Musorujsag
Élő Eredmények

Laposföldhívők a Szuperliga mellett kitartó klubok az UEFA elnöke szerint, 2 éves eltiltás is szóba jöhet

Laposföldhívők a Szuperliga mellett kitartó klubok az UEFA elnöke szerint, 2 éves eltiltás is szóba jöhet

ESPN
Az UEFA kész fegyelmi eljárás alá vonni azokat a klubokat, amelyek nem határolódtak el a Szuperliga elindításától, akár az európai kupaszerepléstől való kétéves eltiltás is lehet a büntetés.

Az ESPN saját, belsős forrásokra hivatkozva írja, hogy az UEFA az elmúlt napokban tárgyalásban állt az érintett 12 klubbal. A lehetséges szankciókon túl szeretnék elérni, hogy ne próbálkozzanak tovább a Szuperliga megvalósításával. Állítólag hét klubbal – az Arsenallal, a Chelsea-vel, a Liverpoollal, a Manchester Cityvel, a Manchester Uniteddel, a Tottenhammel és az Atlético Madriddal – abszolút megtörtént az egyesség, és az Inter sem áll ettől távol.

A Barcelona, a Real Madrid, a Juventus és a Milan kitart álláspontja mellett, ezzel pedig az UEFA alapszabályába ütközhetnek, amely kimondja, hogy a tagszövetségek klubjai nem szervezkedhetnek és hozhatnak létre új sorozatot engedély nélkül. A négyek azonban amellett érvelnek, hogy a benyújtott dokumentumokkal éppen a Szuperliga elismeréséért fordultak az UEFA-hoz, illetve a FIFA-hoz, és nem volt szándékukban szakítani. Mindezt a madridi bíróság végzésével igazolják, ez alapján akár hosszú pereskedésig is fajulhatnak az ellentétek.

Utóbbi azonban senkinek sem érdeke, így az UEFA arra törekszik, hogy kilenc klubot sikerüljön meggyőznie a kilépésről, mert az alapítók megegyezése értelmében, akkor hivatalosan is megszűnik a Szuperliga.

Amennyiben nem sikerül, pénzbüntetéstől a két éves eltiltásig terjednek a büntetési tételek.

„A megítélésem egyértelműen más az angol klubok és a további hat esetében, mert először látták be, hogy hibáztak” – idézik Aleksander Ceferint, az UEFA elnökét, aki a résztvevők mindegyikére kiszabna valamiféle büntetést. Azonban három csoportra bontja a renitenseket. „A hat angol, majd a követőik – az Atlético, az Inter és a Milan –, végül azok, amelyek a Földet továbbra is laposnak látják, azaz azt állítják, Szuperliga még mindig létezik. Nagy köztük a különbség, de mindegyikük felelősségre vonható.”

Mint ismeretes, a húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga alapítói között hat angol, továbbá három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet a legfelsőbb politikai, valamint sportszakmai körökben is széleskörű ellenérzés fogadta. Szurkolói csoportok szintén éles kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben.

Ezek hatására elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Szerda délutánra az Atlético Madrid és az Internazionale lépett vissza, az AC Milan pedig jelezte, hogy megértette a kritikákat és hasonlóan tesz, míg a Juventus ekkor már az ESL megvalósítását bizonytalannak értékelte. Az alapítóklubok közül így csak az FC Barcelona és a Real Madrid nem változtatott hivatalosan az álláspontján a Szuperligát illetően, amelynek a tervek szerint 15 állandó, illetve öt további résztvevője lett volna.

 

Borítókép: EPA

További tartalmak