző, vezette: Artur Soares Dias (portugál)
gólszerző: el-Kabi (116.)
sárga lap: Podence (29.), Jovetic (94.), el-Kabi (117.), illetve Martinez Quarta (42.), Kouame (79.), Biraghi (99.)

Olimpiakosz: Colakisz – Rodinei, Recosz, Carmo, Ortega (Quini, a hosszabbítás előtt) – Hezze, Iborra – Podence (Maszurasz, a hosszabbítás szünetében), Chiquinho (Horta, 78.), Fortunisz (Jovetic, 73.) – el-Kabi (el-Arabi, 122.)

Fiorentina: Terracciano – Dodo, Milenkovic, Martinez Quarta, Biraghi (Ranieri, a hosszabbítás szünetében) – Arthur Melo (Duncan, 74.), Mandragora – Gonzalez (Beltrán, a hosszabbítás szünetében), Bonaventura (Barak, 82.), Kouame (Ikone, 82.) – Belotti (Nzola, 59.)

Az első helyzet ugyan a görög csapat előtt adódott, Fortunisz lövését Terracciano védte, de ezt követően inkább a Fiorentina akarata érvényesült, Belottinak és Bonaventurának is volt ígéretes lövése, sőt, a firenzeiek gólt is szereztek, melyet les miatt nem adott meg a játékvezető. A pireuszi együttes húsz perc után szabadult ki a szorításból, innentől kiegyenlítettebb volt a kifejezetten jó iramú és magas színvonalú találkozó. Mindkét félnek voltak veszélyes akciói vagy pontrúgásai, gól azonban nem született a szünetig.

A második félidő ugyanolyan nagy iramban folytatódott, mint ahogy az első befejeződött, de a nagy lendület időnként technikai hibákat eredményezett, ezért ebben a periódusban nem alakultak ki helyzetek, sőt, még csak lövési kísérletek sem voltak. Az első komolyabb lehetőségre egészen a 69. percig kellett várni, Colakisznak még úgyis nagyot kellett védenie, hogy Kouamé rosszul találta el a labdát. A hajrában ahogy nőtt a feszültség, úgy érezhetően egyre kevesebb kockázatot vállaltak a csapatok, senki nem akart végzetes hibát elkövetni. A győzelmet majdnem így is a görögök szerezték meg, de tíz perccel a vége előtt Iborra fejese nem sokkal elkerülte a jobb alsó sarkot. Mivel nem született gól, így következhetett a hosszabbítás.

A ráadásban is töredezett maradt a játék a sok apró szabálytalanság által, az egyetlen izgalmat Jovetic távoli lövése jelentette, de az olaszok kapusa magabiztosan ütötte oldalra a bal sarokba tartó labdát. Ezt leszámítva inkább a küzdelem dominált, minden egyes labdáért megküzdöttek a felek, de a fáradtság és a váratlan megoldások hiánya miatt veszély egyik kapu előtt sem alakult ki.

Amikor már úgy tűnt, az idegek csatája dönti el a döntőt, akkor az Olimpiakosz marokkói csatára megvillant, el-Kabi lett a nyerőember, aki a Konferencia-ligában gólkirály is lett azzal, hogy kilenc meccsen 11-szer volt eredményes. A hátralévő időben a Fiorentina már nem tudott újítani, így a tavalyi évhez hasonlóan alulmaradt a harmadik számú európai kupasorozat fináléjában.

A 16 közé jutásért a Ferencvárost kettős győzelemmel búcsúztató Olimpiakosz első görög klubcsapatként nyert nemzetközi trófeát. Spanyol edzője, José Luis Mendilibar – aki éppen a magyar bajnok ellen debütált – tavaly az Európa-liga budapesti döntőjében a szintén szezon közben átvett Sevillát vezette sikerre. A Fiorentina viszont az 1961-es KEK-sikere óta nem nyert nemzetközi szinten, azóta immár a negyedik aranycsatáját vesztette el.

Borítókép: Harry Murphy - Sportsfile/UEFA/Getty Images

További tartalmak