Musorujsag
Élő Eredmények

Ronaldóról az édesanyja: A foci nélkül Cristiano egy senki lenne

Ronaldóról az édesanyja: A foci nélkül Cristiano egy senki lenne

m4sport.hu | Szerző: Romao André
Dolores Aveirót, Cristiano Ronaldo édesanyját az ADN de Leao (Oroszlán DNS) podcast - a lisszaboni Sporting beszélgető műsora - hívta meg egy beszélgetésre.

Cristiano Ronaldo édesanyját, Dolores Aveirót a Sporting podcast műsorába hívták meg, hogy beszéljen egy kicsit fiáról, aki jelenleg a Manchester Unitedet erősíti.

Aveiro asszony először egy kellemetlen esetről mesélt abból az időszakból, amikor a Sporting kölyökcsapatában játszott a kicsi Cristiano. Úgy volt, hogy a csapattal elutaznak Madeira szigetére – ahonnan származik -, de ő nem mehetett, mert éppen büntetésben volt.

„Egy butaságot csinált. Nagyon sírt és azt mondta, hogy abba akarja hagyni a focit. Elmondtam neki, hogy igazuk volt, amiért megbüntették és végül megértette. Történt, hogy az egyik társa joghurtját ellopta. Ezért büntették meg és arra kötelezték, hogy kukákat ürítsen ki” – emlékezett vissza az esetre a 66 éves anyuka.

A nagy távolság, a nehézségek miatt könnyekkel teli időszakot éltek át, a kicsi Ronaldo a szülői háttér, az anya pedig szeretett fia nélkül, mégis jó érzésekkel emlékezik vissza arra az időszakra.

„Furcsa. Amikor elkezdett játszani, rengeteget sírtam, szinte másról sem szólt az életem. De ő megnyugtatott: ‘Anya, ne aggódj, futballozni fogok, és veszek neked egy házat meg egy autót’. Be is tartotta az ígéretét. Én pedig… Szerettem volna adni neki dolgokat, de nem tudtam. Márkás nadrágot akart, de nem vehettem meg. Ez borzasztóan fájt, de úgy voltam vele, amíg étel van az asztalunkon… csak ez számított” – beszélt a kezdeti nehézségekről még Madeira szigetén.

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke, Cristiano Ronaldo és édesanyja, Maria Dolores dos Santos Aveiro – fotó: EPA/Sergio Barrenechea

Madeira szigetéről a kontinensre költözni még felnőtt fejjel sem egyszerű, egy gyereknek, főleg egyedül még annál is nehezebb. Nagyon nehéz volt számára megszokni az új környezetet, az új iskolát, ahol ráadásul emlékezetesre sikerült a bemutatkozása.

„Amikor a Sportinghoz jött és beíratták egy iskolába, a tanárnő sokat viccelődött amiatt, ahogyan beszélt. Annyira felhúzta magát ezen, hogy végül megdobta egy székkel. Persze, akkor is megbüntették. Arra is panaszkodtak vele kapcsolatban, hogy mániákus. Mindig azt hangoztatta, hogy ő a legjobb. Emlékszem egyszer karácsonyra vetem neki egy labdát. Addig addig rúgta, míg fel nem szakadt a varrásnál, végül ki is durrant” emlékezett vissza arra, hogy már akkor is mekkora önbizalma volt.

Amikor 2003-ban a Manchester United ajánlatot tett érte, Aveiro asszony bizalmatlan volt, nem nagyon akarta elengedni egy idegen országba, de ma már máshogy tekint vissza arra az időszakra.

„A (Manchester United elleni) meccs után odajött hozzám és azt mondta: ‘A Manchester érdeklődik irántam’. Mire én: ‘Oda akarsz menni? Ilyen fiatalon?’. Mire ő: ‘Anya, ne nyirbáld a szárnyaimat’. Hát, így történt. Alig volt 11 év a kontinensre jött, ami szinte sajgott nekem, de végül megérte. Az első két évben egyedül voltam, aztán otthagytam csapot-papot és én is idejöttem a kontinensre. Ha nem lett volna a futball, akkor egy senki lett volna. Egy kőműves. Ha ez lett volna, egészen biztos, hogy nem a világ legjobb kőművese lett volna. Hugo (Ronaldo bátyja) is egy nagy focista volt. Amikor az Andorinhában játszott (Madeirában), a Benficához akart menni, de nem engedték el. Végül feladta. Cristiano más volt. Azt gondolom, ha én nem lettem volna, akkor nem ért volna el oda, ahova jutott” – mesélte Ronaldo édesanyja.

Borítókép: Cristiano Ronaldo (EPA/Peter Powell)

További tartalmak