Musorujsag
Élő Eredmények

Súlyos vádak a Barcelonánál: a bajnokságból is kizárhatják a csapatot

Súlyos vádak a Barcelonánál: a bajnokságból is kizárhatják a csapatot

m4sport.hu
A madridi székhelyű Diário As számolt be arról, hogy a Barcelona 2016 és 2018 között 1,4 millió eurót utalt át a spanyol szövetségben ténykedő Játékvezetői Technikai Bizottságban alelnök José Maria Enriquez Negreira egyik cégének. Az érintettek nem tagadják, hogy az átutalások megtörténtek, de nem azért fizetett a katalán klub, hogy mérkőzéseket befolyásoljon, hanem azért, hogy a játékosokat felkészítsék játékvezetésből, illetve a játékvezetőkre.

José Maria Enriquez Negreira az adóhivatal ellenőrzése után kijelentette, hogy a Barcelona valóban utalt nagyobb összegeket cégének, de fiával együtt csak tanácsadói munkákat vállalt.

A katalán ügyészség jelenleg azt vizsgálja, hogy a Barça miért fizetett ki közel 1,4 millió eurót Enríquez Negreirának. Amennyiben kiderül, hogy esetlegesen a mérkőzések befolyásolása volt a cél, akkor komolyabb büntetés is várhat a gránátvörös-kékekre, pontlevonás járhat vagy akár alsóbb osztályba is száműzhetik a csapatot.

Az esetről a katalán Diário Sport is írt, hogy a korábbi alelnök a Cadena SER műsorában magyarázta el, hogy pontosan miért kapta az utalásokat a Barcelonától.

Először is kijelentette, hogy a játékvezetői bizottság sosem részesítette ezek miatt kedvező bánásmódban a klubot, csupán az volt a feladata, hogy felkészítse a mérkőzésekre a játékosokat.

Javaslatot tett arra, hogy az egyes mérkőzésekre kirendelt játékvezetőkkel szemben mi a megfelelő viselkedés, a határok a komolyabb büntetések elkerüléséért. Ezen felül teljes mértékben pártatlan volt.

Azt is elismerte, hogy fiával együtt kizárólagosan a Barcelonának dolgozott, és erről már informálta – a klub illetésekeivel együtt – az átutalásokat vizsgáló adóhatóságot és ügyészséget.

A Cadena SER Que t’hi jugues című műsorában konkrét összegekről is beszéltek: 2016-ban 532.728 eurót, 2017-ben 541.752 eurót, 2018-ban pedig 318.200 eurót utalt a Barca Negreira cégének.

Bár csak tanácsadásról vallott, az ügyészség illetve az adóhatóság sem talált eddig olyan dokumentumot, amely igazolná az ilyen jellegű szolgáltatásokat.

A vádakra a Barcelona is reagált egy közleményben, amelyben elismerte hogy „külső technikai tanácsadót” vett igénybe, de tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el. Az viszont sajnálatosnak találják a katalán klubnál, hogy pont akkor vesznek elő egy ilyen horderejű témát, amikor a csapat a legjobb passzban van és 11 ponttal vezeti a bajnokságot.

„Tekintettel a SER Catalunya Què t’hi jugues című műsorában ma sugárzott információkra, az FC Barcelona tudatában van annak, hogy az ügyészség külső cégeknek történő kifizetésekkel kapcsolatban nyomoz. Tisztázandó a kérdést: az FC Barcelona korábban külső technikai tanácsadót vett igénybe, aki videó formátumban technikai jelentéseket szolgáltatott a spanyolországi alacsonyabb kategóriájú játékosokról a klub technikai titkársága számára” – olvasható a közleményben.

„Emellett magával a külső szolgáltatóval a kapcsolat azzal is kiegészült, hogy technikai jelentéseket kaptunk a professzionális bíráskodással kapcsolatban, hogy kiegészítse az első csapat edzői stábjának információit, ami a profi labdarúgóklubokban bevett gyakorlat.”

„Jelenleg az ilyen típusú kiszervezett szolgáltatások a futballterülethez rendelt szakemberre hárulnak. Az FC Barcelona sajnálatát fejezi ki, hogy ez az információ pontosan az idei szezon legjobb pillanatában jelenik meg” – zárta a közlemény, miközben jogi lépéseket ígér „bárkivel szemben, aki beszennyezi a klub imidzsét, a szervezet jó hírnevére vonatkozó lehetséges célzásokkal, amelyek ezen információk eredményeként merülhetnek fel”.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a klub vétséget követett el az ügyben, akkor a La Liga és elnöke, Javier Tebas, aki nem kifejezetten ápol jó viszont a katalánokkal, akár példát is statuálhat.

A Barcelona az ősi rivális Real Madriddal karöltve dolgozik az Európai Szuperliga létrehozásán, ami a liga elnökének kifejezetten nem tetszik. Az olasz Juventust – amely ugyancsak a szuperliga pártolói közül való – bűnösnek találták játékvezetők megvesztegetésében, a 2006-os mérkőzések eredményeinek befolyásolásában, akkor a torinói klubot a másodosztályba, a Serie B-be sorolták vissza.

Az ügy kapcsán kapcsolatban a Barca esetében is felmerülhet ennek lehetősége a spanyol sajtó szerint, de pontlevonásról is írnak.

Mindenesetre az El Confidencial újságírója rámutat a tényre, hogy az ügyészség által vizsgált kérdéses időszakban 78 olyan La Liga-mérkőzést játszott a Barcelona, amelyeken a játékvezetők egyetlen büntetők sem ítéltek a javára, így nehéz elképzelni, hogy a bajnokik befolyásolása lett volna a cél.

Borítókép: Josep Maria Bartomeu és Joan Laporta (m4sport.hu)

További tartalmak