Musorujsag
Élő Eredmények
×

Koefficiensek, eurómilliók és az NB I teljes lekörözése – íme, a Fradi El-kalandjának minden hozadéka

Koefficiensek, eurómilliók és az NB I teljes lekörözése – íme, a Fradi El-kalandjának minden hozadéka

M4 Sport | Kovács Máté
„Sztanyiszlav Csercseszov! Sztanyiszlav Csercseszov! Sztanyiszlav Csercseszov!” – skandálta Puskás Aréna kapu mögötti szektora a Bayer Leverkusen elleni Európa-liga nyolcaddöntő visszavágójának lefújása után. Minden elismerés megilleti az orosz tréner munkáját, hiszen a Fradi ötvenegy év után jutott el egy nemzetközi kupasorozat egyenes kieséses szakaszába, ezt megelőzően legutóbb az UEFA-kupa 1971/72-es idényében az elődöntőben volt érdekelt a Ferencváros. Ez a mesébe illő és felejthetetlen menetelés pedig a számokban is komolyan megmutatkozik majd, az FTC anyagilag és UEFA-koefficiensek tekintetében is sokat lépett előre ebben a szezonban. Ám az Európa-liga számai még így is jelentősen elmaradnak a Bajnokok Ligája lehetőségeitől, de mint az ősszel leszüretelt szőlőből sem fél év múlva lesz finom bor, úgy a Fradi most gyűjtött pontjai is a következő évek BL-selejtezőiben a kiemeléseknél nyújthatnak némi segítséget, hogy az európai középmezőny eleje után eredhessen a magyar klubfutball.

Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci

Július 6-án a kazah FC Tobol ellen kezdődött az, ami nyolc hónappal később, március 16-án a Leverkusen ellen ért véget. A Ferencváros sorozatban negyedik alkalommal szerepelt a nemzetközi porondon, s míg anyagilag a Rebrov-érában elért BL-csoportkör volt a legjövedelmezőbb, addig eredményességben az idei szezon volt a legjobb.

Olyan pénzekről van itt szó, amivel a Fradi nemhogy köröket, éveket ver az NB I többi együttesére és hosszú időre betonozza be magát ezzel a bajnokság állandó favoritjává, valamint hamarosan az európai futball meghatározó szereplőjévé. Csak az Európa-liga-kaland során 8 és fél millió euróval gazdagodott a klub büdzséje, ám a második számú kupasorozat költségvetése még mindig csak ötöde a Bajnokok Ligájáénak, így az igazán nagy persely kinyitása a BL-lel válik elérhetővé.

A ferencvárosi Kristoffer Zachariassen a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében játszott Ferencváros – Bayer Leverkusen visszavágó mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2023. március 16-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
  • A Ferencváros azzal, hogy bejutott, az El csoportkörében 3,63 millió eurót szerzett.
  • Az Európa-ligában győzelmenként 630 ezer eurót illeti meg az adott csapatot, döntetlen esetén pedig 210 ezer, előbbiből az FTC-nek három volt, és a Monacóval játszott egy ikszet, ami így összesen 2,1 millió eurót jelentett.
  • A csoportelsőség megszerzése további 1,1 milliót tett ki, a play-off körért – amelyben a Ferencvárosnak nem is kellett pályára lépnie – 500 ezer euró járt, a nyolcaddöntő pedig 1,2 millió eurót ért.
  • Ez pedig így összesen 8,53 millió euró, amely átszámítva több mint 3 milliárd forintot jelent. Ez pedig jóval több, mint néhány NB I-es csapat éves költségvetése, de ugye ez csak amolyan „bónusz” a Fradinak. A papíron legfőbb riválisnak mondott MOL Fehérvár éves szinten állítólag 10 milliárd forintból gazdálkodik, míg mondjuk a Puskás Akadémia közel ötből.

S milyen érdekes, hogy a Ferencváros 16 mérkőzést játszott a nemzetközi hadszíntéren július óta, eljutott az Európa-liga legjobb tizenhat csapata közé, az ezért járó pénzdíj viszont mégiscsak fele annak, mint amit kapott volna, ha a Bajnokok Ligája csoportkörében szerzett pont nélkül, csoportutolsóként végez.

