Musorujsag
Élő Eredmények

Egyre nagyobb a zűrzavar az RB Leipzignél, több játékos is kikelt Jesse Marsch ellen – sajtóhír

Egyre nagyobb a zűrzavar az RB Leipzignél, több játékos is kikelt Jesse Marsch ellen – sajtóhír

m4sport.hu | Szerző: Hercze Kristóf
Német sajtóértesülések szerint több játékos is élesen kritizálta Jesse Marsch-ot, az RB Leipzig labdarúgócsapatának vezetőedzőjét.

 

A lipcseiek háza táján egyre több a probléma az elmúlt napokban.

Az alakulatnál a nyáron edzőváltás volt, a sztártréner Julian Nagelsmannt kivásárolta a szerződéséből a német rekordbajnok Bayern München, a helyére pedig az RB Leipzig „házon belül” talált megoldást, és az RB Salzburgtól elhozta Jesse Marsch-ot. Emellett alaposan átalakult az együttes védelme is, az egység a három legjobb játékosából kettől is elveszített, Dayot Upamecanót és Ibrahima Konatét, akik összértéke az eladásukkor 95 millió euró volt.

Noha a klub Mohamed Simakam és Benjamin Henrichs személyében két játékost is hozott a védelembe, a lipcseiak hátsó tengelye egyelőre nem akar összeállni: az RB Leipzig Jesse Marsch első hat tétmérkőzéséből mindössze kettőt tudott megnyerni, ezzel szemben négyszer is kikapott, 12 szerzett gól mellett pedig a mérleg másik nyelvén 12 kapott találat szerepel – az alakulat a legutóbbi két találkozóján ráadásul tíz gólt kapott.

Nem is csoda, hogy az elmúlt napokban a német sportsajtó kiemelten foglalkozott Marsch jövőjével, és egy esetleges korai edzőváltással az RB Leipzignél. Erre reagált hétfőn, a Bayern München elleni súlyos vereség (4–1) után Oliver Mintzlaff, a lipcseiek vezérigazgatója – a sportvezető a Sport Bildnek elmondta, hogy a szakembernek nincs miért aggódnia, az igazgatóság teljes mértékig megbízik Marsch-ban, és kiáll mellette.

Igen ám, de a Sport Bild még a szerda esti, Manchester City elleni 6–3-as blama előtt olyan hírekről is beszámolt a Lipcsével kapcsolatban, miszerint a csapatnál több játékos is élesen kritizálta Marsch taktikáját, emellett vannak, akik azzal sincsenek kibékülve, hogy Marsch állítólag több játékosával is kivételezik, akadnak személyes kedvencei: a cikk szerint ilyen például a magyar szupertehetség Szoboszlai Dominik, valamint az amerikai Tyler Adams is, nekik pedig könnyebb dolguk van és pedig ők többet játszanak, míg Konrad Laimernek és Kevin Kamplnek már sokkal nehezebb, és ők kevesebb lehetőséget kapnak edzőjüktől.

Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy a City ellen Szoboszlai csak a kispadon kapott helyet, míg Laimert a kezdőbe jelölte Marsch.

Mint a Sport Bild írja, a szóban forgó elégedetlen futballisták azt szeretnék, ha Marsch változtatna a rendszerén, és a felfogása jobban hasonlítana az alakulatot legutóbb irányító Julian Nagelsmannéhoz, aki a labdabirtoklást részesíti előnyben – a portál beszámolója szerint Marsch sokkal inkább erőlteti a letámadást, ezáltal a lipcseiek az elmúlt meccseken túl nagy területeket hagytak az ellenfeleknek a kontrajátékokra, nem volt meg az együttesben a stabilitás, emellett a hátsó alakzatban túlságosan is sokszor alakulhatot ki olyan szituáció, hogy a támadó egy az egyben maradt a védővel.

Lipcsében sokan visszasírják Julian Nagelsmannt (Fotó: EPA/SASCHA STEINBACH)

Marsch jövőjén biztosan nem segített a szerda esti kiütés a Bajnokok Ligájában, ami után a szakember az RB Leipzig hivatalos honlapján értékelt.

„A második félidőben nagyon jól játszottunk. Ha így teljesítünk az elsőben is, sokkal nyitottabban tudtunk volna játszani a folytatásban is. De ha 3–1-gyel mész szünetre, rendkívül nehéz dolgod lesz egy ilyen erős csapat ellen. A különbségeket ma ismét az adta, hogy mely együttes mit csinált az ellenfél tizenhatosán belül. A második játékrészben jól reagáltunk, a párharcokat is jó százalékkal nyertük meg, ez azonban kevés volt egy ilyen csapattal szemben. Szerettünk volna feltoltan, a City térfelén maradni, de emellett agresszíven védekezni is. Az első félidőben ez utóbbi nem jött össze, nem voltunk kellően agresszívak, kevésbé támadtuk a labdát, így a Manchester City tudott irányítani, játszhatták a saját játékukat, sokat váltották a posztokat, sokat íveltek. A Mainz ellen túlságosan is keveset mozogtunk a labdával, míg a Wolfsburg ellen nem volt meg a tempónk. A Bayern ellen intenzívek voltunk, sok labdát is szereztünk, azonban nem voltunk elég jók a fontos szituációkban. Sok munka vár még ránk, és szégyen, hogy nem találtuk még meg a ritmust, amit szerettünk volna. Azonban a City elleni második félidőből erőt meríthetünk, és kell is merítenünk, mert  erősnek kell maradnunk. Most újabb csata vár ránk, legközelebb Kölnben, és biztosan nem lesz könnyű az sem.”

A 47 éves tréner elismerte továbbá azt is, hogy csapata nincs könnyű helyzetben.

„Nagyon tiszteltük a Manchester Cityt. Talán túlságosan is. Az RB Leipzig az elmúlt években nem kezdett még ennyire rosszul, mélyre kell ásnunk, hogy kiderítsük, mi lehet probléma. Jelenleg mindenért meg kell küzdenünk, jó eredményekre van szükségünk, hogy megnőjön az önbizalmunk.”

Egy biztos: Mintzlaff szavai szerint egyelőre talán valóban nincs veszélyben Jesse Marsch állása, a vezetőedzőnek gyorsan fel kell ráznia az alakulatot, s hármasával kell hoznia a pontokat – a lipcseiek soron következő ellenfelei nem tartoznak a verhetetlen kategóriába: szombaton irány Köln, majd következik egy hazai összecsapás a Hertha ellen, szeptember 28-án a Club Brugge látogat Németországba, októberben pedig már a Bundesliga újoncát, a Bochumot kellene legyőzni.

A tréner sorsa a saját kezében van, a javuláshoz viszont elengedhetetlen lesz az is, hogy a csapat öltözőjében, és a fejekben rendet tegyen.

Borítókép: EPA/RONALD WITTEK

További tartalmak

Kapcsolódó hírek