Musorujsag
Élő Eredmények
×

Novothny Soma: Nem én vagyok az A, még a B terv sem, de nem adom fel!

Novothny Soma: Nem én vagyok az A, még a B terv sem, de nem adom fel!

m4sport.hu | Komjáti Kata
Novothny Soma, a Bundesliga-újonc Vfl Bochum csatára az m4sport.hu-nak adott interjújában elárulta, hogyan látja az esélyeit a német élvonalbeli debütálásra, s azt is, miként éli meg korábbi klubja, az NB I-ben sereghajtó Újpest FC szereplését.

A 2012-ben Veszprémből a Napolihoz igazoló futballista futballista huszonhét éves korára megjárta az olasz harmad-, a dél-koreai és a német másodosztályt is, idehaza a Diósgyőrben, legutóbb az Újpestben szerepelt az NB I-ben, amellyel 2018-ban megnyerte a Magyar Kupát. 2020 nyarán, szerződése lejártával szerződött az akkor Bundesliga 2-ben szereplő Bochumhoz, első szezonjában 14 mérkőzésen 2 gólt szerzett a bajnoki címet nyerő együttesben. A feljutást követően a nyári felkészülés során kisebb térdsérülést szenvedett az egyik edzésen, amely mára a múlté.

EPA/Christof Koepsel

A válogatott szünet előtt a Bochum az RB Leipzig otthonában lépett pályára, a hazaiak 3–0-ra nyertek. A találkozón Szoboszlai Dominik szögletből gólpasszt adott, míg a kapuban ezúttal is Gulácsi Péter állt.

Sajnos kimaradtam a keretből, így nem találkoztam a honfitársaimmal – nyilatkozta az m4sport.hu-nak Novothny Soma, aki egyelőre nem mutatkozhatott be a német élvonalban, eddig háromszor ült a kispadon, de nem kapott lehetőséget. –Egyébként sem túl szoros a kapcsolatom egyik Németországban légióskodó magyarral sem, persze, ha a mérkőzések kapcsán találkozunk, váltunk néhány szót, mint például Szalai Ádámmal is a Mainz elleni bajnokin.”

A veszprémi születésű labdarúgó rendkívül elszánt, nem csügged amiatt, hogy egyelőre nem jutott játéklehetőséghez a német élvonalban.

A csatársorban nem én vagyok az A, de még a B terve sem vezetőedzőnknek, Thomas Reisnak. Az egészen biztos, hogy nem adom fel! Megvívom a mindennapos csatákat, edzéseken igyekszem bebizonyítani, készen állok a bemutatkozásra. Minden nap tiszta lelkiismerettel fekszem le, tudom, amit csak lehet, azt megteszem a csapatba kerülésért.”

Thomas Reis (fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL)

A csatár elmondta, a klub célja nem lehet más, mint a bennmaradás. A Bochum az eddig lejátszott hét forduló alatt négy pontot gyűjtött, amely a tabella utolsó előtti helyére elegendő, ám a 11. helyen álló Hoffenheim is csak 4 ponttal szerzett többet. A következő bajnoki létfontosságúnak bizonyulhat, hiszen a sereghajtó Greuther Fürth ellen játszanak idegenben.

Lelkileg nagyot dobna rajtunk, ha elhoznánk a három pontot. Jobb lenne a tabellára tekinteni, s lökést is adna a folytatásra egy ilyen fontos győzelem.”

Novothny Soma szerződése 2022 nyárig érvényes, ő sem tudja, mit hoz a jövő.

„Egyelőre nem tekintek olyan messzire. Valamit megtanultam a futballban: nagyon gyorsan változnak az események. Terveket szövögetni szinte lehetetlen, esetleg hétről-hétre érdemes. Az a legfontosabb, hogy januárig minél több játékpercet szedjek össze, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő.”

A több országot megjárt labdarúgó azt is elárulta, mit tart eddigi karrierje legnagyobb eredményének.

„Rangját tekintve a Bundesliga-feljutás a legnagyobb teljesítmény, azonban ebből vehettem ki legkevésbé a részem. Nem számítottam oszlopos tagnak a sikert kivívó csapatban, nem úgy, mint Dél-Koreában, ahol szintén osztályt váltottunk, feljutottunk az élvonalba a Puszan IParkkal. Az Újpesttel Magyar Kupát nyertem 2018-ban, ez is olyan cím, amelyre nagyon büszke vagyok.”

A támadó három idény, 87 tétmérkőzésen szerzett 34 gólja után búcsúzott el a lila-fehérektől 2020 nyarán.

„Németországból is követem a hazai labdarúgást, főleg az Újpest mérkőzéseit, a klub szélsője, Simon Krisztián az egyik legjobb barátom, napi kapcsolatban vagyunk. Akit érdekel a magyar futball, sajnálattal figyelheti, hogy egy ilyen nagy múltú klub, mint az Újpest, évek óta gondokkal küszködik. Legutóbb, mikor én is a csapat játékosa voltam, szintén mély hullámvölgyből kellett felküzdenünk magunkat. Remélem, ezúttal is összeszedi magát az együttes, és megindul a felfelé a tabellán.”

S ha már szóba került Simon Krisztián: Novothny Soma a Ferencváros elleni (1–3) bajnokin, majd két hete látott elérzékenyüléséhez is hozzászólt.

„Emlékszem, mennyit jelentett számára azon a derbin szerzett gólja, amit a pályára lépése utáni első labdaérintéséből szerzett hosszú sérülésből visszatérve. Nagyon rossz volt távolról figyelni a legutóbbi derbit úgy, hogy a barátod mélypontra került. Sokat beszélek vele, így tudom, mennyire frusztrálja, hogy nem jut elég játéklehetőséghez. Megértem a helyzetét, remélem, visszakapja a csapatban betöltött szerepét, amely korábban megillette.”

Borítókép: Vfl Bochum 1848 Facebook-oldal

További tartalmak