Musorujsag
Élő Eredmények

Korábbi klasszisok, topligákat megjárt aktív profik és aranykártyákkal bolondított technikás foci - elindult Piqué Királyok Ligája

Korábbi klasszisok, topligákat megjárt aktív profik és aranykártyákkal bolondított technikás foci - elindult Piqué Királyok Ligája

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
A Barcelona nemrég visszavonult játékosától, Gerard Piquétől nem állnak távol az újítások: a léggömb-világbajnokság bevezetése és a tenisz Davis Kupa megújítása után a spanyol harmadosztályban szereplő FC Andorra elnöke nemrég útjára indította Barcelonában hét a hét elleni, Királyok Ligája elnevezésű bajnokságát, amelyben többek közt Iker Casillas és Sergio Kun Agüero is szerepet vállalt, Chicharito Hernández pár jelenlegi profi és néhány korábbi kiválósággal egyetemben a pályán csillogtatta/csillogtatja meg tudását, a liga szabályrendszerét látva pedig nem kizárt, hogy a futballszeretők függőjévé válnak az érdekes újdonságokkal fűszerezett sorozatnak.

A 35 éves világ- és Európa-bajnok védő novemberi visszavonulása után pár nappal jelentette be, hogy szeretne létrehozni egy új, izgalmas versenysorozatot, amely január 1-jén útjára is indult.

Hogy nem holmi amatőr kezdeményezésről van szó, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy némely csapatnak olyan elnökei vannak, mint a Manchester City legendás exgólvágója, Sergio Kun Agüero vagy a Real Madrid kapusikonja, Iker Casillas.

A pályán is akadnak elég komoly nevek: az LA Galaxy mexikói játékosa, a többi közt a Manchester Unitedet és a Real Madridot is megjárt Chicharito Hernández, vagy a Barcelonában nevelkedett és szintén galaxys Riqui Puig is szerepel a kiírásban, illetve akad olyan spanyol élvonalban játszó futballista is, aki klubja tiltása ellenére, személyazonosságát elfedve maszkban, Enigma néven vesz részt a bajnokságban.

Az ESPN beszámolója alapján nézzük, miket is kell tudni Piqué vadiúj bajnokságáról.

A Királyok Ligája bemutatása

A bajnokságban 12 csapat vesz részt, elnökeik a minden szempontból sikeres működést szem előtt tartva a futball, a streaming és a közösségi média világából kerültek ki.

Minden csapat 12 játékosból áll, a pályán pedig hét a hét elleni küzdelem zajlik.

Az igazi érdekesség azonban az, ahogyan a csapatok összeálltak: bárki regisztrálhatott, a jelentkezők közül pedig minden együttes első 10 futballistája egy decemberi Twitch-drafton került kiválasztásra. A 11. és 12. játékos jelenti azonban a liga pikantériáját, ők ugyanis a legtöbb esetben egykori profik, de akad köztük jelenleg is aktív, hivatásos futballista. A 11. tag az egész szezonban állandó, a 12. viszont hétről hétre változhat.

A bajnokság sztárjai

A liga főigazgatója a filmrendező Oriol Querol, a népszerűsítésért a közösségi felületeken többmilliós követőtáborral bíró streamerek a felelősek, Piqué elsősorban tőlük várja, hogy bevonzzanak egy új, fiatalabb közönséget.

A szakmai háttér is fontos volt a korábbi Barca-védőnek, ezért a már említett elnökök mellett például az edzők sem a vidámparkból kerültek ki: Agüero csapatának a háromszoros argentin válogatott, profi karrierje után edzőnek állt Martín Posse ül a kispadján.

Ami a játékosokat illeti, az egyik kiemelkedő 11. ember a Barcelonában és a Celta Vigóban is játszott, jelenleg klub nélküli, 31 éves Carles Planas, de pályára lépett a ligában a korábbi spanyol válogatott, a világbajnok Joan Capdevila is, aki győztes góllal segítette csapatát.

