Musorujsag
Élő Eredmények

Schäfer András a Bundesligában folytatja, az Union Berlinhez igazolt – hivatalos

Schäfer András a Bundesligában folytatja, az Union Berlinhez igazolt – hivatalos

m4sport.hu | Szerző: Kun Dániel
Schäfer András a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatától a Bundesligában szereplő Union Berlinhez igazolt – jelentette be a klub péntek délelőtt. A 22 éves középpályás klubváltásával ismét hat magyar játékos szerepel a német élvonalban.

 

 

A berliniek közleménye szerint Schäfer András azonnali hatállyal Németországba költözik – a klub a hivatalos honlapján arról ír, hogy Schäfer a jelenleg is zajló idény végéig kölcsönbe érkezik Berlinbe, s ha az alakulat bentmarad a Bundesligában, úgy a megállapodás véglegessé válik.

Mivel az Union Berlin 19 forduló után az előkelő ötödik helyen áll a német bajnokságban, így Schäfer András minden bizonnyal hosszabb távra tervezhet a németeknél.

„A Bundesligában, Európa egyik legjobb bajnokságában játszani különleges dolog. Az Union Berlin lenyűgöző fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, letette a névjegyét a német élvonalban. A célom, hogy sokáig itt legyek, és segítsek az együttes további fejlődésében. Nagyon várom, hogy csatlakozhassak a csapathoz, és megtapasztalhassam az új feladatot” – idézik a németek Schäfert.

 

Oliver Ruhnert, a Berlin ügyvezető igazgatója nem győzte dicsérni az új szerzeményt.

„Régóta figyeljük Andrást, nagyon kedveljük a mentalitását, a fejlődését és a labdával történő, bátor játékát. Fiatal, ambíciózus és olyan játékos, aki ráadásul azonnal a rendelkezésünkre áll.”

Schäfer András aláírt az Union Berlinhez (Fotó: fc-union-berlin.de)

A bejelentés szerint Schäfer a 13-as mezszámban játszik majd új alakulatában.

HÁTTÉR

Schäfer András egy kiugró 2021-es évet koronázott meg azzal, hogy szerződtette az Union Berlin. 2021 végén a DAC-szurkolók az ősz, a Magyar Labdarúgó-szövetség pedig az év legjobb játékosának választotta, a nyári Európa-bajnokságon betalált Németország ellen, novemberben pedig a lengyelek elleni idegenbeli vb-selejtezőn is gólt szerzett.

Nem először kerül közel egy topligához, 2020 szeptemberében az olasz élvonalbeli Genoától igazolt Dunaszerdahelyre, miután az ezt megelőző félszezont kölcsönben már a sárga-kék klubnál töltötte. A DAC-nál gyorsan alapemberré vált, a 2021–2022-es szezonban 20 mérkőzésen lépett pályára, 3-3 gól és gólpassz került a neve mellé, míg összességében 61 mérkőzésen játszott, négy gólt és hét gólpasszt jegyzett.

Az igazi áttörést a 2020-ról 2021-re halasztott labdarúgó Európa-bajnokság hozta meg számára, amikor dunaszerdahelyi csapattársa, Kalmár Zsolt és az RB Leipzigben futballozó Szoboszlai Dominik sérülése okán berobbant a válogatottba, bátor és fáradtságot nem ismerő játékával hívta fel magára a figyelmet. Alapemberként játszott a csoportmeccseken Marco Rossi együttesében, ráadásul a németek ellen fejelt góljának köszönhetően vezettünk újra a 2014-es világbajnok ellen, életben tartva a csodával felérő továbbjutási reményeket.

A középpályás a Szombathelyi Haladás utánpótlásában kezdett el futballozni, majd 2014 nyarán, mindössze 15 évesen került a fővárosba, az MTK-hoz. A kék-fehéreknél a 2016–2017-es idényben mutatkozhatott be a felnőttek között. Alapemberré a 2017–2018-as szezonban vált, a másodosztályba visszacsúszó együttesben 28 mérkőzésen négy gól mellett három gólpassz volt a mérlege.

2019 januárjában 1 millió eurót fizetett érte a Genoa, ahol azonban csak az utánpótláscsapatnál jutott szóhoz, ott is csak néhány mérkőzésen. Augusztusban a Chievo Veronához került kölcsönben, szintén minimális sikerélménnyel, 2020 januárban jelentkezett be érte a DAC.

A magyar válogatottban  2020 szeptemberében debütált a Törökországban 1–0-ra megnyert Nemzetek Ligája-mérkőzésen, azóta még 14 találkozón lépett pályára, három gól mellett egy gólpasszt tett a közösbe, az Európa-bajnokságon kívül egy Ciprus elleni felkészülési összecsapáson és a tavalyi utolsó vb-selejtezőn, a lengyelek ellen 2–1-es győzelem alkalmával volt eredményes.

A januárban a Bochumtól Ciprusra szerződő Novothny Soma távozásával ötre csökkent, Schäfer Berlinbe szerződésével ismét hatra nőtt a Bundesligában szereplő magyar labdarúgók száma.

RB Leipzig: Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik, Willi Orbán
Mainz: Szalai Ádám
Feriburg: Sallai Roland
Union Berlin: Schäfer András

 

Borítókép: https://www.fc-union-berlin.de/

További tartalmak