Musorujsag
Élő Eredmények
×

Gazdag Dániel: A válogatott fejlődését látva hiszem, akár össze is jöhet a világbajnoki szereplés

Gazdag Dániel: A válogatott fejlődését látva hiszem, akár össze is jöhet a világbajnoki szereplés

m4sport.hu | Pollák Márton
Gazdag Dániel megmutatta, nemcsak a magyar bajnokságban képes villogni, az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban hétről-hétre eredményes, mi több, játékával és góljaival ámulatba ejti a nézőket. A Philadelphia Union magyar válogatott labdarúgója az m4sport.hu-nak elmondta, milyen esetben váltana klubot, ha lesz lehetősége, bizony célba veszi az MLS gólkirályi címét, valamint elárulta, a válogatott bravúros Nemzetek Ligája-szereplésének köszönhetően érzi, nőttek az elvárások a csapattal szemben, de a szurkolók türelmét és támogatását kérte.

Gazdag Dániel gyerek kora óta a futballnak él. A labda bűvöletében élő kisfiú arra sem volt rest, hogy a lehető legjobb képzés reményében a lakóhelyétől, Petneházától 40 kilométerre fekvő Nyíregyházára járjon edzésre, amiben szülei támogatására is számíthatott.

B terve nem volt, meg sem fordult a fejében, hogy ne a futballból éljen, mikor pedig a Honvédtól jött az NB I-es lehetőség, megragadta. Gyorsan beépült az első csapatba, ahol nemcsak alapember lett, hanem az NB I. egyik legüdébb színfoltja is, hogy aztán egy tengerentúli ajánlat kedvéért 2021 májusában az év játékosaként, és az év góljával (a Diósgyőr elleni találat cikkünkben lentebb megtekinthető) búcsúzzon a magyar élvonaltól.

A 26 éves támadó középpályás pedig szárnyal az MLS-ben: a korábbi kispesti közönségkedvenc volt már a hét játékosa, nem egyszer választották a be a hét csapatába, ontja a gólokat, így klubrekordot döntött, találatai láttán pedig csapattársai és az edzői stáb is csak csettint – a Philadelphia vezetőedzőjét, Jim Curtint egyenesen lenyűgözi a játéka.

Bombaformában (Fotó: gazdag Dániel/Instagram)

ÉLETE LEGNEHEZEBB IDŐSZAKA UTÁN KIVIRÁGZOTT PHILADELPHIÁBAN

Látva a góljaidat és azok számát, kijelenthető, hogy életed legjobb formájában vagy?
Igen, talán tényleg kimondható, ez eddigi pályafutásom legjobb szezonja. Érzem is, hogy jól megy, eredményes vagyok és az önbizalmam is megvan.

Meglepted magad, hogy egy külföldi bajnokságban is képes vagy ennyire kiemelkedő játékra?
Őszintén megmondom, az érkezésemkor bíztam benne, jó teljesítményre leszek képes. Az utolsó honvédos szezonomban is tizenhárom gólt szereztem, szóval tisztában voltam vele, oda tudok érni a kapu elé és tudok gólokat szerezni. Az MLS ráadásul fekszik nekem, szóval nem ért meglepetésként, örülök, hogy így megy a foci, de dolgozom is érte keményen.

Minek köszönhető, hogy sokkal jobb a mostani szezonod, mint a debütáló?
Tavaly szezon közben érkeztem a csapathoz, ami nem a legideálisabb. Be kellett illeszkednem, meg kellett szoknom új dolgokat, például amiket az edző kért tőlem. Ez időbe telt, rá is ment az első két-három hónap.

Ahol ráadásul egyedül voltál. Hogy élted meg azt az időszakot?
Életem talán legnehezebb periódusaként. Nagy váltás volt, tizenegy év után hagytam ott a Honvédot, új kontinensre költöztem, a feleségem és a gyerekeim pedig csak később csatlakoztak. Az időeltolódás miatt ráadásul alig tudtam beszélni az otthoni szeretteimmel, hiszen délelőtt edzettünk, mire pedig hazaértem, Magyarországon már este volt.

