Musorujsag
Élő Eredmények
×

Sallói: Gyűlölném magam, ha nem hoznám ki a maximumot a tehetségemből

Sallói: Gyűlölném magam, ha nem hoznám ki a maximumot a tehetségemből

m4sport.hu | Romao André
Sallói Dániel az amerikai Sporting Kansas City magyar támadója nehéz éveket tudhat maga mögött az MLS-ben (Észak-Amerikai Labdarúgó-bajnokság), ehhez képest a jelenlegi szezonban kiemelkedő formában játszik. Teljesítményét a liga is honorálta azzal, hogy jelölték a bajnokság legértékesebb játékosa (MVP) címre.

A 25 éves magyar játékos is belátja, hogy némileg a szerencsének is köszönhető ez a jelölés, sokat kellett tennie azért, hogy az öt között legyen.

“Ez egy olyan liga, amely hajlamos megnyomni a sztárjait. Olyan játékosokat, akik nagy országokból jönnek, és kimagasló játékosok. Ami engem illett, azt éreztem, nekem többet kell felmutatnom” – nyilatkozta a The Analystnek Sallói Dániel.


A futó szezonban hihetetlenül eredményes a Kansas magyarja, a csapat támadótriójának baloldalán rengeteget kerül helyzetbe, ráadásul nagyon eredményes. A bajnokságban 30 meccsen 16 gólt szerzett, amennyiben a büntetőből szerzett találatokat nem számítanánk, holtversenyben gólkirály lehetne az alapszakaszban.

Ettől függetlenül a szezon folyamán sokáig nem nagyon foglalkoztak a szakértők a KC támadójának teljesítményével. Hétfőn hirdették ki, hogy a legjobb közé került, de nagyon sokáig nem vették komolyan, függetlenül attól, hogy a góllövőlista élén is állt.

“Kicsit mérges voltam a szezon korai szakaszában, amikor úgy éreztem, hogy több jó játékosnál is jobban teljesítek, úgy éreztem, hogy messze kiérdemlem, hogy szóba kerüljek. Mindent összevetve, annyira nem foglalkoztam ezzel, mert az a legfontosabb, hogy megnyerjük a rájátszást a Sporting KC-vel” – mondta a magyar játékos.

Sallói Dániel (Fotó: MTI/AP/Ted S. Warren)

Szombaton a csapat a Vancouver Whitecaps együttesét fogadja a rájátszás nyitóhétvégéjén, Sallói bizakodó a párharccal kapcsolatban.

“Száz százalékban készen állunk a győzelemre. Úgy gondolom, hogy a bajnokság legjobb három-négy csapata közé tartozunk. Az előző években sok sérülés hátráltatott minket, ezért is vagyok ennyire izgatott az idei évben. Négy meccset kell megnyernünk, hogy az egészet megnyerjük, és egy teljesen egészséges csapattal képesek lehetünk erre” – latolgatta a play off esélyeit a KC-támadó.

Hosszú volt az út idáig Sallóinak, hiszen remekül kezdett a felnőttek között, 2018-ban, 22 évesen az összes kiírást nézve 16 gólt szerzett, úgy tűnt, hogy a következő évben berúgja az MLS ajtaját, de csalódnia kellett: 34 mérkőzésen mindössze egy gólt szerzett, minek következtében a következő szezonban már lényegesen kevesebb lehetőséget kapott, és nem is talált be az ellenfelek hálójába.

Úgy tűnt, hogy nincs maradása a klubnál, egyre erősebben szóltak a pletykák, hogy a csapatot, de talán az MLS-t is el kell hagynia, az akkor 24 éves labdarúgó viszont nem adta fel.

“Nem akartam elhagyni a klubot. De elkezdtem azon töprengeni, hogy ez nekem nem megy, talán valami újat kell kipróbálnom. ÚJ rendszer, új csapat, új edző, hisz 24 éves voltam, és meg akartam menteni a karrieremet” – beszélt Sallói karrierje mélypontjáról.

“Megesik a labdarúgókkal a karrierjük folyamán, hogy visszaesik a teljesítményük. Vannak, akik képesek ezeken egy hét alatt túllendülni, nekem ez egy egész évembe telt. Mivel 2019-ben nem ment jól a játék, 2020-ban nem kaptam túl sok lehetőséget. Ebben a szezonban nagy szerencsém volt, mert kisebb kerettel dolgoztunk, az edző pedig az első pillanattól megadta nekem az esélyt, hogy bizonyítsak” – emlékezett vissza a nehézségekre és a jó szezonkezdetre.

