Musorujsag
Élő Eredmények
×

Szoboszlait a Barca és a PSG legnagyobb tehetségeinél is értékesebbnek tartja a CIES

Szoboszlait a Barca és a PSG legnagyobb tehetségeinél is értékesebbnek tartja a CIES

m4sport.hu
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb tanulmányában olyan 23 évnél fiatalabb labdarúgókat rangsorolt piaci értékük szempontjából, akik a 2021/22-es szezonban debütáltak az öt európai topliga valamelyikében. Szoboszlai Dominik, a német RB Leipzig középpályása az előkelő második helyen áll a listán, olyan hatalmas tehetségeket megelőzve, mint a Gavi vagy Nico González a Barcelonából, Nuno Mendes a PSG-ből.

A CIES Football Observatory már 2010 óta úttörő a labdarúgásban történő átigazolások illetve gazdasági események elemzésében, olyan egyedi és jól működő statisztikai rendszert fejlesztett ki, amely tökéletes képet mutat arról, hogyan alakul az egyes labdarúgók piaci értéke.

Legfrissebb elemzése azokat a labdarúgókat vette szemügyre, akik még nem töltötték be 23. életévüket és a jelenlegi szezonban mutatkoztak be csapatukban, az öt topliga (La Liga, Premier League, Bundesliga, Serie A, Ligue 1) egyikében.

Az ötven legértékesebb játékost rangsorolták, ezen a magyar-válogatott támadó, a német RB Leipziget erősítő Szoboszlai Dominik a második helyen szerepel, 60,3 millió euróra értékelve.

Az értékelés alapján Szoboszlai értéke közel megháromszorozódott, hiszen a Leipzig 2021 januárjában 22 millió eurót fizetett érte a Salzburgnak. (Azért kerülhetett fel a listára, mert tavalyi sérülése miatt csak a mostani szezonban mutatkozott be a Bundesligában.) Előkelő helye azért lehet némileg meglepő, mert a magyar válogatott középpályás nem számít stabil kezdőnek Domenico Tedesco vezetőedzőnél, korábban Marco Rossi szövetségi kapitány távozásának esélyét is belengette. A kevesebb lehetőség ellenére Szoboszlai számai kiválóak: átlagban 102 percenként veszi ki a részét egy lipcsei gólból. 

forrás: m4sport.hu

Az élen csapattársa, a 20 éves horvát védő, Josko Gvardiol szerepel, akinek a piaci értéke a CIES szerint közelít a 100 millióhoz. Szoboszlai mögött a Barcelona szupertehetsége, Pablo Gavi áll (58,6 millió), őt a portugál Sporting 19 éves védője, Nuno Mendes követi, aki jelenleg a Paris Saint-Germainben szerepel kölcsönben (53 millió).

A cég azt is megemlíti, nem kizárható, hogy a listát vezető Gvariol hamarosan a világ legdrágábban értékesített védőjévé válhat. Eddig a legtöbbet az angol Harry Maguire-ért fizették, a Manchester United 91,5 millió eurót utalt a Leicester Citynek a belső védőért, a horvátot már most értékesebbnek tartja a mérvadó CIES.

A teljes listát ide kattintva böngészheti. 

Szoboszlai Dominik a CIES listájának második helyén található. (Forrás: CIES)
Borítókép: Joshua Kimmich (B) Szoboszlai Dominik (J). (EPA/PHILIPP GUELLAND)

További tartalmak