Musorujsag
Élő Eredmények

Magyarokat idéző szezonkezdettel büszkélkedhet a Benfica Jorge Jesussal

Magyarokat idéző szezonkezdettel büszkélkedhet a Benfica Jorge Jesussal

m4sport.hu/A Bola | Szerző: Romao André
Jorge Jesus, a Benfica vezetőedzője egy különleges klubrekord egyedüli birtokosává vált hétfőn, miután a lisszaboni Sasok 3-1-re verték a Boavistát. Eddig egy magyarral, Biri Jánossal osztozott a csúcson.

Hat fordulót játszottak le eddig a portugál bajnokságban, a Benfica mind a hat mérkőzését megnyerte úgy, hogy 16 gólt szerzett – ezzel a legjobb támadóerővel rendelkezik – és három gólt kapott, vagyis a legbiztosabb a védelme az országban utóbbi esetben a Porto és a Sporting hátsó alakzatával együtt.

Magabiztosan vezetik a piros-fehérek a bajnokságot 18 ponttal, néggyel megelőzve mindkét nagy riválisát, a címvédő Sportingot és a Portót.

Hogy érzékelhessük, mekkora tett ez a csapattól: közel negyven éve, a svéd Sven-Göran Eriksson vezetésével történt meg utoljára a Benficával, hogy hat győzelemmel kezdett (1982/83-as szezon).

Abban viszont egyedülálló Jorge Jesus – svéd kollégájával szemben -, mindezt úgy tette meg, hogy mindegyik mérkőzésen legalább két gólt szerzett csapata. A klub 117 éves történetében ez sem sűrűn történt meg, eddig összesen tíz alkalommal, ezekből immáron három Jorge Jesus nevéhez fűződik, így ebben a kategóriában egyedüli csúcstartó lett.

A Sasok történetében a 67 éves szakember mellett csak egyetlen edző kezdett ilyen gólterméssel két alkalommal: Biri János, az 1944/45-ös, illetve az 1946/47-es szezonban.

Biri János edzőként legnagyobb sikereit Portugália legnépszerűbb csapatával érte el. Az egykori Kispesti AC kapus 1939 és 1947 között három bajnoki címet és három kupagyőzelmet zsebelt be a „Dicsőségesekkel”. Vezetésével 272 mérkőzéséből 194-et megnyert a csapat. Hetvenöt éven keresztül senki sem dirigálta nála több mérkőzésen a Benficát, mi több senki nem nyert nála több mérkőzést. 2014-ben ezt a csúcsát is Jorge Jesus döntötte meg.

Jorge Jesus, a Benfica vezetőedzője (Fotó: EPA/Eduardo Costa)

Magyar szívnek felelő, hogy a maradék öt esetből további kettő hazánk fiaihoz fűződik. Bizonyosan többekben felmerül ezen a ponton, hogy az egyik biztos Guttmann Béla, aki kétszer is megnyerte a lisszaboniakkal a Bajnokok Ligája elődjét (Bajnokcsapatok Európa-kupája, BEK), majd száz évre megátkozta a klubot – azóta is él -, de nem, ilyen kezdetre ő nem volt képes.

Nem úgy Herczka Lipót (Lippo, ahogyan a portugálok nevezték) az 1936/37-es szezonban – ő volt az első aki erre képes volta piros-fehérekkel, majd Czeizler Lajos (1963/64).

Mellettük még Ted Smith, Ribeiro dos Reis és Jimmy Hagan kezdett egyszer-egyszer úgy, hogy az első hat forduló mindegyikén szerzett legalább két gólt a Benfica.

Egyértelműen elmondható, hogy a magyarok ott szerepelnek a klub aranyoldalain.

Borítókép: Biri János (jobbra a virágcsokorral) háromszor lett bajnok a Benficával. (Forrás: SL Benfica oficial)

További tartalmak