A bizalmat meghálálta, első mérkőzésén azonnal eredményes volt, és augusztusig folyamatosan játszott. Egy sérülés miatt kellett mérkőzéseket kihagynia. Ekkor már 17 mérkőzésen volt túl, 10 góllal és 6 gólpasszal.

“Néha az a legjobb gyógyír, ha gólt szerzel. Átsegíthet minden problémádon. Megtörténhet, hogy egy meccsen 90 percen keresztül pocsék vagy, aztán szerzel egy győztesgólt és mindenki azt gondolja, ‘Istenem, ez a fickó fantasztikus'” – mondta.

Budapest, 2021. szeptember 8.
Sallói Dániel (k), valamint az andorrai Max Llovera (b) és Iker Álvarez kapus a labdarúgó világbajnoki selejtezők 6. fordulójában játszott Magyarország – Andorra mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 8-án. A magyar válogatott 2-1-re győzött.
MTI/Kovács Tamás

Sallói Dániel szeptemberben mutatkozhatott be a magyar válogatottban, az Anglia ellen 4-0-ra elveszített vb-selejtezőn. Fontos állomás volt az életében, nem csupán azért, mert címeres mezben játszhatott, de azért is, mert Grealishék, ízelítőt adtak abból, hogy milyen a legmagasabb szinten játszani.

„Úgy érzem, hogy egy jó bajnokságban játszom az MLS-ben, de Anglia ellen nagyon-nagyon érezhető volt a különbség. Alig van helyed, tökéletesen kell a labdához érned, mert ha egy kicsit hibázol, azonnal elveszíted. Elgondolkodtatott, ha minden héten ezen a szinten játszol, a pályafutásod hatalmasat változhat. Megdöbbentő volt, úgy éreztem magam, mint egy kisgyerek, aki újra az Újpestben mutatkozik be. Csak vizslattam körbe és kizárólag világsztárokat láttam” – mesélte, mit érzett, amikor bemutatkozott a magyar válogatottban.

Hosszú volt az út a bemutatkozásig, de nagy segítsége volt a háttérben, hiszen édesapja, Sallói István is válogatott labdarúgó volt.

“Apám mondta mindig, hogy legyenek elképzeléseim. Nem arról van szó, hogy mindent tökéletesen kell csinálnod, de amikor a labda nálad van, akkor meg kell lennie a képnek a fejedben, hogy mit is kezdhetsz vele. Mondjuk gólhelyzetben vagyok és el kell döntenem, hogy egy lövőcsel a jó döntés vagy egyből lőjek. Gyakran az ösztöneidre kell hallgatnod” – beszélt édesapja szerepéről, aki véleménye szerint túlzottan szerető szülő volt, kicsit sajnálja, hogy nem volt vele keményebb.

Sallói Dániel és Szoboszlai Dominik az albánok elleni vb-selejtezőn. (Forrás: MLSZ)

“Gyerekként nem voltam elég erős. Vegyük például Szoboszlai Dominiket, aki jó példa arra, hogy kell sikeresen túlélned az apádat. Talán kicsit félelmetesen hangzik, de az apja majdhogynem kínozta, hogy a legjobb játékos legyen belőle. Pontosan ezért csodálatos ő, minden adott a számára, mert például az apja nem engedte enni, amíg tökéletesen el nem végezte feladatát. Apám is megpróbálta ugyanezt, de én elkezdtem sírni. Nem értettem, miért csinálja ezt velem. Apám végül kíméletes volt, most meg már büszke arra, hogy Amerikába jöttem és karriert csináltam. A vele folytatott beszélgetéseim most már jóval barátságosabb hangvételűek. Megtaláltuk a hangot a pályán és azon kívül is” – ecsetelte kapcsolatát ugyancsak sikeres apjával.

Rövidtávú célja a bajnokság megnyerése a Sporting Kansas Cityvel, de hosszútávon nem az MLS-ben képzeli a pályafutását. Reméli, hogy Európában egy erősebb bajnokságban is megmutathatja, mire képes.

“Szeretném magam Európában kipróbálni, ez nagyon foglalkoztat. Szeretem a ligát, meg szeretem Amerikát, második otthonomként tekintek rá, de el kell kezdenem megtervezni a pályafutásomat. 25 éves vagyok, van még időm, gyűlölném magam, ha a karrierem során nem hoznám ki a maximumot a tehetségemből” – zárta szavait a támadó, aki a San Marino és Lengyelország elleni vb-selejtezőket kénytelen volt kihagyni, mert a rájátszásra készülő Sporting KC vezetősége nem engedte haza.

Borítókép: Sallói Dánielt ünneplik a Sporting Kansas City játékosai a Real Salt Lake elleni főcsoport-elődöntőben (Fotó: MTI/AP/Colin E. Braley)

További tartalmak