Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vizsgálat alatt a Tottenham: túl sokat fejelnek a játékosok

Vizsgálat alatt a Tottenham: túl sokat fejelnek a játékosok

m4sport.hu | Romao André
A szezon indulása előtt a Premier League vezetői arra kérték a csapatokat, hogy az edzéseken próbálják minimálisra szűkíteni a fejeléseket annak érdekében, hogy csökkenjen a demenciával küzdő ex-labdarúgók száma.

Az angol Daily Mail írt vasárnap délelőtt arról, hogy a Premier League vizsgálatot indít a Tottenham Hotspurrel szemben, mert a klub teljes mértékben figyelmen kívül hagyta azt az óvintézkedést, hogy a labdarúgó minél kevesebbet fejeljenek a labdába azért, hogy csökkentség a demenciával küzdő futballisták számát a jövőben.

A csapat menedzserének, Nuno Espírito Santónak az egyik nyilatkozatára lett figyelmes a liga vezetősége, amelyben bevallotta, hogy nem foglalkozott a szezon elején megfogalmazott kéréssel.

Abban reménykednek Angliában, ha a profi labdarúgók hetente maximum tízszer érnek a labdához fejjel, akkor kisebb a valószínűsége annak, hogy a betegséggel küzdenek idősebb korukra. Az edző bevallotta, hogy nem számolja, ki hányszor érinti kobakjával a labdát. Az újság azt is megírta, hogy nem a Spurs az egyetlen klub, ahol nem foglalkoznak a liga vezetőinek kérésével.

“Nem tagadom, hogy engem is foglalkoztat a demencia kérdése, illetve az, hogy milyen káros hatásai lehetnek a fejelésnek. Komoly aggodalom ez a számunkra, ugyanakkor szerves részét képezi a játéknak. Bevallom, nem fogok hazudni: én nem számolom, hogy hányszor fejelnek a játékosaim. Talán bajba kerülök ezzel, de felugrani és fejelni, része a labdarúgásnak” – vallotta Espírito Santo.

Bár a modern futball egyre inkább a passzjáték fele tart, a statisztikák még mindig azt mutatják, hogy a fejelés még mindig jelentős részék adja a játéknak.

A Daily Mail felmérése szerint az 1966-os világbajnoki döntőben, amelyet Anglia és Németország játszott, 103 alkalommal fejeltek a labdába a játékosok. Ugyanez a két ország az idei Európa-bajnokságon is találkozott egymással, és a fejesek száma nem csökkent: 106 ilyen esetet számláltak meg.

Borítókép: Harry Kane gólja az angol-német Eb-nyolcaddöntőben (Fotó: MTI/EPA/REUTERS/John Sibley)

További tartalmak