Musorujsag
Élő Eredmények
×

Premier League-klubok összefogása a Newcastle új tulajdonosával szemben

Premier League-klubok összefogása a Newcastle új tulajdonosával szemben

m4sport.hu | Romao André
Otkóber 7-én a Newcastle United labdarúgócsapatnak 80 százalékos tulajdoni részét vásárolta meg egy szaúd-arábiai befektetési alap, ezzel a Szarkák hirtelen a legtehetősebb klubbá váltak a futball világában. A rivális hirtelen jött jóléte aggályokat ébresztett a Premier League-csapatoknál, ezért ellenlépésre szánták el magukat, megakadályozandó az új tulajdonos esetlegesen kétes pénzügyi manővereit.

Az angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) klubvezetői hétfőn rendkívüli ülést hívtak össze, amelyen arra a megállapodásra jutottak, hogy ideiglenesen befagyasztják az olyan szponzori szerződéseket, amelyeknél egyértelműen kimutatható a kapcsolat a klubtulajdonosok és a támogatók között, számol be a Sky Sports.

Azzal a céllal született meg a döntés, hogy a szaúdi befektetési alap (PIF) tulajdonosi köréhez köthető szponzorok ne pumpáljanak korlátlanul tőkét a Newcastle-be. A klubok hétfőn csak időszakos, egy hónapos periódusra szóló döntést hoztak, de folytatják a tárgyalásokat, hogy a gazdasági fair play-t is védő szabályozás végleges legyen Angliában.

Az ülésen egyébként az összes PL-klub vezetője részt vett, tizennyolcan támogatták az indítványt, a Newcastle – érthetően – nemmel szavazott, míg a Manchester City – ugyancsak nem meglepő módon – tartózkodott, hiszen a döntés a bajnokot is sújtja a korlátozással. A klub ügyvédei javasolták a vezetőknek, hogy tartózkodjanak a szavazáson, mert véleményük szerint jogellenes volt.

A Premier League pénzügyi fair play-szabályai lehetővé teszik, hogy a klubok legfeljebb 105 millió font veszteséggel zárjanak egy hároméves ciklusban. A klubtulajdonosok attól félnek, hogy bármilyen mesterségesen felfújt kereskedelmi ügylet növelné a klubok bevételeit, így lehetővé tenné számukra, hogy megkerüljék a szabályokat, és többet költsenek, mint amennyit megengedhetnének.

Borítókép: A Newcastle United tulajdonosai. (Fotó: EPA/PETER POWELL)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Videó: állva tapsolta a lelátó a szabadnapos orvost, aki segített megmenteni a Newcastle-szurkoló életét
Mint arról korábban beszámoltunk, a Newcastle–Tottenham Hotspur angol bajnoki mérkőzést félbe kellett szakítani, amikor egy szurkoló rosszul lett a lelátón. A drukker állapotát szerencsére stabilizálni tudták, amiben nagy szerepe volt egy szabadnapos orvosnak, aki a lelátóról sietett embertársa segítségére. Miután elszállították a beteget, a doktort álló tapssal díjazta a közönség.
Külföldi futball