Musorujsag
Élő Eredmények

Ádám Martin: Az elvárás már adott, ott kell lennünk az Európa-bajnokságon

Ádám Martin: Az elvárás már adott, ott kell lennünk az Európa-bajnokságon

m4sport.hu
Ádám Martin tavaly október végén megnyerte a dél-koreai bajnokságot az Ulszan Hyundai színeiben, a hétvégén kezdődő bajnokság előtt reméli, hogy sikerül megvédeni címüket, de a kupában és az ázsiai Bajnokok Ligájában is szeretne emlékezeteset alkotni. Nem csupán a klubsikerek ösztönzik, az is a szeme előtt lebeg, ha csapatában jól játszik, akkor az Eb-selejtezőre készülő magyar válogatottban is kibérelheti helyét a kezdőben.

„Nyáron úgy jöttem ki, hogy belecsöppentem felkészülés nélkül a szezonba, most viszont végig tudtam csinálni, szinte két hónap volt a felkészülés. Voltunk egy elég hosszú edzőtáborban is, úgy gondolom beletettük a melót. Hétvégén pedig már bajnokink van. Azt mondják, hogy erőnlétileg már jobban nézek ki, mint tavaly, nyilván azért is, mert végigcsináltam a felkészülést, teljesen más így belemenni egy bajnokságba. A csapat magja együtt maradt, de nyilván éreztek új játékosok, de nem sok, így az összeszokottsággal nem lesz gond” – mesélt a bajnokság előtti alapozásról és a változásokról az Ulszan magyar légiósa.

„Magyarországon napi két edzés van a felkészülés alatt, itt kétszem, maximum háromszor edzettünk kettőt a két hóna alatt. Nem divat erre a két edzés, a bajnokság közben meg végképp nem. Magyarországon több futás van, de kevesebb a dinamikus mozgás, itt inkább ezeket helyezik előtérbe. Nyilván, a felkészülés elején az első két hétben mindennap futottunk, így megszereztük az alap állóképességet, utána viszont rámentünk a dinamikára. Talán ezért is pörögnek jobban a játéksok a bajnokságban” – beszélt a különbségekről a válogatott csatár.

Említette, hogy volt pár változás a csapat keretében, de a játékoscserék inkább a csapat hasznára válhattak.

„Semmivel sem gyengültünk. Két svéd érkezett, egy középpályás és egy szélső, illetve egy támadó középpályás japán, így mindenképpen erősödtünk a támadószekcióban. Azt gondolom, hogy eddig is erős volt a keretünk, de most már mindenképpen elmondható, hogy minden posztra két azonos képességű játékosunk van. Kell is ide, mert a kupában is jól szeretnénk szerepelni, ott van az ázsiai BL, ami nagyon fontos a klubnak, a címünket pedig meg szeretnénk védeni a bajnokságban” – magyarázta.

A légiósokra vonatkozó szabály egy picit módosult érkezése óta, 3+1 helyett már 4+1 külföldi játszhat, de mint mondta, az ő posztját szerinte ez nem befolyásolja, számít a játékpercekre.

„Ez az én helyzetemet nem hiszem, hogy befolyásolja. A posztomra egy dél-koreai játékos érkezett, aki tavaly 17 vagy 18 gólt rúgott, rutinosabb, 33 vagy 34 esztendős, de benne van a gól. Aki játszik, annak jól kell teljesíteni, de ez már tavaly is így volt. A csereként mentem be, úgy kellett teljesítenem, ha kezdtem, akkor úgy. Nem szoktam ezzel foglalkozni, hogy épp játszom-e vagy sem. Az ember nyilván szeretne pályán lenni, vannak olykor rossz napjaink, meccseink, de erről szól a foci. Ha teljesíteni kell, bent ragadsz a csapatban, ha nem, akkor dolgozni kell keményebben” – ecsetelte saját helyzetét.

Ádám Martin (Fotó: Ulsan Hyundai Football Club/Instagram)

Úgy érzi, hogy jók a visszajelzések a munkájával kapcsolatban, így véleménye szerint dolgos, jó szezonja lesz. Az emberek szeretik Ulszanban, sokszor megállítják és aláírásokat osztogat.

„ A visszajelzések jók, úgy gondolom, jól dolgozom, szeretnek itt a koreai emberek. Mondjuk, sok olyan nem teszek, amiért ne kellen szeretni. Itt is egy egyenes ember vagyok, aki becsülettel csinálja a dolgát, ahogyan otthon is. Sok aláírást osztogatok itt a városban, sokan megállítanak, fotózkodunk, ebben nincs hiány. Minden szezon előtt van itt egy közönségtalálkozó, ahogyan most is volt és nagyon jól sikerült, úgy 1000-1500-an lehettek. Ilyenkor egy kicsit fel is dobódik az ember. Szeretil itt a jó focit az emberek, hál’ istennek ezt meg tudtuk nekik adni tavaly, idén is megpróbáljuk. Látok sok embert az én mezemben, a közösségi oldalakon mindig megjelölnek a képeken, ahogyan veszik a mezemet, ami jó érzés.”