Együtt a család (Fotó: Gazdag Dániel/Instagram)

A Philadelphia történetének második legdrágább játékosaként érkeztél. Volt rajtad nyomás emiatt?
Az elején picit igen, mert sokat írtak és beszéltek erről. Edzéseken néha be-bevillant a fejembe, de agyon azért nem nyomott, inkább önbizalmat adott. Próbálok a meccseken is nyugodt maradni, úgy gondolom, ez nagyon fontos ahhoz, hogy jó döntéseket hozzak és gólokat szerezzek.

Melyek azok a készségeid, képességeid, amelyek az MLS-ben is különlegesnek számítanak?
Összehasonlítva magam a többi tízes poszton játszó futballistával – ezen a poszton egyébként úgy tudom, én szereztem a bajnokságban a második legtöbb gólt –, nagyon sokat segítek a csapatnak a védekezésben, ami az általunk is alkalmazott, letámadáson alapuló focinál alapfeltétel. Szóval ez mindenképp egy plusz, illetve nagy előny, hogy oda is érek a kapu elé, és gólokkal tudom befejezni az akciókat.

Mennyire új eleme a játékodnak, hogy támadó középpályásként a védekezésből is kiveszed a részed?
Magyarországon más felfogásban futballoztunk, a Honvéddal sokkal inkább visszahúzódtunk a saját térfelünkre, ott vártuk az ellenfelet és kontrákra játszottunk. Mikor Bódog Tamás volt az edzőnk, akkor játszottunk a mostanihoz hasonló felfogásban és nála is tízes poszton szerepeltem a legtöbb meccsen, így volt már tapasztalatom azt a játékrendszert illetően, amit a Philadelphia játszik. Ennek ellenére kellett idő, hogy megszokjam az itteni focit, mindent úgy csináljak és oda helyezkedjek, ahogy és ahová elvárják tőlem.

Egy letámadásos játékrendszernél elengedhetetlen a jó erőnlét. Csak nem a Rocky-szobrot meglátogatva, a Philadelphiai Művészeti Múzeum lépcsőjén futva tettél szert rá?
Amikor megérkezett a családom, természetesen egyből megnéztük a Rocky-szobrot, a hatéves kisfiammal pedig felfutottunk a lépcsőn. Dani imádja a focit, minden hazai meccsemre kijönnek az édesanyjával. Meccs után pedig be szoktak jönni a pályára, és akkor azért fociznom is kell vele picit. Az erőnlétemet annak köszönhetem, hogy most már végig tudtam csinálni a csapattal a felkészülést, ami remekül sikerült.

Akárcsak a befejezéseid. A Honvédhoz hasonlóan itt is nem egy gyönyörű találatot szereztél már. Az edződ és a csapattársak mit mondanak az öltözőben az olyan góljaid láttán, mint például a Chicago Fire elleni?
Nekik is nagyon tetszett. Mondták is, remélik, lövök még ilyeneket. Mondtam, én is bízom benne, mert az tényleg elég látványosra sikerült, nem sokszor jön össze az ilyen.

Esetedben ez nem feltétlenül igaz, egy hosszabb videót is össze lehetne vágni a látványos, emlékezetes góljaidból. Neked melyek a kedvenceid?
Az angolok ellenit biztos beletenném, már csak azért is, mert az egy életre szóló emlék egy történelmi meccsen. A Puskás Akadémiának lőttnek is ott volna a helye, mert a látványosságán túl az a szurkolóknak és nekem is nagyon fontos volt. Egy ötös lista pedig azt hiszem a Kaposvár, a Diósgyőr és a Chicago ellenivel lenne teljes.