Ugyanis azért 15,6 millió euró jár.

S mivel az elkövetkező években szinte biztosan garantált a Fradi bajnoki címe, így az ezzel járó Bajnokok Ligája-selejtezőjében való indulás is, amely már egyre kedvezőbb az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően, s így a Ferencvárosnak – ha nem betlizik valami nagyot – gyakorlatilag garantált helye van legalább az Európa-konferencialigában. Viszont a Csercseszov vezette FTC nem ezt tűzné ki célul magának az elkövetkező évekre, ugyanis a szerzett koefficiensekkel évről évre „könnyebb” út vezet a Fradinak a hőn áhított Bajnokok Ligája főtáblájára.

A ferencvárosi Vécsei Bálint (k), valamint Moussa Diaby (b) és Jeremie Frimpong, a német csapat játékosai a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében játszott Ferencváros – Bayer Leverkusen visszavágó mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. március 16-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

„Az a feladatom, hogy jövőre a BL-ben jussunk el a nyolcaddöntőig”

Ezt már Sztanyiszlav Csercseszov fogalmazta meg a következő év küldetésének a Bayer Leverkusen elleni visszavágót követő sajtótájékoztatón. A legrangosabb európai kupasorozat legjobb tizenhat csapata közé eljutni azért meredek vállalás, hiszen ott a csoportkörben bizony már igen komoly szerepe van a szerencsének, és Fortunának kimondottan kegyesnek kell lennie, hogy a Fradi ne csak nehezebb ellenfeleket kapjon, mint a német együttes. Viszont az elmúlt évek – meg főleg az idei – jó szerepléséből mindenképp profitál majd a Ferencváros.

A zöld-fehér együttes összesen 12 koefficienspontot gyűjtött a nemzetközi mezőnyben (korábban ehhez foghatóra még nem volt példa magyar indulótól), ami jelentős előrelépés, hiszen a 2020/21-es idényben, amikor a BL-ben volt érdekelt a csapat, akkor csupán 5-tel gazdagodott. Ebből kifolyólag az UEFA-koefficiensek rangsorában 36 helyet előrelépve már a 62. pozíciót foglalja el az FTC. Ilyen jó helyezést pedig az előző évezred BL-szereplése óta nem tudhatott magáénak a 33-szoros magyar bajnok.

Az adott helyezést a jelenlegi és az elmúlt négy idény UEFA-koefficiensinek összege adja. A Ferencváros esetében ez a szám 27.

Ez ráadásul a kvótakiosztásokkal ellentétben (amely az adott bajnokságra vonatkozik) nemcsak a 2024/25-ös, hanem már a jövő évi kiemeléseket határozza meg. Márpedig a Fradi előtt lévő klubok közül több nem a BL-selejtezőben és főként nem a bajnoki ágon fog majd szerepelni. Mindössze 20 ország csapatai állnak ugyanis most előkelőbb helyen, mint az FTC, melyek közül ráadásul tíz bajnoka nem is vesz majd részt a Bajnokok Ligája kvalifikációjában, hanem automatikusan a főtáblán indul.

Csak szemléltetésképp, hogy a Ferencváros mennyit is profitált ebből az El-kalandból: az UEFA-koefficiensek rangsorában jelenleg például megelőzi a 2016-os PL-győztes Leicester Cityt (72.), a többszörös német bajnok Wolfsburgot (73.), a Mönchengladbachot (79.) és több első osztályú angol, spanyol, német és francia csapatot is. Már a 2022-es BL-selejtezőben is „könnyebb” útja volt az FTC-nek, mint mondjuk három évvel ezelőtt, de a következő, vagy az az utáni szezonban már kifejezetten előnyös pozícióból vághat neki a Bajnokok Ligájának.

A hosszútávú építkezés és az anyagi források szempontjából pedig nem is lehet más célja a Fradinak, mint a legrangosabb európai kupasorozat főtábláján szerepelni. S mivel a Sztanyiszlav Csercseszov vezette gárda az előző négy évben is nagyon okosan forgatta vissza a csapatba a megszerzett pénzeket, így az építkezés most is minden bizonnyal jövőbe mutató lesz majd.

