Musorujsag
Élő Eredmények

Házkutatás Bartomeu jobbkezénél: szorul a hurok az ex-elnök nyakán

Házkutatás Bartomeu jobbkezénél: szorul a hurok az ex-elnök nyakán

m4sport.hu/Cadena Ser | Szerző: Romao André
A Cadena Ser 'Què t'hi Jugues!' című műsora új részleteket hozott napvilágra a BarcaGate néven futó rendőrségi nyomozásról. A spanyol rendőrség gazdasági osztályának bűnügyi nyomozói házkutatást tartottak Jaume Masferrernél, a korábbi Barcelona-elnök, Josep Maria Bartomeu jobbkezénél.

A spanyol rendőrség gazdasági osztályának bűnügyi nyomozói Jaume Masferrer házának átkutatásakor olyan dokumentumokat találtak, amelyek megerősítették a létezését legalább négy olyan Twitter-oldalnak, amelyeket a BarcaGate-ügy alatt használtak és a I3 Ventures céghez kapcsolathatóak, amelyet az FC Barcelona alkalmazott.

Hétfőn a „Què t’hi Jugues!” új részleteket közölt a BarcaGate-vizsgálatról, miután engedélyt kapott a nyomozati dokumentumok új fejleményeinek megtekintéséhez. Ezek alapján derült ki, hogy a nyomozók megerősítették a létezését a @jfunesemis, @sergrdrgz, @massatack57 és @goku_emprenyat Twitter-fiókoknak, amelyeket azóta már töröltek.

A Masferrer házában talált rendőrségi bizonyítékok arra utalnak, hogy Bartomeu jobbkeze elemezte a Price Waterhouse Coopers auditját a BarcaGate-üggyel kapcsolatban, ráadásul rajta kívül a Barcelona igazgatótanácsának egyik tagjának sem volt hozzáférése ezekhez a dokumentumokhoz.

A házkutatás során a nyomozók egy notebookot is találtak, amely fontos információkat tartalmazott az üggyel kapcsolatban. Többek között arra bukkantak, hogy Masferrernek beszélnie kellett a Price Waterhouse Coopers illetékeseivel 2017. október elsején, hogy megvizsgálja az események politikai összefüggéseit, ahogyan arra is fény derült, hogy Carles Tusquets, az igazgatótanács egyik tagja tudott a függetlenségi mozgalom létezéséről, ráadásul több alkalommal védekeznie kellett a csoport támadásaival szemben.

A rendőrség az I3 Ventures központját is átkutatta, ahol egy WhatsApp-beszélgetést találtak a nyomozók, amelyben Josep Maria Minguelláról beszéltek, aki a Barça egyik elnökjelöltje volt. Az még nem derült ki, hogy kik voltak a beszélgetés szereplői, de az egyértelmű, hogy Minguella befeketítése volt a párbeszéd célja.

A Barcagate-néven elhíresült botrány lényege, hogy az I3 Ventures nevű PR-cég az FC Barcelona megbízásából állítólag több mint száz álprofilt működtetett a közösségi oldalakon, amelyek célja Bartomeu elnök dicsfényben feltüntetése, és az őket kritizáló tábor, mint Lionel Messi és Gerard Piqué lejáratása volt.

A bíróság eddig tizenkét embert idézett be tanúként, az ügy kivizsgálása várhatóan 2022. január 29-én zárul le.

Borítókép: Josep Maria Bartomeu (Fotó: EPA/Alejandro Garcia)

További tartalmak