Musorujsag
Élő Eredmények

A szuperligás klubokat a PL megbüntette és pontlevonást helyezett kilátásba, az UEFA meg felfüggesztette a renitensek eljárását

A szuperligás klubokat a PL megbüntette és pontlevonást helyezett kilátásba, az UEFA meg felfüggesztette a renitensek eljárását

ESPN
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) további értesítésig felfüggeszti a Szuperliga-alapítás miatt a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus ellen folyó fegyelmi eljárást, míg az angol Premier League hat szakadár klubja kollektíven elfogadta az összesen 21,6 millió font (8,6 milliárd forint) bírságot.

A Real, a Barcelona és a Juventus korábban egy spanyol bírósághoz fordult, amely megállapította, hogy a svájci székhelyű UEFA, illetve nemzetközi szövetség nem büntetheti meg őket, és erről a madridi bíróság értesítette a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságot is. Ugyanakkor az UEFA szerint – mivel nem voltak hajlandóak lemondani a Szuperliga-projektről – eltiltás előtt állnak.

„Az UEFA fellebbviteli testülete úgy határozott, hogy felfüggeszti az eljárást további értesítésig” – áll a szerdai közleményben.

A Premier League hat érintettje a jóakarat gesztusaként elfogadta, hogy egyenként 3,6 millió font (1,45 milliárd forint) bírságot fizet, és a liga bejelentette, hogy a befolyó összegből szurkolói és közösségi programokat, valamint nem professzionális labdarúgó tevékenységeket támogatnak.

Ezen kívül a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham abba is beleegyezett, hogy ha a jövőben a Szuperligához vagy ahhoz hasonló, zártkörű ligához próbálnának meg csatlakozni, akkor 30 pont levonással és 25 millió font (10 milliárd forint) bírsággal sújtják őket.

A Premier League közleményében jelezte, hogy a hat klub szívből bocsánatot kért szurkolóitól, a rivális csapatoktól, a ligától és az Angol Labdarúgó Szövetségtől.

Április 19-én a két spanyol és az olasz elitklub mellett további kilenc – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atletico Madrid, az Internazionale és az AC Milan – jelentette be a húszcsapatosra tervezett európai Szuperliga létrehozását. Néhány napon belül a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus kivételével a többiek közölték, hogy visszalépnek, miután az UEFA, a FIFA és a futballvilág más befolyásos személyiségein kívül állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése – és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen. A szurkolói csoportok szintén heves kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban.

Május 12-én az UEFA szigorú szankciókat kilátásba helyezve fegyelmi eljárást indított az érintett klubokkal szemben, és miközben a kilenc visszalépővel békét kötött, a renitens hármakat figyelmeztette: megtagadhatják tőlük az európai sorozatokban való részvételt, így akár ki is zárhatják őket a BL-ből.

Borítókép: EPA/Clive Brunskill

További tartalmak