Musorujsag
Élő Eredmények
×

Xavi: Az életemet adom azért, hogy sikerre vezessem a Barcát

Xavi: Az életemet adom azért, hogy sikerre vezessem a Barcát

m4sport.hu | Pollák Márton
A klublegenda a hétfői bemutatásán megígérte, a szurkolók büszkék lesznek a csapatra.

Sok Barcelon-szurkoló álmodott erről a pillantról: Xavi újra a Camp Nou gyepére lépett.

A klubikon a szerződése aláírása után a bemutatásán érzelmektől sem mentes beszédet tartott.


“Nagyon izgatott vagyok. Köszönöm a fogadtatást, nem szeretnék túlzottan elérzékenyülni. Nehéz helyzetben érkezem a klubhoz, de készen állok. Tudom, velem együtt mindenki mennyire izgatott. Adott egy csapat és benne sok tehetség, megpróbálom a tapasztalatommal átadni a játékosoknak azt a tudást, amivel címeket lehet nyerni. Megígérem a szurkolóknak, büszkék lesznek a csapatra. Az életemet adom azért, hogy a csapat újra sikeres legyen!”

“Köszönet a klubnak és a szurkolóknak a bizalomért, remélem, hogy már az első évben címekkel, vagy legalább a munkával viszonozhatom ezt a szeretetet. Egyértelmű elképzelésekkel jövök, komoly követelményekkel és szabályokkal. Keményen kell dolgozni, meg kell győzni a játékosokat, hogy ez kell a sikerhez. Minket mindig az eredmények alapján ítélnek meg, de emellett megpróbálunk szépen is játszani.”

“Ahogy korábban mondtam, amikor eljöttem innen, a világ legjobb csapata vagyunk, a Barcelonának szüksége van arra, hogy megmaradjanak az elvárások. Nálunk nem elég a döntetlen, nem veszíthetünk, csak a győzelem ér valamit. Tiszta szívemből köszönök mindent, hajrá, Barca, hajrá, Katalónia!” – így Xavi, aki a Pep Guardiolával való összehasonlításról is beszélt.

“Már önmagában az egy siker, hogy Guardiolával hasonlítanak össze, tudva azt, hogy ő eddig mit adott a labdarúgásnak. Számomra ő a világ legjobb edzője, így minden összehasonlításból alapvetően csak rosszul jöhetek ki. Majd az eredmények fogják elmondani, hogy jól csináljuk-e a dolgunkat vagy sem, mindenesetre megtisztelő, hogy hozzá hasonlítanak.”

Xavi az edzői hitvallásáról és taktikai elképzeléseiről elmondta, nem feltélenül szükséges kemények lenni, inkább “szabályokat kell lefektetni és azokat betartani, tehát nem feltétlen fegyelem, mint inkább rend kell”. “Intenzívek és agresszívek akarunk lenni, gyorsan visszaszerezni a labdát már az ellenfél térfelén. Olyan csapat lesz ez, amely a lelkét kiteszi a pályára. Ehhez azonban segíteni kell a játékosokat, mert a Barcában lenni nagyon nehéz. Kívülről több játékosnál éreztem, hogy nehezen viseli ezt a fajta nyomást. Sokat dolgozunk majd velük és a szakmai oldal mellett amiben csak lehet, emberileg is igyekszünk támogatni őket.”

A klub elnöke, Joan Laporta is köszöntötte a régi-új kedvencet.

“Csak annyit szeretnék mondani, hogy ez a nap a klub történelmének fontos részét fogja képezni. Üdvözlünk itthon Xavi, a családoddal együtt. Ez egy érzelmekkel teli nap. Ez egy példátlan edzői bemutatkozás volt. Annyira izgatott volt mindenki, mint még soha, mindez miatta, Xavi miatt, hisz ő egy a mieink közül, itthon van a klubnál. “

“Teljesen megbízunk Xaviban. Ő fog irányítani, ami nehéz feladat lesz, mert komplikált a klub helyzete, hisz egy olyan csapatunk van, amely még mindig csak alakulóban van. Engem meggyőzött, hogy a tudásával és az elkötelezettségével képes a feladatra, sokat hozhat ki az együttesből. Frank Rijkaardnak is nehéz dolga volt, hiszen ő is félkész csapatot kapott. Pep Guardiola helyzete egyszerűbb volt, ő már egy kész együttest kaphatott kézhez. (Xavinak) nincs könnyű feladata, de a tudásával, elkötelezettségével sikerülhet.”

A 41 éves szakembert már korábban is felkérte a munkára a klub, de akkor még nem érezte elérkezettnek az időt, hogy elvállalja, ráadásul kapott más, vonzó ajánlatokat is.

“Az első két alkalommal, amikor a Barcelona felkeresett és leültünk beszélgetni, nem éreztem megfelelőnek az időzítést, sportszakmai és családi okokból egyaránt. Éppen a választások kellős közepén történt, nem tűnt jó időpontnak. Most, Laportával nagyon jó a kapcsolatom. Azt gondolom, hogy ő a legjobb elnök, aki valaha a klub élén állt. Felhívott, és nem voltak kétségeim. Akkor már csak a családi kérdéseket kellett megoldani. Katarban jól éltünk, két kicsi gyerekünk van. Az is igaz, hogy volt közben egy ajánlatom, hogy Tite segítője legyek (brazil szövetségi kapitány), aztán a világbajnokság után vegyem át tőle a brazil válogatottat, de az igazi álmom az volt, hogy visszatérjek a Barcelonához” – magyarázta Xavi.

Borítókép: EPA/Alejandro García

További tartalmak