Musorujsag
Élő Eredmények

Terítéken az ázsiai régióba "igazolás" az Orosz Labdarúgó Szövetségnél

Terítéken az ázsiai régióba "igazolás" az Orosz Labdarúgó Szövetségnél

MTI
Az Orosz Labdarúgó Szövetség (FUR) pénteken tanácskozik arról, hogy kilép-e az európai szövetségből (UEFA) és csatlakozik az ázsiai konföderációhoz (AFC).

A nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA február 28-án – négy nappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után – felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a saját égiszük alatt zajló nemzetközi sorozatokban. Az orosz válogatott így lemaradt a vasárnap zárult katari világbajnokság pótselejtezőjéről és nem vehet részt a 2024-es németországi Európa-bajnokság kvalifikációjában sem. A nemzeti csapat mindössze három barátságos mérkőzésen lépett pályára a szankciók bevezetése óta: a kirgiz, a tadzsik és az üzbég válogatott ellen.

Amennyiben a FUR kérelemmel fordult az AFC-hez és az pozitívan áll hozzá, úgy az oroszok részt vehetnek az Ázsiában zajló sportági eseményeken. Nem ez lenne az első példa konföderáció-váltásra: Izrael 1992-ben pártolt át az európai szövetséghez, miután az AFC politikai okokból felfüggesztette tagságát, míg Ausztrália sportszakmai megfontolások miatt csatlakozott 2006 elején az AFC-hez. A labdarúgók mellett más sportágak képviselőinek is Ázsiában nyílhat lehetőségük versenyzésre. A múlt héten ugyanis egy olimpiai csúcstalálkozón elfogadták az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) javaslatát, amellyel megkönnyítenék orosz és fehérorosz versenyzőknek az ázsiai olimpiai kvalifikációs versenyeken való indulását.

Borítókép: orosz labdarúgó-válogatott (Fotó: Reuters)

További tartalmak