Az elmúlt szezonban a 63-as mezben játszott, az induló szezonban viszont a 9-es lesz az övé. Gondolhatnánk, a klub ezzel is meg akarja erősíteni benne az érzést, hogy milyen fontos tagja a csapatnak, de ennél sokkal egyszerűbb oka volt a számváltásnak.

„Nincs nagy jelentősége annak, hogy mi a mezszámom. Igazából felszabadult a kilences, aztán szóltam, ha van lehetőségem, akkor váltanék, de annyira nem szoktam ezzel foglalkozni. De úgy voltam vele, ha szabad a kilences, akkor csatárként kötelességem lecsapni rá. Meg is tettem” – magyarázta, miért lesz 9-es az új szezonban.

A gólok és a gólpasszok terén, nem tűzött ki egy konkrét számot, csak bízik benne, hogy jól szerepel.

„Nem szoktam kitűzni konkrét célokat. Azt gondolom, hogy kell a jó teljesítmény, kellenek a gólok, aztán meglátjuk, mi jön ki belőle. Játsszak minél többet, jöjjenek a gólok, a csapat is szerepeljen jól, akkor minden kerek lesz” – mondta szerényen Ádám.

Ádám Martin (Fotó: Ulsan Hyundai Football Club/Facebook)

Egy két megkeresése volt a télen, de nem foglalkoztak ezzel. Továbbra is jól érzi magát és nyáron lehet aktuális a klubváltás.

„Az ügynökömmel jó a kapcsolatom, így nyilván szoktunk erről beszélni. Én konkrétan nem érdeklődöm, ha van valami, akkor ő mondja. Párszor mondta, hogy van ez/az, de annyira nem foglalkoztam vele, mert ha valamikor klubot fogok váltani, az nyáron lesz, hamarabb nem. Jól érezzük magunkat itt a családdal, jó a közösség, jó a város. Elég messze van, de ez van” – nyilatkozta az esetleges váltás lehetőségeiről.

A nagy távolság és jelentős időeltolódás ellenére a Paks meccseit mindig megnézi.

„Szoktam nézni. Elég nehéz, mert az időeltolódás miatt 8 órával előrébb vagyunk, nálunk éjszaka vannak ezek az NB I-es meccsek, de ha a Paks játszik, akkor általában fel szoktam kelni, feltéve, ha nem meccs előtt vagyunk, de meccsek után biztos, hogy megnézem a Paks meccseit, de a többi NB I-es meccset is.”

Ádám Martin (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kivételesen jól sikerült 2022-es év után nagyon motiváltan várja már, hogy újra a válogatottban szerepelhessen. Úgy véli, csak rajta múlik, hogy mennyi szerepet kap, a szövetségi kapitánnyal mindenesetre tartja a kapcsolatot. Nehéz dolguk lesz az Eb-selejtezőben, de az elvárás szerinte is az, hogy kijussanak az Európa-bajnokságra.

„A tavalyi év egy kivételes év volt, de nem adjuk alább. Dolgozni fogunk azért, hogy megtartsuk azt a szintet. Motivált vagyok, várom már, hogy elkezdjük ezt a felkészülést. Várom, hogy lehetőséget kapjak. Novemberben is már kezdőként játszhattam az egyik meccsen, a másikon beálltam egy 40 percre Balázs (Dzsudzsák) helyett. Hogy több szerep juthat nekem, az csak rajtam múlik. Ha jól játszom a klubcsapatomban, akkor nem lesz ezzel probléma. A szövetségi kapitány megítéli, hogy játszom-e. Én mindig ki fogom tenni mindenemet a pályára. (Rossi) mindig kérdezi, hogy hol tudja nézni a meccseimet, mindig küldöm neki a linket, követi a játékomat, de ez a normális” – beszélt válogatottbéli reményeiről a támadó.

„Nagyon nehéz dolgunk lesz (az Eb-selejtezőn), de ezért vannak ezek a nehézségek, hogy ezeket megoldjuk. Keményen kell dolgoznunk, hogy ezek a sikerek megjöjjenek. Csinálnunk kell, ahogyan addig is, csapatként, mert csak így lehetünk sikeresek. A keretben nagyon jó játékosok játszanak, egyre többen szerepelnek a topligákban, így az elvárás már adott, főként egy ilyen tavalyi év után, ami zseniális volt, tehát ott kell lennünk (az Európa-bajnokságon)” – zárta szavait a 28 éves játékos.

Borítókép: Ádám Martin (Fotó: Instagram/@adam.martin66)

További tartalmak