Musorujsag
Élő Eredmények

Ibrahimovic az Azpilicueta-afférról: Szándékosan csináltam. Nem volt szép, de újra megtenném

Ibrahimovic az Azpilicueta-afférról: Szándékosan csináltam. Nem volt szép, de újra megtenném

m4sport.hu | Szerző: Romao André
A Milan svéd sztárja, Zlatan Ibrahimovic a The Guardiannak adott hosszabb interjút, amelyben elmondta, hogy mi a titka annak, hogy túl a negyvenen is képes a legmagasabb szinten tejesíteni, miért akarja folytatni a labdarúgást, ameddig csak bírja. Emellett arról is őszintén beszélt, hogy a spanyolok elleni vb-selejtezőn miért könyökölte le brutálisan Azpilicuetát.

Zlatan Ibrahimovic változatlanul igazi példakép a fiatal AC Milan-keretben. Betöltötte ugyan a negyvenet, de fáradhatatlanul dolgozik, megmutatja csapattársainak napról napra, hogy maradhat sokáig csúcson egy labdarúgó. Olykor művel olyan dolgokat a pályán – meg azon kívül – amik meghökkentik az embereket, rosszallást váltanak ki, de őt ez igazából nem érdekli. Csak önmaga akar maradni és igyekszik dacolni az idővel, annak múlásával.

„Ma reggel mindenhol fájdalmat éreztem, de amíg vannak céljaim, amíg dolgozik bennem az adrenalin, addig folytatom. Meggyőződésem, valami jó dolog miatt érkeztem. Hogy olyan helyre jöttem, ahol dolgoznom kell ahhoz, hogy a csúcson maradhassak. Ameddig képes leszek rá, addig folytatom. Nem akarom, hogy megbánjam azt, hogy abbahagytam, és pár év múlva üldögélek és mormolom magamban: ‘Folytathattam volna, mert jól éreztem magam’. Jobb az, ha a végéig csinálom, majd azt mondom: ‘nem bírom tovább’. De most még bírom, és csinálom rendületlenül” – beszélt arról, hogy képzeli el pályafutása befejezését.

Hogy mennyire jól bírja, azt a Fiorentina elleni bajnokin tisztességesen bemutatta, hiszen kétszer is betalált a firenzeiek hálójába, ennek ellenére a Milan 4-3-ra kikapott és így a második helyen áll a Serie A-ban, rosszabb gólkülönbsége miatt a Napoli mögött.

„Nem a szerződések mozgatnak, nem az, hogy híressé válhatok. Az egyetlen dolog, ami továbblendít engem, az az ardenalin, mert már minden egyes reggel fáj mindenem. Az, hogy plusz két követőm lesz, attól nem leszek jobban. Attól, hogy több pénzt kapok, nem fogok meggyógyulni. Hogy több figyelmet kapok, az sem gyógyít meg. Ami meggyógyít, az az adrenalin. Nekem nincs gondom azzal, ha szenvednem kell. Számomra a szenvedés olyan, mint a reggeli. Sokan nem értik meg ezt, mert a mostani új generációnak sokkal kevesebbet kell tennie az elismertséghez. Az előző generációnak sokkal többet kellett tennie kevesebbért is. Én büszke vagyok arra, hogy a régebbi generáció képviselője vagyok” – állítja a svéd óriás.

Az olasz bajnokságban jól megy a Milannak, a Bajnokok Ligájában viszont szenved a Liverpoollal, az Atlético Madriddal és a Portóval egy csoportban. Négy forduló után mindössze 1 pontja van a csapatnak, csekély az esélye arra, hogy tavasszal a BL-ben folytassa. Ugyanakkor Ibrahimovic büszke a csapatra, amelynek a legfiatalabb a kerete az európai porondon.

„Még úgy is, hogy én ott vagyok. Hihetetlen. Velük fiatalnak tűnök én is. Mintha Benjamin Button lennék. Még fél év, és sötét lesz a hajam, hidd el. Nagyon büszke vagyok, mert látom, hogy ezek a fiatalok nagyobb felelősséget vállalnak, változik a mentalitásuk. Mostanság ez az, ami boldoggá tesz, ez az én adrenalinom. Kimegyek, és annyit próbálok futni, mint ők” – ecsetelte, hogy milyen érzés a fiatalokkal együtt dolgozni.