A kiírás a technikásabb játékosoknak kedvez, így a leginkább talán az Espanyolból ismert Joan Verdú és a korábbi Real Madrid- és Derby County-játékos, Alberto Bueno valósággal ficánkolt a pályán, ahol rajtuk kívül ott volt még két egykori espanyolos nagyágyú, a válogatott mezét is magára öltő Sergio García és Raúl Tamudo, vagy a Salzburg színeiben 202 mérkőzésen 172 gólt jegyző négyszeres spanyol válogatott Jonathan Soriano.

A legnagyobb ász azonban a Porcinos együttesébe 12. futballistának behívott Chicharito volt (a Galaxyban rá váró kötelezettségei miatt nem valószínű, hogy újra pályára tud lépni a Királyok Ligájában), de ő sem tudta megakadályozni csapata vereségét.

A színvonal

„Néhányan azt gondolják, ez csak kikapcsolódást jelent, de ennél sokkal többről van szó. Ez egy nagyszerű lehetőség minden érintett számára” – mondta Chicharito az ESPN-nek. „A színvonal nagyon meglepett, mindenki komoly intenzitással és szenvedéllyel játszott.”

A korábbi és jelenlegi profikon túl a drafton kiválasztott játékosok többsége vagy a helyi amatőr csapatokban játszik, vagy a város nagy utánpótlásműhelyeiben, a Barca vagy az Espanyol akadémiáján szerzett némi futballmúltat. A résztvevők kivétel nélkül ugyanabban a díjazásban részesülnek.

A szabályok

A csapat vasárnaponként 2×20 perces mérkőzéseket játszanak és minden együttes kétszer csap össze egy szezonban.

A kezdőrúgás a vízilabdából lehet ismert: a csapatok felsorakoznak a saját alapvonalukon, sípszóra pedig nekiiramodnak, hogy a sor közepén lévő, leggyorsabbnak vélt játékos elhozza a középkörben lehelyezett labdát.

Némi meglepetésre a nagypályához hasonlóan itt is él a lesszabály, de a cserék a kispályás focinak megfelelően alakulnak, azaz az edzők korlátlanul frissíthetik együttesüket.

A szabálytalanságokat sárga és piros lappal „jutalmazza” a játékvezető, ám ezek a lapok nem szimpla figyelmeztetések, sárga esetén kettő, pirosnál öt perc büntetés vár a vétkesre.

Nem semmi, hogy a vitatott szituációk felülvizsgálatára VAR is van, amit minden csapat legalább egyszer igényelhet egy meccsen. Ha igaza volt a fellebbező félnek, akkor újra igénybe vehetik, ha olyan szituáció adódik, téves reklamáció esetén azonban nem jár több VAR-lehetőség.

Döntetlen esetén büntetőpárbajra kerül sor, ami gyakorlatilag szétlövést jelent, azaz a kijelölt játékosnak a félpályáról indulva öt másodperce van gólt szerezni.

Ami talán a legkülönlegesebb szabály, az az aranykártya. Az edzők minden meccs előtt öt lapból vakon (nem tudják, melyiket választják) választanak egyet: azonnali büntető, laprablás, az ellenfél egyik játékosának két perces kiállítása, a következő percben szerzett bármelyik gól duplán számít, illetve ott a Joker-lap, amivel bármelyik lehetőség választható.

Az aranykártya már az első fordulóban drámát hozott, mikor 3–2-es hátrányban Casillas csapata a gyors egyenlítés reményében kijátszotta Jokerét, ám Agüero alakulatának laprabló kártyája volt, így ők jöhettek büntetővel és végül 4–2-re meg is nyerték a találkozót.

Hol követhető a bajnokság?

A Királyok Ligája mérkőzései a bajnokság Twitch-csatornáján, valamint a csapatok saját felületein nézhetőek. Minden streamet tekintve a liga adatai alapján az első játéknap közel 800 ezer nézőt vonzott, a fordulók legszebb, legérdekesebb jelenetei pedig a közösségi média felületein valamint YouTube-on is élvezhetőek.

A mérkőzéseket a barcelonai repülőtér melletti ipari kikötőben rendezik, de szurkolók egyelőre nem buzdíthatják a csapatokat, a főigazgató azonban elárulta, a jövőben mintegy 300 néző befogadására lesz lehetőségük – a helyszín mérete és elhelyezkedése egyelőre nem teszi lehetővé, hogy ennél sokkal többen legyenek.

További tartalmak