Musorujsag
Élő Eredmények

Szoboszlai nem érzi tehernek, hogy sokan az új Puskást látják benne

Szoboszlai nem érzi tehernek, hogy sokan az új Puskást látják benne

m4sport.hu
Különleges rúgótechnikájának titkáról, a magyar válogatott csapatkapitányi címéről, valamint a Leipzig és a Manchester City összesorsolása után az Erling Haalanddal történt üzenetváltásról is beszélt a Sport Bildnek adott interjúban Szoboszlai Dominik, aki nem érzi tehernek, hogy sokan az új Puskás Ferencet látják benne.

Az RB Leipzig magyar futballistája sikeres őszt zárt, hiszen 12 gólpasszal segítette a Bundesliga harmadik helyén telelő klubcsapatát – nála több asszisztot csak Lionel Messi (14) és Kevin De Bruyne (13) jegyzett –, a válogatottal – Németországot és Angliát megelőzve – a második helyen végzett a Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában, Szalai Ádám visszavonulása után pedig ő lett a nemzeti csapat kapitánya.

A 22 éves középpályás a Sport Bildnek adott interjúban egyebek mellett elárulta, szerinte különleges rúgótechnikájának titka a magasságához képest kicsi lábfeje, valamint a sok gyerekkori gyakorlás az édesapjával. „Nagyon kicsi a lábam, 41-es, mindehhez 186 centi magas vagyok, ez pedig különleges röppályát ad a labdának. Kiskorom óta gyakorolom apámmal, néha például kúpokra tette a labdákat, és onnan kellett lőnöm.”

Szoboszlai Dominik ünnepel, miután a Leipzig 3-1-re győzött a Freiburg ellen a Bundesliga 14. fordulójában Lipcsében 2022. november 9-én (MTI/EPA/Filip Singer)

Szoboszlai úgy véli, a sikeres őszi teljesítményhez nagyban hozzájárult, hogy Marco Rose vezetőedző szeptemberi érkezése óta sokat játszik (a Bundesligában 15-ből 13 meccsen lépett pályára, a Bajnokok Ligájában mind a haton), ez pedig önbizalmat ad neki. Kijelentette, hogy Rosét tartja karrierje legfontosabb edzőjének, hiszen 16 évesen ő vitte fel Salzburgban a profik közé, ráadásul a hozzáállásán is sokat javított. „Akkoriban még önfejű voltam, azt hiszem, utálta a jellememet – mondta nevetve. – Azt is megmutatta, hogy még nem vagyok igazi profi, azt mondta, nem szabadna utolsóként érkeznem edzésre és elsőként távoznom, ha jó akarok lenni. Megtanított arra, hogy nem elég lazán edzeni és csak hetente egyszer jónak lenni.”

A székesfehérvári születésű futballista szerint ha a csapatot elkerülik a sérülések, akkor a rajta kívül Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató Leipzig még esélyes lehet a bajnoki címre. Amennyiben pedig ha nem is most, de valamikor a közeljövőben letaszítanák a Bundesliga trónjáról a Bayernt, akkor „legendákká” válnának. Az RB Leipzig a Bayern ellen kezdi az évet, ez döntő lehet a végső győzelem szempontjából, hiszen lipcsei győzelem esetén három pontra olvadna a különbség.

Szalai Ádám Szoboszlai Dominikkal ünnepli gólját a Lipcsében játszott német–magyar NL-meccsen (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A lipcsei csapatot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Manchester Cityvel sorsolták össze, ahol barátja és korábbi salzburgi csapattársa, Erling Haaland is játszik. Szoboszlai elmondta, a sorsolás után azt írta a norvég sztárcsatárnak, hogy győzni mennek, mire Haaland azt válaszolta, hogy ők is. „Gyakran írunk egymásnak, barátok vagyunk” – mondta.

Az interjúban Szoboszlai elárulta, Neymar az a futballista, akivel legszívesebben együtt játszana, ha pedig esetleg egyszer a brazil, valamint Haaland és jelenlegi csapattársa, Christopher Nkunku mögött játszhatna, akkor valószínűleg 40 gólpasszal zárná a szezont. „Minden passzomból gól lenne” – mondta nevetve.

