Musorujsag
Élő Eredmények

A tizenegyespárbaj döntött, a német Frankfurt nyerte meg az Európa-ligát

A tizenegyespárbaj döntött, a német Frankfurt nyerte meg az Európa-ligát

m4sport.hu/MTI
A német Frankfurt 1–1-es rendes játékidő majd hosszabbítás után tizenegyespárbajban 5–4-re legyőzte a skót Rangerst a labdarúgó Európa-liga fináléjában, sikerével pedig megnyerte a sorozat 2021–2022-es kiírását.

 

Összefoglaló

Európa-liga, döntő
Eintracht Frankfurt (német)-Glasgow Rangers (skót) 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) – 11-esekkel: 5-4
Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán Stadion, 38 842 ezer néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
gólszerzők: Borre (69.), illetve Aribo (57.)
sárga lap: Aribo (62.), Wright (73.)
Eintracht Frankfurt:
Trapp – Tuta (Haszebe, 58.), Toure, Ndicka (Lenz, 100.) – Knauff, Sow (Hrustic, 106.), Rode (Jakic, 90.), Kostic – Lindström (Hauge, 72.), Kamada – Borre
Glasgow Rangers:
McGregor – Tavernier, Goldson, Bassey, Barisic (Roofe, 117.) – Jack (Davis, 74.), Lundstram – Kent, Wright (Sakala, 74.; Ramsey, 117.), Kamara (Arfield, 91.) – Aribo (Sands, 101.)

A mérkőzést német csapat kezdte nagyobb lendülettel, amelyet az sem tört meg, hogy Rodét vérző feje miatt hosszú perceken át kellett ápolni. Ennek megfelelően először a skótok hálóőrének akadt védenivalója, majd a 20. percben már bravúrra volt szüksége, hogy megóvja kapuját a góltól. A Rangers 25 perc után viszont átvette az irányítást, amit azonnal egy helyzet jelzett, de Aribo ekkor még célt tévesztett.

A szünetig hátralévő időben hiába játszott fölényben a skót csapat, ugyanúgy nem tudta gólra váltani, ahogy korábban a riválisa sem.

A második félidőt ismét a németek kezdték jobban, közel jártak a vezetés megszerzéséhez, de ezúttal hamarabb alábbhagyott a lendületük, ugyanis tíz perc elteltével már inkább a szigetországiak diktálták a tempót a közel 30 fokos hőségben, ráadásul egy védelmi hibát kihasználva Aribo a vezetést is megszerezte számukra. Hátrányban azonnal magasabb sebességi fokozatba kapcsolt az Eintracht, amely bő tíz perc után egyenlített is.

Ezt követően bár az iram nem esett vissza, mindkét fél óvatosabb lett, így helyzet sem adódott a játékosok előtt. A hajrára érezhetően elfáradtak az együttesek, így kettészakadt a pálya, a középpályát rendre sikerült átjátszani, ennek ellenére a rendes játékidőben egyik csapat sem tudta eldönteni a találkozót.

A hosszabbításban nem változott a játék képe, hiába jutottak el a csapatok az ellenfél kapujáig, a fáradtságtól rendre hiba csúszott a befejezésekbe. Bár mindkét fél cserékkel próbált frissíteni, de az összképben nem történt változás: két kimerült gárda küzdött egymással. A ráadás első felében valamelyest a frankfurtiak, a másodikban a glasgow-iak voltak kezdeményezőbbek. A meccslabda a Rangersé volt, de Trapp hatalmas bravúrral hárított a 118. percben, így a kétszer 15 perc alatt nem született újabb gól, azaz a 11-esek döntöttek, ebben pedig a hibátlanul célzó Eintracht Frankfurt bizonyult jobbnak. Kizárólag a Rangers csereként beállt játékosa, a walesi Aaron Ramsey hibázott.

A német csapat 1980-ban a sorozat elődjének tekinthető UEFA-kupa elhódítása után ért ismét csúcsra a nemzetközi porondon, míg a skót csapatok mind a négy eddigi fináléjukat elveszítették a második számú kupasorozatban, amelyben a Rangers 2008 után maradt alul ismét.

Az Eintracht Frankfurt diadalának köszönhetően a következő idényben a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet.

 

Borítókép: EPA/Julio Munoz

További tartalmak