A rád jellemző extra megoldásokat sokat kell gyakorolni, néha akár meccsszituációban is. Az edzőidet nem kergetted néha az őrületbe, amikor fontosabb helyzetben nem jött össze valami látványos dolog?
Sokszor edzéseken és meccseken is, ha valaki megpróbálja átemelni a kapust, megkapja, hogy elszórakozza a helyzetet, nem érdekli, gól lesz-e belőle. Rám azonban ez sosem volt igaz. Ifiként persze én is megkaptam néha a magamét, de sem akkor, sem később nem azért választottam látványos vagy pimasz megoldást, hogy magamat szórakoztassam az ilyen gólokkal. Egyszerűen csak azt éreztem, azokban a szituációkban az a legjobb és legváratlanabb döntés. Szerencsémre ezek eddig jórészt bejöttek.

Olyannyira, hogy a mostani szezonban már 19 találatnál tartasz, amivel harmadik vagy az MLS góllövőlistáján. Korábban azt mondtad, a gólkirályi cím nem szerepel a céljaid közt. Tartod?
Hát azért, ha lesz rá esélyem a végén, nem mondanám, hogy egyáltalán nem érdekelne. Sőt, biztos, hogy mindent meg is tennék érte. A büntetőket is én rúgom a csapatban, úgyhogy ha úgy alakul, nem adom át senkinek. Egyébként szerencsémre egész pályafutásom alatt eddig csak egy tizenegyest hagytam ki, még a Honvéd játékosaként a Zalgirisz elleni Európa-liga-selejtezőben. Remélem, ez a sorozat nem mostanában szakad meg.

Mi az, amit viszont feltétlen kitűztél magad elé egyéni szinten, és mi a csapat extra motivációja a szezonra?
Az idény előtt az volt bennem, hogy gólok és gólpasszok tekintetében is jussak el tízig. Előbbi már most teljesült, utóbbit remélem, el fogom érni. Ami a csapatot illeti, az alap célkitűzésünk az volt, mindenképp jussunk be a rájátszásba, ami nagyjából már most megvan. Szeretnénk a Keleti-főcsoport bajnokaként bejutni a playoffba, ahol a végső célunk a nagydöntő lenne a nyugati győztessel. Tavaly keleti döntőt játszottunk, de ott kikaptunk, pedig már akkor meglehetett volna a nagydöntő, csak a keleti konferenciadöntő előtt két nappal tizenegy játékosunk dőlt ki COVID miatt, ráadásul hatan a kezdőből. Idén még erősebbnek érzem a csapatot.

Philadelphia Union

Milyen céllal igazoltál az MLS-be?
Láttam, hogy a Philadelphiával bajnoki címért küzdhetünk, ami eddig beigazolódni látszik. Emellett szerettem volna fejlődni, és az is igaz, hogy az MLS kiváló ugródeszka lehet egy játékos karrierjében. Rengeteg futballistát adnak el innen jó európai bajnokságokba. Azonban nem kifejezetten csak ezzel a céllal érkeztem, hanem hogy élvezzem a focit egy jó színvonalú bajnokságban. Ettől függetlenül, ha jó ajánlatot kapnék Európából, biztos élnék a lehetőséggel és kipróbálnám magam egy erősebb bajnokságban. De akkor sem lennék szomorú, ha a Philadelphiától kapnék jobb ajánlatot a hosszabbításra, mert minden szempontból nagyon jól érzem magam.

Jöhet nem topligás klubtól olyan szakmailag vagy gazdaságilag jó ajánlat, hogy elhagyd érte a Philadelphiát?
Nem igen tudom elképzelni, hogy topligán kívüli együttesért elhagyjam a mostani csapatomat.

Mely bajnokságok érdekelnének leginkább?
A Premier League-et biztos kipróbálnám, de a spanyol foci a kedvencem, úgyhogy ha onnan keresnének, az nagyon érdekelne. Ám egy Bundesliga-megkeresésre is jó szívvel bólintanék, az ottani futball a támadó jellege miatt talán közelebb is áll hozzám, mint az angol élvonal.