A beszélgetésből kiderült, hogy vannak olyan mérkőzések, amelyek előtt vagy közben ideges, de ezekről senki nem tud, mert jól palástolja. Elárulta azt is, hogy legutóbb a Dortmund elleni hazai meccsen volt feszült, mert az nagyon fontos mérkőzés volt: az volt a korábban a dortmundi kispadon is ülő Rose debütálása a Leipzig élén, ráadásul a Dortmundban játszik a legjobb „futballbarátja”, Karim Adeyemi, akivel még Salzburgban együtt lakott. A szeptemberi mérkőzés remekül sikerült, a Leipzig 3–0-ra nyert, Willi Orbán és Szoboszlai is betalált.

Kérdésre válaszolva Szoboszlai elmondta, „fantasztikus” érzés, hogy ő lett a magyar válogatott csapatkapitánya. „Gyerekként arról ugyan álmodik az ember, hogy válogatott lesz, de arról nem, hogy csapatkapitány is. Természetesen gondoltam erre, amikor kiderült, hogy Szalai Ádám visszavonul,Luxemburg ellen viselhettem először a karszalagot, nagy megtiszteltetés.”

Arra a felvetésre, hogy Magyarországon sokan az új Puskás Ferencet látják benne, elmondta, nem érzi ezt tehernek, és azonnal aláírná, ha valaki azt mondaná neki, hogy elérheti mindazt, amit az Aranycsapat legendája.

Borítókép: Szoboszlai Dominik (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Szoboszlai duplázott egy lengyel élvonalbeli csapat ellen
A világbajnokság miatt jelenleg szünetelnek a nemzeti bajnokságok, így a német Bundesliga is. Az RB Leipzig nem tétlenkedik ebben az időszakban, a lengyel elsőosztályú Radomiak Radom csapatával játszott felkészülési mérkőzést, amelyen 6-0-ra nyert, Szoboszlai Dominik kétszer is betalált a hálóba.
Külföldi futball
Dzsudzsák elköszönt, Kalmár a 93. percben döntött – a görögök elleni győzelemmel búcsúztatta az évet a magyar válogatott
A magyar labdarúgó-válogatott győzelemmel zárta 2022-t: Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén 2–1-re verte Görögországot. Sallai Roland nagyszerű akció végén talált be, de Bakaszetasz a hajrában tizenegyesből egyenlített. A meccsnek viszont még nem volt vége: a csereként beálló, súlyos sérülésből visszatérő Kalmár Zsolt egy hatalmas szabadrúgással a hosszabbításban eldöntötte a találkozót.
Magyar futball
Kapitányhoz méltó reakció: Szoboszlai Dominik teljesíti a fiatal drukker álmát
Csütörtök este a magyar labdarúgó-válogatott Luxemburgban játszott felkészülési mérkőzést, amely végül 2-2-s döntetlennel ért véget. Az eredménnyel nem lehetünk kifejezetten elégedettek, ennek ellenére bizonyos hogy több játékosunk számára is emlékezetes marad a meccs. Például bemutatkozhatott a nemzeti csapat mezében Baráth Péter, a Debrecen tehetséges középpályása, illetve Németh András, aki ráadásul kilenc perccel a beállása után gólt is szerzett. Ugyanakkor más értelemben is volt debütánsunk.
Magyar futball
Fontos és látványos gólok mellett vezérszerep – Szoboszlai Dominik útja a csapatkapitányságig
Csütörtökön eldőlt, hogy a válogatottságtól visszavonuló Szalai Ádámtól a 22 éves Szoboszlai Dominik örökli meg csapatkapitányi karszalagot, így a Luxemburg elleni felkészülési mérkőzésen már az RB Leipzig labdarúgója vezethette ki a pályára a csapattársakat. Cikkünkben videók segítségével elevenítjük fel, milyen út vezetett idáig.
Magyar futball