Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Ronaldo-hatás: jó-e, ha Cristiano Ronaldo a csapattársad? (szavazás)

A Ronaldo-hatás: jó-e, ha Cristiano Ronaldo a csapattársad? (szavazás)

m4soirt.hu | Romao André
Azt talán senki nem vitatja, hogy a portugál Cristiano Ronaldo a labdarúgás történetének egyik legnagyobb egyénisége. Sokan vallják, hogy a valaha volt legjobb is. Többen viszont vitatják ezt, akik szerint Lionel Messi a legnagyobb király. A nagy öregek meg ilyenkor a múltba révedve feldobnak más neveket: Maradona, Pelé, Di Stéfano, mi magyarok szívesen hisszük, hogy Puskás Ferenc a legnagyobb... Az viszont vitathatatlan, hogy a 36 éves luzitán sokaknak mutatott utat, igazi példakép, aki tán milliókat késztetett arra, hogy a labdarúgást válasszák sportáguknak.

Hogy a legjobb-e vagy sem, örök vita témája, szimpátiától, hozzáállástól csapattól stb. függően, az viszont elvitathatatlan, hogy egy olyan jelenség a labdarúgás világában, aki mellett nem lehet szó nélkül elmenni, akiknek pedig kapcsolatuk volt a portugállal – legyen csapattárs, edző vagy csak a klubnál dolgozó valaki -, szinte kivétel nélkül a tisztelet hangján beszélnek róla.

Milliónyi ember fejtette ki véleményét róla és hatásáról, a legutolsó aki megszólalt a témában jelenlegi csapattársa, Luke Shaw, aki éppen az Andorra és Magyarország elleni vb-selejtezőkre készül az angol válogatottal.

A Manchester United szélső védője kifejezetten örül annak, hogy a portugál visszatért a Vörös Ördögökhöz, ő is csatlakozik azoknak a táborához, akik fennen hirdetik, hogy CR7 jelenlétével teljesen más a játékosok mentalitása az öltözőben.

“Már jól tudja mindenki, mekkora sztár ő, hogy mit tett le az asztalra a hosszú évek folyamán. Teljes mértékben professzionális mentalitása van, ennek is köszönheti, hogy már ennyi ideje a csúcson teljesít. Senkit nem hagy hidegen a mentalitása, ezért azt gondolom, hogy ezzel a teljes öltöző gondolkodását megváltoztatta” – mondta el véleményét a BBC rádiójának Shaw.

Szinte összecsengenek szavai Ronaldo korábbi csapattársáéval a Juventusból, Leonardo Bonucciéval: “Az volt az alapvető elképzelés, hogy egyetlen játékos, aki a világ legjobbja, garantálni tudja a Juventus sikerességét. Ronaldo jelenléte hatalmas hatással volt a csapatra, már az edzéseken is érezhető volt. Valami pluszt adott nekünk” – fogalmazott az Európa-bajnok védő.

Bonucci szerint óriási hatássaé volt a csapatra a portugál, de árnyoldala is volt a jelenlétének (Fotó: EPA/GABRIELE MENIS)

Ugyanakkor a veterán hátvéd egy árnyoldalt is megfogalmazott, amely nem feltétlenül a portugál kritikája, sőt, de mindenképpen az ő hatása.

“A játékosok azonban tudat alatt már úgy gondolták, hogy a jelenléte önmagában elég lesz a meccsek megnyeréséhez. Nem dolgoztunk elég keményen, nem voltunk alázatosak és nem támogattuk egymást úgy, mint egy igazi csapat. A mögöttünk álló években alighanem ez lehetett a fő probléma. Talán kézenfekvő volt azt gondolni, ha odaadjuk Ronaldónak a labdát, akkor ő megnyeri nekünk a mérkőzéseket” – jelentette ki Bonucci, alátámasztva azt a tényt, hogy a Juventus tízéves hazai regnálás után nem tudta megnyerni az olasz bajnokságot.

A portugál szeptemberben hagyta el a Juventust és visszatért régi sikerei (egyik) helyszínére Manchesterbe, a Unitedhez. Talán mondható, hogy annak idején Sir Alex Ferguson kezei alatt érett férfivá és korszakos labdarúgóvá. Azt ott tanultakból – az eredményeket nézve – kiválóan profitált a United, később a Real Madrid is.

Ahogyan Bonucci is rávilágított, Olaszországban már nem úgy jöttek az eredmények, talán ezért is akart váltani, hogy egykori “otthonában” újra régi fényében tündököljön. Azóta viszont tucatnyi év telt el.

Ennek ellenére, ami őt illeti, meghazudtolja korát: 36 év ide vagy oda, nem bír leállni: hat mérkőzésen ötször talált az ellenfelek hálójába. Az eredmények viszont erősen felemásak: 3 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség… vele.

A West Ham elleni ligakupa-meccsen pihentette edzője – egykori csapattársa -, Ole Gunnar Solskjaer, azt a meccset el is veszítette a csapat.

Ahogyan korábban már megírtuk, Ronaldo már érkezésével is hatalmas hatással – jó értelemben – volt a United keretére, az eredmények viszont nem feltétlenül támasztják ezt alá. Visszacsengenek a fülbe Bonucci szavai…

Ilyenkor akarva-akaratlanul felmerül a kérdés:

Kérjük, döntsék el önök.

Borítókép: Cristiano Ronaldo (EPA/Peter Powell)

További tartalmak