A jelenlegi szerződésed december végéig szól. Tárgyaltok már a hosszabbításról?
A szezon végén meglátjuk, hogyan alakul a karrierem. Az alapszerződésem valóban 2022 végéig szól, de ami biztos, ingyen nem távozom, mert az opciós egy évet már aktiválták is. Az szerepelt a megállapodásban, hogy ha a meccseink megadott százalékán kezdőként lépek pályára, akkor az a kitétel automatikusan életbe lép.

Volt olyan európai megkeresés, amely érdekelte (Fotó: Gazdag Dániel/Instagram)

Profi sportolóként mennyire van beleszólásod, mit szeretnél? Kaphat érted olyan ajánlatot a Philadelphia egy nem topligás klubtól, hogy akaratod ellenére menned kell?
Nyilván valahol célja a klubnak, hogy megfelelő ajánlat esetén értékesíteni tudjon játékosokat. Az elmúlt években a Philadelphiából is mentek labdarúgók Európába, elég csak Brenden Aaronsont említenem, aki a Salzburgba igazolt, majd onnan most nyáron a Premier League-ben szereplő Leeds Unitedbe. Viszont az ilyen, Amerikán kívülről érkező ajánlatoknál eldönthetem, tetszik-e vagy sem. Az MLS-en belül már más a helyzet, mert ha itt valamelyik egyesülettel megegyeznek és eltrade-elnek, abba nincs beleszólásom. Erre azonban nem látok esélyt. Sőt, ha európai topligán kívüli ajánlat érkezne értem, akkor sem szívesen válnának meg tőlem. Az elmúlt időszakban néhány európai megkeresés kapcsán beszélgettünk a sportigazgatóval, de azt mondta, jobban örülne, ha itt játszanék náluk, mintsem hogy egy topligán kívüli bajnokságba menjek.

Honnan érkeztek megkeresések?
Ezekről nem szabad beszélnünk, nem is volna túl korrekt, de több országból is érdeklődtek irántam.

Volt, amelyekre felkaptad a fejed?
Akadt érdekes megkeresés, de ott végül nem sikerült olyan ajánlatot tenni a klubnak, hogy a klubnak érdekes legyen.

Mi lenne egyébként álmaid csapata?
A Barcelona. Nyilván csak poén, de gyerekkorom óta nekik szurkolok, a példaképem Ronaldinho volt. Miatta szerettem meg a klubot. Minden meccsét megnéztem, ha pedig annyira későn volt, hogy nem maradhattam fent, a szüleim felvették kazettára. De így közel a 27. életévemhez, nem hiszem, hogy összejönne.

Gazdag Dániel Gazdag Dániel egy Európa-bajnoksággal még mindenképp adós magának  (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

MERÉSZ, DE NEM ELÉRHETETLEN ÁLMOT DÉDELGET A VÁLOGATOTTAL KAPCSOLATBAN

Számítasz rá, hogy formádat látva Marco Rossi szövetségi kapitány kezdőként számol veled a soron következő Nemzetek Ligája-mérkőzéseken?
Akár kezdőként, akár csereként, a magyar válogatottban óriási büszkeség és boldogság pályára lépni, főleg a mostaniban, ahol támogatjuk egymást, kiváló a csapatmunka és a hangulat. Mindig a legjobbamat igyekszem nyújtani és az angolok után a németek vagy az olaszok ellen is megpróbálok gólt szerezni.

Szerinted alkalmas lehet a válogatott arra, hogy szükség esetén csatár poszton játssz?
Rám nyilván a támadó szekcióban számíthat leginkább a kapitány, és bár játszottam csatárt az elmúlt egy-két évben, kis esélyt látok rá, hogy ez a nemzeti csapatban megtörténhet. A játékstílusunk sokkal inkább egy erőteljesebb csatárt követel, aki meg tudja tartani a labdákat, ha kell, meg is verekszik érte a védőkkel, ezek pedig nem az erősségeim.

