Musorujsag
Élő Eredmények
×

Xavi új szoftvert fog alkalmazni a Barca taktikájának elemzésére

Xavi új szoftvert fog alkalmazni a Barca taktikájának elemzésére

m4sport.hu | Romao André
Xavi Hernández érkezése óta a Barcelona kispadjára, alaposan belecsapott a lecsóba és rendesen felforgatta a csapat életét. Legfrissebb elképzelése szerint egy olyan szoftvert szeretne alkalmazni a mindennapi munkába, amely fejlesztővállalatának maga is befektetője.

A 41 éves szakember november 6-án vette át a Barcelona labdarúgócsapatának irányítását a holland Ronald Koemantól,nem telt el két hét, de már érzékelhető a változás szele a klubnál.

Új szabályokat vezetett be, más típusú edzéseket vezet, mint elődje, meghatározta, milyen napi rutint vár el játékosaitól, Dani Alves személyében egy régi Barcás tért vissza – 38 évesen – a kerethez, és a jelek szerint még messze nincs vége az újításoknak.

Megkérte a klub vezetőségét egy innovatív szoftver bevezetésére, amellyel a csapat taktikáját lehet elemezni edzéseken és a mérkőzéseken.

A program segítségével a játékosok teljesítményét is pontosan fel tudja mérni és térképezni, az eredményeket azonnal megtudhatja az edző. Megoldást nyújthat arra, hogy egyes játékszituációkban milyen megoldások lehetnek egyes problémákra, segítséget nyújthat arra, hogy a pálya milyen területein érdemes támogatni a csapatot – például a támadásoknál -, illetve pontosan megmutatja, mik a gyenge pontok, hogy lehet egyensúlyt teremteni.

Ezzel a virtuális rendszerrel Xavi pillanatok alatt korrigálhatja az esetleges hibákat, ahogyan az ellenfél gyenge pontjaira is fényt deríthet. Korábbi csapatánál, az al-Szaddnál már alkalmazta a rendszert, amellyel láthatóan elégedett volt.

Európában más csapatok is szeretnék bevezetni a Kognia Sports Intelligence által fejlesztett rendszert, amely forradalmasíthatja a modern futballt. A spanyol, Európa-liga győztes Villarreal már bevezette a szisztémát.

A vállalat székhelye ráadásul Barcelonában található, befektetői között találhatjuk a Barca új edzőjét, Xavi Hernándezt, illetve a spanyol kapuslegendát, Iker Casillast.

Edzői vélemények a rendszerről:

Xavi (Barcelona):
“Edzőként a Kognia olyan fontos információkkal lát el engem és az edző stábomat, amelynek köszönhetően a legjobb döntéseket hozhatom a kispadon.”

Paulo Sousa (lengyel labdarúgó-válogatott):
“Egy olyan eszközzel, mint a Kognia, a stábommal közvetlenül a stratégiára összpontosíthatunk. Olyan ez, mintha időt vásárolnál.”

Unai Emery (Villarreal):
“Automatikusan felismeri a taktikánkat egy időben videón jeleníti meg számunkra, ami kulcsfontosságú, mert segíti a munkánkat, hogy objektíven összpontosítsunk az adott játékhelyzetekre, amelyek döntően befolyásolhatják a csapatunk teljesítményét.”

Borítókép: Xavi Hernández (Fotó: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia)

További tartalmak