A Fradi pozíciója javul, de a magyar bajnokság csak araszolgat

A nemzetközi klubfutballban korábban csak egyszer gyűjtöttek annyi koefficienst a magyar indulók, mint a 2022/23-as szezonban. A Ferencváros a Bajnokok Ligája rájátszása előtt „esett ki” a BL-ből, de az Európa-liga főtáblájára felküzdötte magát, a MOL Fehérvár FC egyetlen megnyert párharcra volt az Európai-konferencialigától, a Kisvárda a selejtezősorozat harmadik köréig jutott, míg a Puskás Akadémia FC a második kanyarban búcsúzott. Így aztán az országok közötti versenyben ebben a szezonban Magyarország jelenleg a 16. helyen szerepel az összegyűjtött 5,875 koefficiensnek köszönhetően, amennyit korábban sosem gyűjtöttek még magyar csapatok. A korábbi rekord a Videoton legendás 1984/85-ös menetelése volt, amikor a székesfehérvári csapat az UEFA-kupa döntőjéig jutott. Abban az idényben 5,5 koefficienst kapott hazánk.

A fehérvári Dárdai Pál (középen) a Konferencia-liga selejtezőjében, a Mol Fehérvár – 1. FC Köln visszavágó mérkőzésen (MTI/Koszticsák Szilárd)

A hivatalos, ötéves ranglistán ennek okaként Magyarország három helyet javítva a 24. pozícióba lépett, ami új rekord az ezredforduló óta. Az idei végső helyezés viszont nem a jövő évi, hanem a 2024/25-ös idényben kiosztott kvótákat befolyásolja majd. Márpedig abban a szezonban mindhárom sorozatban kibővítik a mezőnyt, amely újabb kedvező lehetőségekkel kecsegtet, a főtáblákon már 36 csapat verseng majd a jelenlegi 32 helyett. A Fradi menetelése tehát az FTC-nek jó, de a magyar klubfutballhoz nincs sok hozzáadott értéke, ahhoz a többieknek is fel kellene zárkózni. Persze tény, ezek az eredmények is jó alapot adnak a további fejlődés reményéhez.

A jelenlegi helyezésünk ugyanis nem jár még extra kedvezményekkel, ahhoz egészen a 15. pozícióig kellene fellépni. Az aktuális státuszunkban a magyar bajnok a BL selejtezőjének első körében kezdi meg szereplését, ugyan a Ferencváros még nem bajnok, de nagy valószínűséggel az lesz, így számukra ez El-ben nyújtott produkció csak a sorsolásoknál jelent majd előnyt.

Az OTP Bank Liga második és harmadik helyezettje továbbra is az Európa-konferencialiga kvalifikációjának második körében csatlakozik be a sorozatba, míg a Magyar Kupa-győztes az Európa-liga selejtezőjének első fordulójában kezd. Némi javulást a 22. pozíció jelenthetne az országok versenyében, hiszen akkor a bajnoki aranyérmes már a BL-selejtező második körében szállna be a legrangosabb európai kupasorozat kvalifikációjába.

A ferencvárosi Ihor Haratyin (b2) és Cristiano Ronaldo, az olasz csapat játékosa (j) a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában játszott Ferencvárosi TC – Juventus mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 4-én. A mérkőzést a Juventus 4-1-re megnyerte. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A ténylegesen haszonnal a 15. hely járna, amely öt nemzetközi kvótát és köztük egy második Bajnokok Ligája-selejtezős helyet érne. Ezért a pozícióért folyamatos versenyben vannak a norvégok, csehek, ukránok, svájciak és a dánok, akik legalább két-három csapattak szoktak a kupasorozatok főtábláin szerepelni és jelenlegi is nagyjából 40 százalékkal több koefficienst tudhatnak magukénak. A magyar bajnokság tehát még igencsak távol van a jelentős nemzetközi szerepléstől. A Fradi pedig ha így folytatja, nagyon úgy fest, hogy egy külön ligában játszik majd és az igazán nagy megmérettetés számukra az európai kupaporond lesz.

További tartalmak