Musorujsag
Élő Eredmények

Stöger: Edzői karrierem eddigi csúcspontja lenne, ha csoportkörbe jutnánk

Stöger: Edzői karrierem eddigi csúcspontja lenne, ha csoportkörbe jutnánk

m4sport.hu
A Ferencváros labdarúgócsapata a célegyenesben. Már csak két mérkőzésen múlik, hogy idén is kivívják-e a Bajnokok Ligája-szereplést. Az együttes szerda este 21 órától mérkőzik meg először a svájci Young Boys gárdájával a műfüves borítású Wankdorf-stadionban. A visszavágóra jövő hét kedden a Groupama Arénában kerül sor.

A 19 órakor kezdődő sajtótájékoztatón a nyáron kinevezett osztrák vezetőedző, Peter Stöger és a csapat védője, Adnan Kovacevic nyilatkozott.

„Fontos és izgalmas feladat előtt állunk, a nemzetközi szereplős kiemelkedő jelentősségel bír számunkra. Nem lesz egyszerű, de képesek vagyunk a továbbjutásra” – kezdte a sajtóeseményt Peter Stöger. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta – amit a korábban a közétett keretek alapján már tudni lehetett –, nem számíthat Tokmac Nguen játékára. A húzóember kiesése nagy érvágás a csapat számára, de a Fradi kerete rendkívül mély.

Az 55 éves tréner beszélt az esélyekről is. „Mindkét fél számára fontos mérkőzés a holnapi, a Young Boys és a Ferencváros is nagy lehetőség előtt áll. A svájci csapat csak a második körben, mi már az elsőben csatlakoztunk a selejtezőkbe. Ez nem véletlen. Elméletileg ők az esélyesebbek. A Slavia Praha esetében is így volt, mégis mi jutottunk tovább.”

A Young Boystól agresszív támadófocit vár. Tempós, gyors játékot játszanak, így nagy nyomás várhat a csapatára az összecsapáson. „Valószínűleg a meccs elején el fog dőlni, hogy mennyiben tudjuk megvalósítani az elképzeléseinket.”

Prágában kiállították Eldar Civicet, így a holnapi meccsen a fiatal Csontos Dominik vagy a „mindenes” Botka Endre helyettesítheti majd. „Természetesen nem fedem fel a kezdőcsapatunkat, de az edzések alapján azt mondhatom, Csonti szépen fejlődik, elégedett vagyok az edzésmunkájával. Fel kell azonban mérnünk, hogy mentálisan készen áll-e a feladatra. Majd meglátjuk.”

A keret fizikai állapotával kapcsolatban is érkezett kérdés. Elmondta, sűrű a karácsonyig tartó háromnapos menetrend. Ez magas terhelést jelent és kevés az idő a pihenésre. Ettől függetlenül meg kell találni az egyensúlyt a kettő között.

Végül arról beszélt, mit jelentene számára a BL-szereplés kivívása: Még sohasem szerepeltem a Bajnokok Ligája csoportkörében. Ha ez most sikerülne, az edzői karrierem eddigi csúcspontját jelentené.”

A 27 éves bosnyák középhátvéd, Adnan Kovacevic egyetértett mesterével: „Kemény meccs vár ránk, de felkészültünk. A legjobbunkat szeretnénk nyújtani.”

Mint ismert, műfüvön kell pályára lépniük, de Kovacevic nem aggódik a pálya borítása miatt: „Budapesten már műfüvön készültünk. Az előző mérkőzések egyikén – a Zalgiris vendégeként – is azon játszottunk, így remélhetőleg nem lesz gond a borítással.”

A legutóbbi szezonban a svájciak a nyolcaddöntőig jutottak az Európa-ligában, a Ferencváros pedig csoportkörös volt a BL-ben.

A Young Boys játékoskeretének összértéke Transfermarkt szakportál szerint 61,8 millió euró, azaz jóval több, mint a magyar együttesé (39,4 millió euró). A svájciak legértékesebb labdarúgója 7 millió euróval a jelenleg sérült kameruni középcsatár, Jean-Pierre Nsame. Rajta kívül Jordan Lefort, Joël Monteiro, Fabian Lustenberger és Michel Aebischer sem léphet pályára. De mint Johan Cruyff, a futball egyik korábbi legendája is mondta: „Még sosem láttam egy zsák pénzt gólt lőni.”

A berni csapat vezetőedzője a Frankfurtban született, amerikai állampolgárságú David Wagner, aki a német Bundesligából kiesett Schalke 04 trénere volt, és júliusban vette át a Young Boys irányítását. Bernben a 4-4-2-es formációt részesíti előnyben, együttese így állt fel a CFR Cluj ellen is.

A házigazdák az alsóbb osztályú FC Littau 4-1-es legyőzésével melegítettek a BL-selejtezőre, ezzel a legjobb 32 közé kerültek a svájci kupában. Az FTC ugyancsak 4-1-re győzött a Mezőkövesd ellen az OTP Bank Liga harmadik fordulójában.

Természetesen a párharc mérkőzéseit az M4 Sport élőben közvetíti.

A FERENCVÁROS KERETE A BL-RÁJÁTSZÁSRA
KAPUSOK:
 Bogdán Ádám, Dibusz Dénes, Mergl Szabolcs, Őri Levente, Varga Ádám
HÁTVÉDEK: Botka Endre, Miha Blazic, Adnan Kovacevic, Samy Mmaee, Eldar Civic, Henry Wingo, Csontos Dominik, Könczey Márk, Vida Kristóf
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Róbert Mak, Olekszandr Zubkov, Ihor Haratin, Somália, Kristoffer Zachariassen, Stjepan Loncar, Aissa Laidouni, Vécsei Bálint, Nicoló Mazzonetto, Vogyicska Balázs
TÁMADÓK: Roko Baturina, Franck Boli, Ryan Mmaee, Szánthó Regő, Myrto Uzuni, Redzic Damir, Pintér Dániel
Forrás: uefa.com

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
BAJNOKI ÁG, RÁJÁTSZÁS
1. MÉRKŐZÉS
Augusztus 18., szerda
21.00:
 Young Boys (svájci)–Ferencváros
VISSZAVÁGÓ
Augusztus 24., kedd
21.00:
 Ferencváros–Young Boys (svájci)

Borítókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Peter Klaunzer

További tartalmak