Musorujsag
Élő Eredmények

Piqué: Mourinho mocskos mentális hadviselése miatt hagyta ott a Barcát Guardiola

Piqué: Mourinho mocskos mentális hadviselése miatt hagyta ott a Barcát Guardiola

m4sport.hu
Gerard Piqué, a Barcelona rutinos védője Gary Neville podcast-műsorában mondta el, hogy véleménye szerint miért hagyta ott a Barcelona kispadját Pep Guardiola, aki jelenleg a Manchester City menedzsere.

Gary Neville és Gerard Piqué régebben csapattársak voltak a Manchester Unitedben Sir Alex Ferguson kezei alatt. A 35 éves spanyol hátvéd még mindig aktív játékos a Barcelonában, a United-legenda viszont szakkommentátorként dolgozik a Sky Sportsnál, ahol egyik munkája, hogy labdarúgókkal, volt labdarúgókkal séta közben beszélget, anekdotázik az Overlap című podcastjában.

Általában az angol foci, a Premier League és csapatai a téma ezeken a beszélgetéseken, a Barcelona-védővel viszont kivételesen a spanyol labdarúgásból vettek egy történetet, bár az érintettek köthetően a szigetországi futballhoz.

Piqué arról beszélt, hogy véleménye szerint Pep Guardiola 2012-ben a Real Madrid akkori edzője, José Mourinho miatt hagyta ott a katalán csapat kispadját és magát a spanyol bajnokságot. Meggyőződése, hogy egykori mesterének egyszerűen elege lett a portugál „mocskos és mérgező mentális hadviseléséből”.

Guardiola 2008-ban ült a Barca kispadjára – Piqué is ekkor tért vissza a gránátvörös-kékekhez a Unitedtől – ahol rövid idő alatt a világ egyik legjobb csapatát rakta össze. Abban az időszakban a Barcelona egyértelműen uralta a spanyol és az európai futballt. José Mourinho 2010-ben vette át a Real Madrid irányítását, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az ősi rivális dominanciáját megdöntse.

Hatalmas rivalizálás kezdődött el a két edzőóriás között, Mourinho igyekezett a játékosaiba a „mi a világ ellen” mentalitást elültetni, ami gyakran írt és íratlan szabályokat hágott át. Megmutatkozott abban, hogy a madridi játékosok a megszokottnál lényegesen több piros lapot kaptak, emellett szinte védjegyévé vált a luzitán edzőnek, hogy nyilatkozatai közben beleszúrt akibe csak lehetett, már a nagy rangadók előtt is elkezdte pszichológiai/mentális hadviselését, amely gyakorta borzasztóan kellemetlen volt a célzott személyek számára.

Mivel Guardiola a legnagyobb rivális vezetőedzője volt, kedvenc célpontja volt Mourinhónak, aki nem kímélte kollégáját. Bár erről sosem beszéltek, hogy a Barca-játékos biztos abban, hogy ezt a kellemetlen stílust képtelen volt elviselni a jelenleg Angliában (Manchester City) dolgozó szakvezető.

„Akkoriban mindent megnyertünk, és emlékszem, amikor Mourinho először ment a Camp Nouba, 5-0-ra kapott ki tőlünk. Valóságos sokk lehetett a számára, így beleütközni a valóságba. Ugyanakkor a sajtótájékoztatókon minden egyes alkalommal – hisz ismered a stílusát – bökött, ez pedig már sok volt Guardiolának” – mesélte Neville-nek a 35 éves hátvéd.

Majd hozzátette:

„Néha fontosabb volt az, ami a pályán kívül történt, mint az, ami a pályán. Guardiola pedig elment. Abban az évben a Madrid nyerte a bajnokságot, hirtelen úgy döntött, hogy lelép. Több oka is lehetett a távozásának, de az egészen biztos, hogy az egyik Mourinho volt, aki egyszerűen sok volt a számára” – magyarázta.

Borítókép: Pep Guardiola és José Mourinho (Fotó: MTI/EPA - Chema Moya)

További tartalmak