Örömteli, hogy egy-egy poszton immár több hasonló képességű játékosa is van Rossi mesternek. Van köztetek posztrivalizálás?
Szerintem a kapitány kifejezetten örül, hogy nagyobb a választási lehetősége, ez a helyzet pedig ránk is ösztönzőleg hat, hiszen mindenki játszani szeretne. Mindez azonban kizárólag a pályán érhető tetten, mert a mai együttesünk egyik legnagyobb erőssége a közösség. Mindenki őszintén örül a társa klubcsapatban elért sikereinek, és nagyon várjuk, hogy újra együtt játszhassunk nemzeti színekben.

A válogatott játékosai – egy szív, egy lélek (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kialakult remek légkör a kapitánynak is köszönhető?
Igen. Marco Rossi egyik legnagyobb erőssége edzőként az emberi oldala. Sokan csak azt látják belőle, ahogy a meccsek hevében kiabál, ami az adott helyzetben normális, de az edzéseken és a telki edzőközpontban teljes más ember. Mindenkivel beszél, veszi a poénokat és lehet vele bolondozni.

Azon sem sértődött meg, hogy mikor Telkiben egy meccselemzés közben kitört a székének a lába és a földre huppant, derült rajta a csapat. De persze a tiszteletet mindig mindenki megadja neki, ami természetes is.

Hogy érzed, a bravúros Nemzetek Ligája-szereplés miatt nőttek veletek szemben az elvárások?
Igen, mindannyian érezzük ezt, de jelen esetben természetes, és tudjuk is kezelni.

Mikor Dárdai Pál átvette a magyar válogatottat, azzal kezdte, hogy sajtótájékoztató keretén belül levette a szurkolók elvárásai által generált terhet a játékosokról, türelmet kért a drukkerektől.
Abszolút egyetértek Dárdai Pál akkori gondolataival. Nagyon jó úton jár a válogatottunk, szépen fejlődik, de azt nem szabad elvárni tőlünk, hogy az Angliában elért bravúrt minden mérkőzésen hozni tudjuk. Ami biztos, a hozzáállás és győzni akarás ugyanaz lesz. Meglátjuk, eredményekkel ez mennyire párosul, mert senki ne feledje, a világ legjobb válogatottjai ellen lépünk pályára.

A jelszó a válogatottban is ugyanaz: csak elegánsan (Fotó: EPA/ANDREW YATES)

Hogy tudtok segíteni azon az általatok is ismert jelenségen, hogy kevésbé jó ellenfelek ellen nem tudtok annyira dominálni? Ez mentális, vagy más jellegű kérdés?
Hajdu Zoltán személyében van mentáltrénere a válogatottnak, de ez a feladat nem az ő asztalán pihen. Fejben teljesen rendben vagyunk azokon a mérkőzéseken is. Ezen úgy lehetne leginkább segíteni, ha többet tudna együtt készülni a csapat és tudnánk labdával támadásokat gyakorolni, a védekezést ugyanis könnyebb megtanulni, mint a támadást.

Most, hogy kifejezetten jól megy a csapatnak, mi a kimondott célotok?
Szeretnénk bennmaradni a Nemzetek Ligája A divíziójában. Ha egy pontot szerzünk, ez már megvan, vagy az angoloknak kellene meccset veszteniük.

Neked személy szerint milyen terveid vannak, milyen karrierrel lennél elégedett?
Szeretnék a válogatottban minél több meccset játszani, részt venni Európa-bajnokságon, mert az kimaradt, valamint a világbajnokság egy nagyon nagy álom. De nemcsak nekem, mindenkinek Magyarországon, így foggal-körömmel fogunk küzdeni, hogy kijuthassunk a következő vb-re. Ehhez sok dolognak kell összejönnie, mert Európából rettentő nehéz odaérni. De úgy gondolom, nagyon jó úton járunk, és ha ilyen tempóban fejlődünk, akkor hiszem, hogy akár sikerülhet is.

A Németország-Magyarország (szeptember 23.) és a Magyarország-Olaszország (szeptember 26.) Nemzetek Ligája-mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

További tartalmak