És pontosan ez a legfontosabb mozgatórugója a svéd klasszisnak, hogy a csúcson képes példát mutatni a fiataloknak, akik cserébe neki is erőt adnak.

„Húsz éve csinálom már. Az emberek azt mondják: ‘Ibra, abba kellene hagynod’. A mentalitásom viszont mást mond. Azért csinálom, mert amikor a fiatal játékosok látják, hogy dolgozom, őt azt gondolják: ‘Mindazok után, amit már letett az asztalra, még mindig dolgozik. Nekem is meg kell csinálnom, mert ő is mindent megtett’. Kicsit olyan, mintha manipulálnék, de ez inkább példamutatás. Én nem az a kutya vagyok, aki ugat, de nem csinál semmit. Amikor először jártam itt (2010-2012 között), szupersztárok voltunk. Most tele vagyunk tehetségekkel, Európa legfiatalabb csapata vagyunk, mégis a csúcson. Ez egy más projekt, de sokkal kielégítőbb. Ha a szupersztárokkal sikerül, az elvárás. Ez nem várható el” – magyarázta, miért izgalmas a most a Milanban ennyi fiatal és tehetséges játékossal együtt dolgozni.

A 40 éves svéd igazi példa Milánóban, ugyanakkor akadnak olyan cselekedetei, amelyekre nem feltétlenül kell büszkének lennie, nem is feltétlenül követendő, de ezeknek a súlyát is tiszta lelkiismerettel viseli. A spanyolok elleni világbajnoki-selejtezőnek a ráadásában brutálisan letaglózta Cézar Azpilicuetát, láthatóan szándékosan. Meghökkentő megmozdulásáért sárgát kapott, pedig, ha piros lapot mutat fel a játékvezető, jó eséllyel ő sem lepődik meg rajta.

Ami viszont zseniális, teljes mértékben ibrás, az a magyarázat. Tette ettől nem lesz szebb, vagy elfogadhatóbb, de mindenképpen lenyomata személyiségének, amitől talán mégis egy kicsit más szemmel figyeljük a történteket.

„Az élet tele van hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel. Ha minden tökéletes lenne, nem lenne miről beszélnünk. Még mindig vétünk hibákat, senki sem tökéletes. A minap a válogatottnál egy szabálytalanságot követtem el. Szándékosan csináltam, nem szégyenlem kimondani, mert (Azpilicueta) hülyeséget csinált az egyik csapattársammal. Adta a nagyot. Nagy marhaság volt, mert én is megcsináltam, hogy megértse: ‘Ezt veszettül ne merd megcsinálni. Ahhoz persze nem vagy elég tökös, hogy velem megcsináld. Megmutatom én neked, mi lesz, ha velem műveled ezt’. Ezért csináltam. Nem volt szép tőlem, de újra megtenném. Ez vagyok én. Nem szégyenlem kimondani. Arról volt szó, hogy meg kell értetnem a fickóval, hogy nem bánhat valakivel, aki a földön fekszik úgy, ahogyan tette. Támadjon arra, aki képes védekezni. Könnyű kiválasztani egy 20 éves gyereket, aki ráadásul túlzottan kedves kölyök is. Rémélem, most már érti a dolgot” – reagált az Azpilicueta-afférra Ibrahimovic.

Borítókép: Zlatan Ibrahimovic könyöklése a spanyol–svéd vb-selejtezőn (Fotó: m4sport.hu)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Ibrahimovic elárulta, mikor vonul vissza
Az AS Roma otthonában aratott vasárnap esti 2:1-es vendéggyőzelmet hozó olasz bajnoki mérkőzés alkalmával a Milan svéd fenegyereke, Zlatan Ibrahimovic megszerezte pályafutása 400. bajnoki gólját. Bár idén októberben töltötte be a 40. életévét, véletlenül sem gondolkodik a visszavonuláson.
Külföldi futball