Musorujsag
Élő Eredmények

A FIFA csütörtökön részleteket közöl a kétévente rendezendő világbajnokság tervéről

A FIFA csütörtökön részleteket közöl a kétévente rendezendő világbajnokság tervéről

m4sport.hu | Szerző: Dezső Márkó
Ahogy telnek a napok, a labdarúgó-világbajnokság kétévente való megrendezéséről szóló elképzelés is egyre gyakrabban kerül a figyelem középpontjába. Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin néhány napja határozottan kiállt a javaslat ellen, míg Arsene Wenger, az Arsenal korábbi menedzsere támogatja az ötletet. Ezúttal Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya is véleményt formált a tervről, amelynek részleteiről a FIFA csütörtökön tájékoztathatja a közvéleményt.

Arsene Wenger, a FIFA globális fejlesztésért felelős szakembere egyre többször kerül a hírekbe a kétévente megrendezett világbajnokság tervével kapcsolatban. Ezúttal két korábbi angol válogatott labdarúgót, így például Michael Owent és John Terryt is meghívta a témával kapcsolatos katari tárgyalásokra – írja a Sky Sports.

A FIFA további részleteket csütörtökön fog nyilvánosságra hozni a tervről. Annyi bizonyos, hogy Wenger meg szeretné megváltoztatni a nemzetközi futballnaptárat, a nagy tornákat minden nyáron megtartaná, a selejtezőmérkőzések számát pedig csökkentené.

Bár az új javaslatot az UEFA, a nyugat-európai klubok és játékosok is ellenzik, a világ többi részén népszerűnek bizonyul, ugyanis a 211 FIFA-tagállamból 166 megszavazta, hogy megvalósíthatósági tanulmány készüljön Szaúd-Arábiában. Amennyiben a javaslat elkészül, úgy az összes tagállam szavazni fog, és ha elfogadják, akkor a világbajnokságot 2028-tól kezdve minden második évben megrendezik.

A világbajnokság a FIFA fő bevételi forrása, ráadásul a szervezet nem rendelkezik annyi lehetőséggel mint az UEFA, amely évente több nemzetközi versenysorozatot is tart.

A francia L’Équipe információi szerint Wenger úgy tervez, hogy a gyakrabban megrendezett vb nem eredményez majd több mérkőzést a játékosok számára, akiknek nyaranta garantáltan minimum 25 pihenőnap jutna – és még a kluboknál is több időt tölthetnének, ugyanis mindössze két kvalifikációs periódus lenne egy naptári évben.

Az ügy kapcsán Gareth Southgate is megszólalt: az angol válogatott szövetségi kapitánya nyitottan áll a kérdéshez, ám vannak fenntartásai.

„Pár héttel ezelőtt találkoztam Wengerrel, eléggé képben vagyok a tervekkel. Úgy gondolom, hogy a futballidénynek megújulásra van szüksége, ugyanakkor a kétévente megrendezett világbajnokságot a generációnk nehezen fogadná el. Mindemellett nem sűríthetjük tovább a futballisták programját. A magasabb színvonalú mérkőzések megrendezésével egyetértek, de ehhez a meccsszámok csökkentésére van szükség” – fejtette ki véleményét az edző.

Borítókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

További tartalmak